imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prinesi starega. Odnesi novega.

Prinesi svoj Mac, odnesi novega in prihrani.

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Tony Fadell je skorajda izgubil prototip prvega iPhone-a

Jablan

“Boter iPod-a” je povedal nekaj malega o delu, ki so ga opravili pred izidom prvega iPhone-a, o okoliščinah razvoja, Steve Jobs-ovi muhavosti in o prototipu, ki je bil skorajda izgubljen.

Ob deseti obletnici izida prvega iPhone-a smo dobili vstopnico za “Deželo nostalgija”; dobili smo priložnost napisati veliko različnih zgodb o pametnem telefonu, ki je spremenil našo percepcijo o pametnih napravah. Med drugim smo pisali tudi o tem, kako se Phil Schiller spominja vseh preteklih dogodkov.

Tokrat je bil na vrsti Tony Fadell, Apple-ov direktor, ki si je prislužil naziv “boter iPod-a”. V intervjuju na BBC-ju je delil svoje spomine o dogodkih in delu, ki so spremljali prvi iPhone. Prav tako je omenil zgodbo, kjer je mislil, da je na letališču pozabil zelo “zaščiten” prototip. Če bi se to dejansko zgodilo, bi Fadell zdaj verjetno delal pri McDonald’s-u, ker je takrat Steve Jobs vsem izrecno naročil: “Kdorkoli bi povzročil uhajanje informacij o iPhone-u, bo nemudoma odpuščen.” Kolikor poznamo Jobs-ovo nemirno naravo, to verjetno ne bi bilo nekaj “najslabšega”, kar bi se utegnilo zgoditi osebi, ki bi dajala takšne informacije.

01_tony_fadell_and_the_iphone_prototype

 

Fadell je potoval z letalom in s seboj je imel tudi prototip telefona. Na letališču je ugotovil, da naprave ne najde nikjer. Celotna iskalna odprava je iskala nekaj, o kateri Fadell ni mogel izustiti niti besedice. Po dveh urah iskanja so končno našli iPhone: “Steve mi je izrecno naročil, da je vse strogo zaupno. Rekel mi je, da bo odpuščen kdorkoli bo kakršnekoli informacije o tej napravi dal v javnost. Bil sem zelo zaskrbljen. Po glavi so mi rojili različni scenariji o tem kaj vse se lahko zgodi. Potem smo ugotovili, da je telefon padel iz mojega žepa in se zataknil v predelu med sedežema…”

Fadell je prav tako omenil prototipe z vrtečo se številčnico, ki so bazirali na iPod-u.

“Spremenili smo ga v telefon s številčnico iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Kar pa nikakor ni delovalo. Bil je zapleten za uporabo.”

02_tony_fadell_and_the_iphone_prototype

 

V tistem času je Apple testiral tudi možnosti zaslona na dotik na Mac računalnikih. Ta računalnik je potem “priklical” idejo iPhone-a, ko mu ga je Steve Jobs pokazal.

“ V tajnosti so delali na tem projektu (zaslonu na dotik pri Mac-ih). Bil je v velikosti mize za ping pong. Steve mi ga je pokazal in rekel: “Rad bi to implementiral na iPod-u”. Potrebovali smo na tisoče ljudi, da smo lahko ta projekt zaključili do načrtovanega izida. In potem smo imeli na voljo samo šest mesecev, da smo izdelke tudi odposlali. Zgleda, da nam je uspelo, vendar ni bilo lahko.”

03_tony_fadell_and_the_iphone_prototype

 

Fadell je govoril tudi o razlogih za in proti uporabe pisala za iPhone. Bil je prepričan, da bi bila to dobra stvar, medtem ko je bil Jobs strogo proti tej ideji. Zato se je Fadell odločil, da na skrivaj pose naroči ekipi, da naj naredi iPhone tako, da bo lahko deloval z ali brez pisala. Jobs seveda ni smel vedeti ničesar o tej nameri.

“Brez njegove vednosti smo stvar izpeljali – v zakulisju. V nasprotnem primeru bi mi “odtrgal” glavo.”

Kako prelepi spomini!

Vir: 9to5mac

Apple Inc. (AAPL)