imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

The Art of Autism – digitalna umetnost s pomočjo iPad Proja in Apple Pencila


Apple je v sodelovanju z neprofitno organizacijo Art of Autism začel poseben program, ki je umetnikom omogočil, da se dokažejo z uporabo iPad Proja in Apple Pencila.

Avtizem (motnja avtističnega spektra) je kompleksno nevrološko-vedenjsko stanje, ki vključuje motnje v družbeni interakciji in razvojnih jezikovnih ter komunikacijskih spretnosti v kombinaciji z rigidnim, ponavljajočim se vedenjem. Na žalost za avtizem še nimamo znanega zdravila, vendar bi lahko zdravljenje zelo izboljšalo kakovost življenja prizadetih.

Art of Autism je mednarodna civilna organizacija, ki se osredotoča na spodbujanje umetniških dejavnosti pri tistih, ki živijo z avtizmom. Svoje umetnike učijo ter jim pomagajo pri objavljanju in prodaji njihovih umetniških del. Letos so v okviru Meseca nacionalne ozaveščenosti o avtizmu v ZDA (aprila) začeli sodelovati z Applom in povabili avtistične umetnike, da preizkusijo kombinacijo iPad Proja in Apple Pencila.

Poleg slikanja Angela Weddle (34) iz New Orleansa poučuje tudi umetnost, prav tako pa se je preizkusila v žanru stand up komedije. Sama je že imela priložnost delati s prvim iPad Projem, zato ji uporaba tabličnega računalnika ni tuja. Po njenem mnenju je odzivnost Apple Pencila zelo impresivna. In ker večino svojega časa preživi v invalidskem vozičku, je resnično cenila dejstvo, da ji ni bilo treba s seboj nositi celotne slikarske opreme. Prav tako je povedala, da ji je Apple Pencil pomagal ustvariti najbolj natančno različico vizije, ki jo je imela v mislih.

Ronaldo Bryd iz New Jerseya večinoma slika ljudi, saj je njegova najljubša tema prikazovanje kulturno raznolikih podjetij. Preden je preizkusil iPad je bila njegova digitalna izkušnja le računalniška. Po uporabi tabličnega računalnika in pisala je vsem svetoval, naj si upajo uresničiti svoje najbolj divje sanje.

Za Kimberly Gerry-Tucker, prebivalko Connecticuta, je umetnost najboljši terapevtski način komuniciranja s svetom. Ona nikoli ni imela iPada, vendar se ji digitalno slikanje zdi dokaj zabavno. Po njenem mnenju ji je tehnologija omogočila, da ustvari umetnine na naprednejši ravni in z uporabo tega “vizualnega studia” zanjo odprla nove svetove ustvarjanja.

Najstnica Jalyn Weston umetnost jemlje skrajno resno. Pri svojih rosnih 13. letih je imela tudi svojo razstavo v domačem mestu Sweetwater, Tennessee. Čeprav je pred tem že uporabljala iPad, na njem nikoli ni eksperimentirala z ustvarjanjem umetnosti. Poudarila je številne prednosti Apple Pencila v primerjavi s tradicionalnimi orodji.

Kalifornijec Joel Anderson (27) bi lahko veljal za veterana digitalne umetnosti. Poleg animiranih filmov ima tudi lastno knjigo za otroke. Tako kot drugi je tudi sam pohvalil prenosljivost iPada, ki mu je omogočil delo med potovanji. Uporaba Apple Pencila se mu zdi čudežna, tako realistična kot prava slika.

Umetnica, imenovana Wen of Zen is Nashvilla, je opisala sebe kot tehnološkega frika, ki uporablja Applove tablične računalnike od prvega izida iPada. Dvojico iPad Proja in Apple Pencila označuje za največji in najbolj raznolik umetniški studio našega osončja. Po njenem mnenju je tako – če si lahko nekaj predstavljate, lahko to stvar tudi z lahkoto uresničite.

David Idell (24) iz Kalifornije proda večino svojih umetniških del in velik del svojih prihodkov donira v dobrodelne namene. Na žalost lahko komunicira le z nekaj besedami, zato svojih izkušenj ni podrobno opisal. Povedalpa je, da je uporaba iPada kul, a zanj nekoliko prenaporno.

Na splošno lahko rečemo, da so umetniki uživali ob uporabi Applovih naprav. Iz čiste radovednosti smo primerjali umetnine, ustvarjene z uporabo tradicionalnih orodij s tistimi, ki so bile ustvarjene na iPadu. Preverili smo, kako lahko umetnik svoj poseben slog prenese v digitalno umetnost.

Če primerjamo obe umetnini Angele Weddle, lahko vidimo, da ji je uspelo reproducirati svoj slog in karakteristike. Najpomembnejša razlika je kakovost slike, vendar moramo povedati, da pri uporabi digitalnih orodij kompromisi niso bili potrebni.

Kot amaterski ljubitelji umetnosti bi lahko rekli, da čarobnosti klasičnih orodij ni mogoče nadomestiti, vendar so bile v tem programu ustvarjene številne zares čudovite slike. Če si želite ogledati vsa dela umetnikov, preberite originalni članek za več podrobnosti.

Vir: The Art of Autism

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)