imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Zakaj smo tako dolgo čakali na OLED iPhone?

Grega

 

iPhone X je končno dobil OLED tehnologijo zaslona, ki smo si jo vsi želeli. Vse to z 5.8″ inčno diagonalo in zaslonom skoraj brez robov. Vprašanje se postavlja kar samo od sebe: zakaj šele sedaj?

iPhone X je prinesel veliko novih funkcij v primerjavi s starejšimi napravami, brez dvoma pa je največja sprememba (morda poleg Face ID) OLED zaslon. Vendar je bila ta tehnologija na voljo že leta. Uporabil jo je že prvi Galaxy S leta 2010 in tudi ostale paradne naprave iz Južne Koreje so jo od takrat naprej uporabljale. To je bilo pred sedmimi leti in od takrat je OLED tehnologija postala nujnost za najboljše naprave.

Galaxy S iz leta 2010

Vendar do sedaj Apple tega ni ponudil v svojih telefonih, ampak se je do iPhona 8 odločal za uporabo tehnologijo LCD. Zakaj je Apple vztrajal pri tej rešitvi več let, čeprav je bila na voljo boljša?

Kaj je OLED?

Najprej moramo na hitro pogledati, kaj sploh je OLED. LED je kratica za angleško frazo Light-Emitting Diode, torej dioda, ki oddaja svetlobo. Razlika med LED in OLED je črka O, ki predstavlja besedo Organic, kar pomeni, da je sloj, ki oddaja svetlobo narejen iz organskega materiala.

Današnji OLED zasloni navadno uporabljajo tehnologijo AMOLED, kar pomeni, da tanek sloj tranzistorja (TFT) prižiga in ugaša vsak piksel posebej. Ta rešitev lahko pomeni večjo resolucijo in velikost zaslona, to pa še ni konec pozitivnih lastnosti. Ena največjih prednosti je ta, da OLED ne potrebuje osvetlitve, zato so na OLED zaslonu črni odtenki veliko bolj izraziti, kar pripomore k boljšemu kontrastu. To tudi pomeni, da je tak zaslon bolj prijazen do okolja in baterije, saj porabi precej manj energije.

Torej, zakaj čakati?

Podjetje je to čakanje pojasnilo na predstavitvi iPhona X: “Tehnologija je šele sedaj dosegla zadosten nivo za Applove standarde.” To se morda sliši kot zelo površinska razlaga, vendar ima OLED tudi precej minusov poleg prednosti, ki jih ponuja.

OLED lahko celo zvijamo.

Na primer, z OLED dobiš nižji nivo svetilnosti. To je pomemben pogled, če proizvajaš napravo, ki jo bodo uporabniki veliko uporabljali na soncu in potrebuje čim bolj svetel zaslon. Apple je to sedaj izboljšal: iPhone X deluje z 634 niti, za primerjavo najnovejši Samsungov telefon, Note 8 pa pri 560 nitih.

Apple je prekinil tudi vzorec, ki je tipičen za OLED zaslone: preveč nasičene barve. Večina proizvajalcev to naredi nalašč, saj je so barve na zaslonu precej lepše, vendar imajo v Cupertinu rajši naravne barve. Apple se je za dosego tega cilja moral precej potruditi. Na primer, vsak OLED panel, ki zapusti Samsungovo tovarno je pred tem kalibriran s strani Appla. Uspešnost potrjuje tudi neodvisni DisplayMate, ki poudarja:

iPhone X ima največjo absolutno natančnost barv v kateremkoli zaslonu, ki smo ga kadarkoli testirali.

Še ena velika pomanjkljivost OLED zaslona je vidni kot. Če pogledaš na zaslon pod drugim kotom kot 90 stopinj, se barve barve spremenijo, vendar je na tem področju tehnologija že zelo napredovala.

Potem pa imamo še največjega izmed vseh: burn-in oziroma obstojnost slike. To pomeni, da se tudi ob izklopu zaslona na njem pojavi “fantomska slika” elementov, ki so bili na njem prikazani dlje časa. Torej določeni elementi uporabniškega vmesnika, ki so vedno na istem mestu na zaslonu se lahko po določenem času vžgejo (burn-in) na zaslon. Ta problem je del bistva OLED, zato se ga ne moremo popolnoma znebiti. Apple je na to opozoril in hkrati potrdil, da je uspel zmanjšati možnost za nastanek burn-ina na minimum. Glede na to, koliko pritožb smo slišali glede Googlovega telefona Pixel 2 po le nekaj tednih uporabe, se zdi, da je Apple to uspel zadržati.

 

Caption: The persisting image of navigation buttons of Google Pixel 2.

Končno lahko govorimo še o tem, kako se je Apple, ko se je odločil za OLED, lahko obrnil le h konkurenci. To za podjetje ni bilo dobro ne s strateškega, ne s finančnega vidika. Kot vemo so se vseeno odločili za ta korak, s pogojem, da še vedno oni dizajnirajo zaslon, Samsung pa ga le proizvaja.

Opisani razlogi so lahko dovolj, da upravičimo čakanje na implementacijo OLED tehnologije. Kot že vemo, je Apple podjetje, ki ne želi biti prvo, ampak najboljše. Ta vzorec se bo verjetno ponavljal. Nekateri viri pravijo, da bodo sedaj imeli vsi iPhoni OLED zaslon, kar bo vplivalo na veliko stvari, predvsem bo zanimivo videti, kako se bo spremenil iOS.

Dejanski temni način (dark mode), vedno prižgan zaklenjen zaslon in podobno – tehnologija omogoča veliko stvari, vprašanje je za katere se bo odločil Apple.

Vir: Techradar

 

Apple Inc. (AAPL)