imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Zdaj lahko iPhone uporabljate še dlje


Po nedavnem poročilu analitikov lahko stranke v letu 2019 svoje telefone obdržijo 4 leta, namesto 3. Predvsem zaradi vzdržljivih procesorjev, razpoložljivih nadomestnih baterij in cen.

Analitik Bernsteina, Toni Sacconaghi, je v opombi izračunal, da bodo povprečni uporabniki letos preklopili na štiri leta stare iPhone in ne na mlajše naprave. To pomeni eno dodatno leto v primerjavi s triletno tendenco leta 2018. Kaj bi lahko bil razlog za to?

Enega od vidikov je podrobno opisal že Tim Cook v trenutnem četrtletnem finančnem poročilu. Po njegovem mnenju je eden od glavnih razlogov ta, da so originalne baterije stale tretjino prvotne cene in mnogi so izkoristili možnost zamenjave baterij po bolj ugodni ceni. Nova baterija pa lahko resnično podaljša življenjsko dobo stare naprave. Applov vodja je s tem priznal, da so pri tem tudi cene morda odigrale pomembno vlogo.

In tu je še en razlog, ki ga je omenil Sacconaghi. Z iPhonom 6 so procesorji A serije postali tako močni, da so bile nadgradnje namenjene podaljšanju življenjske dobe in ne samo izboljšanju uporabniške izkušnje.

Včasih še vedno lahko vidite naprave iPhone 4s

Zanimiv vidik poročila je, da je to zelo neučinkovit korak pri ustvarjanju teh vzdržljivih naprav. Na ta način bodo ljudje vsako leto kupovali vedno manj novih naprav. Vendar pa moramo dodati, da je bila ta tendenca prisotna predvsem zaradi višjih cen in dejstva, da je trg precej nasičen, pripravljenost za nakup nove naprave pa je vsekakor nižja kot prej.

Ampak to so samo besede analitika. Nismo prepričani, da držijo. Kaj pa vi pravite na to? Ali imate navado pogosto menjavati naprave? Vas močnejši procesor prepriča ali se raje odločite za nove funkcije?

Vir: CNBC

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)