imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Zakaj so olimpijske igre zelo pomembne za tehnologijo

Grega

Ve, kje si, kaj počneš in s kom se pogovarjaš. Kdo je to? Pravi odgovor je 5G omrežje. 

Letošnje olimpijske igre v Pjongčangu uporabljajo nekaj zelo naprednih tehnoloških rešitev. Med dogodki stotine dronov in snemalcev sledijo vsakemu koraku športnikov in njihove rezultate ter dosežke z minimalno zakasnitvijo pošiljajo gledalcem, ki lahko te vsebine uživajo tudi z opremo za virtualno resničnost. Vse to zahvaljujoč Intelovemu 5G omrežju, ki prej še nikoli ni bilo testirano na tako velikem občinstvu.

Tehnologija je pomemben vidik zimskih olimpijskih iger. Komunikacijo ogromnega števila naprav mora sinhronizirati, da delujejo nemoteno druga z drugo. Omogočila je tudi povezavo in uskladitev 1200 dronov, ki so sestavili olimpijske kroge. Intel je v sodelovanju s Korean Telecom postavil omrežje, ki ni bilo prej še nikoli preizkušeno.

Najpomembnejši dejavnik 5G je dejstvo, da se vse odvija v realnem času. Hitrost mreže je do 10 Gb/s, kar je desetkrat več kot 4G, to pa omogoča zelo nizek odzivni čas – zelo majhen delček sekunde. Tako lahko naprave komunicirajo med sabo (praktično) v realnem času. V praksi to pomeni možnost za medsebojno komunikacijo za vse drone, ki lahko tako nemoteno letijo in ne zaletijo.

In to je le ena izmed stvari, ki jo prinaša nova tehnologija. Prenose v živo delajo s 360 stopinjskimi kamerami in Intelovimi Falcon 8+ droni, ki prikazujejo popolnoma novo perspektivo. Z Intelovim TrueVR sistemom lahko gledalci občudujejo preko 30 prenosov v virtualni resničnosti.

To neverjetno hitro omrežje je pomembno tudi pri sporočanju rezultatov. Z uradno aplikacijo OI lahko vsakdo dostopa do časov in informacij o dogajanju takoj. Za tem stoji ogromen oblak, ki je center vseh storitev.

Seveda uporabniki ne morejo prejeti rezultatov preko 5G omrežja, saj do tega nimajo dostopa, vendar rezultati zaradi hitrega prenosa na splet vseeno hitreje pridejo do aplikacije in so na voljo praktično takoj.

Intelov preizkus bi lahko bil zelo pomemben za prihodnost, saj nam s tem tehnologijo še bolj približa. Prve 5G naprave bi lahko že kmalu stopile na trg – morda že naslednje leto – kar bi pomenilo začetek popolnoma nove izkušnje uporabe spleta.

Vir: Medium

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)