imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Pred desetimi leti je zapihal nov veter za prenosne računalnike

Grega

Danes mineva točno 10 let od prve predstavitve enega najbolj ikoničnih Applovih prenosnikov, MacBook Aira. Steve Jobs je 15. januarja 2008 na Keynotu konference Macworld predstavil najtanjši računalnik, kar jih je svet do takrat videl. Napovedoval je prihodnost in visoko postavil nivo za konkurenco.

“There’s something in the Air.” (“nekaj je v zraku”) se je izpisalo na velikem zaslonu na konferenci in Steve Jobs se je vprašal, kaj bi to bilo. Že pred tem je Jobs na oder prinesel rjavo ovojnico in navdušil občinstvo, ko je razkril, kaj se skriva v njej. Računalnik, ki je takrat povozil konkurenco.

Na najdebelejšem delu je bil MacBook Air še vedno tanjši, kot najbližji konkurent – Sony TZ – na najdebelejšem. Vsi prenosniki, ki so bili takrat na trgu in so veljali za zmogljive in tanke, so pogoreli proti novemu Airu. Air se je ponašal s posebnim procesorjem, ki ga je razvil Intel, da je bila tanjša oblika možna. Apple je uspel na računalnik vgraditi tudi polno tipkovnico, česar konkurenca praviloma ni imela. Air je predstavljal izjemen inženirski dosežek, ki je nivo postavil zelo visoko. Konkurenca je potrebovala leta, da je lahko začela izdelovati naprave, ki so po debelosti in zmogljivosti lahko konkurirale Airu.

Sicer so se kmalu pojavili tudi prenosniki, ki so bili tanjši, zato je moral Apple iz marketinških materialov odstraniti “najtanjši prenosnik vseh časov” in podobne fraze. Kljub temu konkurenca še dolgo ni mogla sestaviti naprave, ki bi imela tako dobro razmerje med zmogljivostjo in tanko obliko, da bi lahko konkurirala Airu.

Na začetku je obstajal le v 13,3″ verziji, leta 2010 pa je Apple predstavil še 11,6″ verzijo, ki je ponujala nižjo velikost zaslona in nižjo ceno, vendar hkrati tudi nižjo zmogljivost – še vedno pa je bil tudi ta model pred tipičnimi prenosniki tistega časa. Air je v desetih letih razvoja prejel tudi SSD disk, multitouch drsno ploščico, vedno bolj pa ga je odlikovala tudi baterija. Od leta 2013 Apple oglašuje 12 ur uporabe, zanimivo pa je, da so v testih to uspeli celo preseči.

Applova nova trgovina v Chicagu ima streho, ki jo je navdahnila prav oblika MacBook Aira.

V zadnjih letih Apple na Aira daje manj poudarka, podobni ciljni publiki je namenjen 12″ MacBook, ki je bil predstavljen leta 2015. Vseeno Air ostaja v ponudbi in dobiva tudi posodobitve (poleti 2017 je od posodobitvi MacBook Projev dobil novejši procesor), vprašanje pa je, kakšne načrte ima z njim Apple. Vendar se je Air zaradi nižje cene, dobre zmogljivosti in seveda baterije, zasidral v srca marsikaterega uporabnika in je še vedno odlična izbira za vsakogar.

Predstavitev MacBook Aira je bila ena najbolj ikoničnih, blizu že predstavitvi iPhona in tako kot je iPhone prinesel nov veter za razvoj pametnih telefonov, je nekaj podobnega za prenosnike storil tudi MacBook Air. Zasluži si svoj prostor v tehnološkem pločniku slavnih. Vse najboljše, Air!

Zakaj se je vam Air najbolj vtisnil v spomin? Sporočite nam v komentarjih!

iPad Pro 2018
Apple Inc. (AAPL)