imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Upočasnjevanje iPhonov bomo lahko ročno izključili!

Grega

Tim Cook je to potrdil v intervjuju za ABC News, tako da smo o tem lahko prepričani. Poleg tega bo prihajajoča nadgradnja ponudila boljše možnosti za nadzor stanja baterije.

Ne bomo se poglabljali preveč v dogajanje, ki se odvija okrog Appla in baterij. Na kratko: Apple je začel upočasnjevati starejše telefone, ki se jim je poslabšala baterija, da bi se izognil nenadnim izklopom in posledično slabši uporabniški izkušnji.

Zdi se nam, da je Apple naredil dobro potezo, ki je prijazna uporabnikom. Počasi delujoč iPhone je še vedno boljši kot iPhone, ki se ugasne vsakih nekaj minut. Poleg tega to upočasnjuje le nekaj zahtevnejših nalog, ki jih vsi uporabniki ne uporabljajo. Apple pa je storil ogromno napako, ko tega ni takoj obesil na javni zvon. Če bi že na začetku to jasno predstavili uporabnikom ali celo takoj ponudili možnost, da se to izklopi, bi bila situacija obratna: uporabniki bi bili bolj zadovoljni in škandala ne bi bilo.

Sicer niso tega popolnoma prikrili. Funkcija, ki upočasnjuje, je prišla z iOS 10.2.1 eno leto nazaj. In na seznamu funkcij so objavili, da so naredili spremembe v sistemu za upravljanje z energijo. Vendar nihče celo leto ni opazil ničesar.

Od razkritja se je Apple opravičil in znižal ceno baterije za iPhone, na katere upočasnjevanje vpliva. Poleg tega je v intervjuju za ABC News Tim Cook razkril tudi naslednje korake:

Poleg tega bomo tudi… najprej v verziji za razvijalce naslednji mesec ponudili možnosti za nadzor zdravja baterije. Tako bo zelo transparentno. […] in uporabnikom bomo povedali, ko bomo začeli zniževati zmogljivost njihovih naprav, da se ne bi zgodile nepričakovane izključitve. Če uporabnik želi, bo lahko to tudi izklopil.

To je s strani Appla precej presenetljivo. Do sedaj so se o takih odločitvah, ki se tičejo uporabniške izkušnje, odločali sami in uporabniku niso prepustili veliko izbire. To je vodilo do zelo dobre uporabniške izkušnje, ki jo ponuja iOS.

Vprašanje pa je, bi izklopili to funkcijo, tudi če bi to pomenilo slabšo uporabniško izkušnjo? 

Vir: Macrumors

Rezultati glasovanja 23. 1. 2018: 

Če bo obstajala možnost za izključitev bi 64,5 % uporabnikov, ki so odgovorili na vprašanje, to izkoristilo in se sprijaznilo z občasnimi izklopi, 35,5 % pa bi raje uporabljalo počasnejši telefon, ki konstantno deluje.

 

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)