imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Vse o bokeh učinku


Kaj pravzaprav pomeni bokeh (ali boke)? Kako je Apple lahko dosegel ta učinek in zakaj na ozadju slike vidimo svetlobne točke? V tem članku smo zbrali vse pomembne podatke, ki bi jih morali vedeti o tem učinku.

Bokeh je znan koncept fotografije, ki se nanaša na zamegljeno ozadje fotografij. Izraz izhaja iz japonščine, kar pa ni presenetljivo, saj ima Nikon, ena od družb, ki izdeluje kamere, sedež na Japonskem. Apple, Google in druga konkurenčna podjetja v svoje naprave vgrajujejo vse kakovostnejše leče in senzorje. Prav tako razvijajo pametnejše procesorje in programsko opremo, da bi povprečnemu uporabniku omogočili preprosto in neverjetno hitro zajemanje čudovitih fotografij.

Zadeva postaja vse bolj aktualna, zato je skrajni čas, da smo se spet začeli ukvarjati z njo in pregledali nekatere zamisli in izraze fotografije. Še posebej zdaj, ko nam iPhone XS in iPhone XS Max omogočata, da prilagodimo ostrino posnetih fotografij in dosežemo čudovit bokeh učinek. Žargon pravi, da se bokeh nanaša na dele, ki so zunaj gorišča, toda v ozkem pomenu ga uporabljamo za svetlobne točke na fotografiji. To svetlobo običajno vidimo v obliki točk, ki so večinoma ovalne oblike.

Za fotografiranje z bokeh učinkom potrebujemo področje, občutljivo na svetlobo (senzor) in luknjo (objektiv), ki projektira dohodno svetlobo. Velikost in razdalja med njima določata kakovost fotografije. Zameglitev, ki je nekoč veljala za privilegij profesionalne uporabe, je zdaj omogočena s kombinacijo večjega senzorja in ožje zaslonke. Ker se noben proizvajalec ni mogel približati senzorjem velikosti Micro 4/3, ASP-C in Full Frame, ki se uporabljajo pri fotoaparatih DSLR in MILC, ampak uporabljajo zaslonko podobne velikosti (med 1,8-2,4), potrebujejo programsko rešitev.

Bokeh učinek iPhonov ni resničen. Gre za umeten element fotografije, ki se poskuša približati realističnemu videzu. Kar je precej zanimivo, saj bokeh (v tem kontekstu nanj še vedno glejte kot na svetlobne točke) tvori različne oblike z različnimi lečami. Deli leče in loputice, ki zaprejo zaslonko, označujejo optiko, ki ustvarja edinstven bokeh učinek na fotografiji. Na primer, anamorfni objektivi, ki se uporabljajo za filme, raztegnejo sliko in jo nato stisnejo z obdelavo. Rezultat tega je, da se svetloba razteza vertikalno.

Vendar pa se lahko programska rešitev iPhona XS in iPhona XS Max zahvali razvoju procesorja in ne lečam, ki so enake kot pri lanskem iPhonu X. Če ste na svojem telefonu nastavili naravno svetlobo, ob pritisku na gumb, s katerim fotografirate, vaš iPhone ustvari globinski zemljevid, ki analizira novo ospredje in ozadje, nato pa ju razdeli. S tem lahko ostrino nastavite po samem fotografiranju, saj vam fizika ne bo v napoto.

Bokeh učinek je v originalu torej določen z razmeroma velikim senzorjem in ozko zaprto zaslonko. V svetu pametnih telefonov pa ga določa znanje programerjev. Seveda je odločilni dejavnik tudi strojna oprema, ki se skriva pod programsko opremo. Z aplikacijo Focos lahko simulirate vse vrste starih ročnih objektivov, na primer klasike, kot so Helios 44, CarlZeiss Jena ali Olympus Zuiko.

S temi lahko dosežete edinstvene in ustvarjalne učinke. Hkrati pa tudi originalna aplikacija naprave svoje delo opravlja dokaj dobro. Za bokeh učinek ne boste potrebovali aplikacij tretjih oseb, saj ga Apple pri novih telefonih omogoča že v originalni aplikaciji. Najdite zanimivo temo, postavite jo v vznemirljivo okolje, nastavite portretni način z učinkom naravne svetlobe in tapnite!

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)