imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Vse, kar bi morali vedeti o novem iPad miniju


Vse več je bolj ali manj zanesljivih govoric, dokumentacije in znakov, ki zatrjujejo, da bo Apple predstavil nov iPad mini. Kdaj bi to lahko bilo? Poglejmo si, kaj vse že vemo…

Ena najbolj priljubljenih Applovih naprav je zagotovo iPad mini, tako kot je iPhone SE v primeru pametnih telefonov. Ima odlično razmerje med ceno in vrednostjo, je majhen in praktičen, pri učinkovitosti pa vam ni treba sprejemati nobenih kompromisov. Edina težava je najnovejši model, iPad mini 4, ki je izšel Septembra 2015. To je že kar nekaj časa nazaj.

Zdaj se zdi, da Apple prenavlja to linijo izdelkov in da bo predstavil naslednjo generacijo z iPad minijem 5. Kakšen bi lahko bil? Natančnih podatkov še nimamo, vendar smo vse koščke sestavljanke sestavili s pomočjo govoric:

Dizajn

Zdaj vsi znaki kažejo na to, da ni bilo bistvenih sprememb pri oblikovanju nove naprave. Ne bo zaslona brez robov, niti Face ID-ja, niti ostrih robov, kot smo navajeni pri novih Projih. Ni pretirano reči, da je dizajn manj vznemirljiva sprememba iPad minija. Ta dejstva lahko potrdijo številne fotografije, za katere trdijo, da prikazujejo novo napravo.

Specifikacije

Trenutni in najnovejši iPad mini ima vgrajen procesor A8, ki ga morda poznate že iz iPhona 6. Najverjetneje bo tudi ta posodobljen. To lahko sklepamo brez Ming-Chi Kua. Kakšen bi lahko bil novi procesor?

Trenutna “cenejša” različica iPad-a 9,7” ima čip A10 Fusion. To bi lahko bila tudi razumna izbira za novi iPad mini. Je malo starejši, a zlata vreden.

V zvezi z zaslonom so se razširile govorice, da bi vseboval tudi manjšo ploščo, tako kot iPadi 9,7”. Torej brez, s 120 Hz ali laminacijo ter brez drugih dodatkov. Samo preprost – če ostane še naprej – 7,9” zaslon z dokaj nizko, vendar popolnoma pošteno ločljivostjo.

Lahko se zgodi, da bo ta majhna naprava podpirala uporabo Apple Pencila. Ker je Apple iz funkcij odstranil oznako Pro, sumimo, da bi lahko bila vključena tudi v druge naprave. To se torej lahko zgodi. Vendar podpora za Smart Keyboard – ker je bilo tudi to del govoric –  ne bi bila tako razumna. Kako uporabna bi lahko bila tako majhna tipkovnica?

Cena

Vidite lahko, da obstaja kar nekaj kompromisov: enak dizajn, nova strojna oprema, zaslon nižje kakovosti, nič dodatnega. Vendar pa bi to lahko bile tudi prednosti: cena bi posledična ostala nizka. Vsi viri trdijo, da bi lahko bil prihajajoči iPad mini 5 poceni ali cenejši od trenutnega. Glede na to, da 9,7” iPad stane 329 dolarjev, bi bila pravična odločitev, da ceno obdržijo pod 300 dolarjev. Če lahko verjamemo govoricam, bi to lahko bila ubijalska ponudba…

Datum izida

Sliši se dobro, kaj? Bi ga kupili? No, morda ne boste čakali dolgo. iOS 12.2 je trenutno v fazi beta testiranja in to je bil sistem, ki je vključeval prve sledi novega minija. Torej bi lahko resnični izdelek na dan pokukal že to pomlad.

Ali se spomnite dogodkov lanskega marca? Apple je na svojem tako imenovanem izobraževalnem dogodku razkril novi 9.7” iPad. In glede na dejstvo, da bi lahko bil iPad mini 5 mlajši brat te naprave, lahko predpostavimo, da bi ta posodobljeni model lahko izšel že to pomlad. Resnično si ga želimo. Kaj pa vi?

Vir: 9to5Mac

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)