imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo nov iPad – ugoden tablični računalnik za vse uporabnike

Grega

Takoj ko je novi iPad 6. generacije prispel na police, smo svojega kupili tudi mi. Zaradi ugodne cene, manjšega števila kompromisov in podporo za Apple Pencil nas je takoj prepričal. Ali smo po nekaj tegnih uporabe obžalovali nakup? Ali je to najboljša Applova naprava v razmerju med ceno in zmogljivostjo? 

Apple je pred nekaj tedni izdal naslednjo generacijo navadnega iPada. V kratki Keynote predstavitvi so promovirali izobraževalne storitve in predstavili hibrid med poceni iPadom in zmogljivim iPad Projem. Nova naprava je dobila (vsaj pri nas) še nižjo ceno od predhodnika in podporo Apple Pencil, ki jo imajo sicer le zmogljivejši Pro modeli. Kombinacija, ki jo težko presežemo.

Težko je izpostaviti napravo, ki nas je instantno tako navdušila kot novi iPad. V uredništvu imamo več ponosnih uporabnikov novega tabličnega računalnika, saj je zelo zmogljiv in zelo poceni.

Z nadgradnjo je pri iPadu ostalo res le nekaj malih kompromisov, vendar zaradi neverjetno nizke cene (379 €!) vse pozabimo. Izkušnja pri uporabi je res dobra, zaradi podpore Apple Pencila in čipa A10 Fusion. Strojna oprema brez problema poganja iOS 11 in tudi vse funkcije večopravilnosti.

To je pomembno, saj je iOS 11 recimo na voljo tudi za iPad mini, vendar strojna oprema ne omogoča zahtevnejših opravil. Sicer tu ne smemo ustvarjati iluzij, to ni Pro model, tako da nekaj kompromisov ostaja. 120 Hz osveževanje zaslona, laminiran zaslon, boljša kamera, Smart Connect za priključevanje tipkovnice so funkcije, ki jih novi iPad ni podedoval od Pro modelov. Vendar, kot že rečeno, glede na to, da je cena pol manjša od cene za Pro model, se morate odločiti ali so za vas bolj pomembne te funkcije ali cena.

Strojna oprema

Ko odprete škatlo, ne boste odkrili ničesar nenavadnega. Lepo pa se vidi, da iPad nima laminiranega zaslona. Laminiranje približa LCD panel in zgornje steklo bližje skupaj. V praksi to pomeni, da zaslon ni tako svetel in lažje se vidi steklo, ki je med uporabnikovimi prsti in zaslonom.

Ko prižgemo napravo, nam ni treba dolgo čakati, saj je zelo hitra. Moč čipa A10 Fusion in 2 GB RAM je več kot dovolj 98 % časa. Ni nam ga uspelo preobremeniti tudi z aplikacijami, kot je Affinity Photo, ki potrebuje ogromne procesorske kapacitete. Novi iPad naredi to, kar se od njega pričakuje in ponuja dober občutek pri uporabi, brez naključnih “lagov” oz. zamrznitev.

 

Podpora za Apple Pencil

In še nekaj besed o najbolj opevani funkciji. Do sedaj nihče izmed nas ni redno uporabljal Apple Pencila. Ko pa ga je Apple omogočil tudi na iPadih nižjega cenovnega razreda, je bil čas, da si kupimo tudi Pencil. Tudi zato, ker lahko Logitechov stylus, ki je bil predstavljen skupaj z iPadom, počne le pol stvari, ki jih sicer zmore Pencil, poleg tega pa sploh še ni na voljo.

Ali je Apple Pencil dober dodatek sploh ni vprašanje, saj se ni spremenil od predstavitve. Vsi ga poznamo in obožujemo. Vprašanje je bolj, kaj lahko novi iPad dela z njim. Tega ne moremo zares primerjati z iPad Projem, saj je natančnost Pencila bolj odvisna od specifičnih aplikacij. Dejanska razlika med uporabo na Proju in novem iPadu je precej majhna.

Razlika je vidna le pri zelo hitrem pisanju, pri skiciranju in risanju pa ta ni tako opazna. Poleg tega je to, kot že rečeno, odvisno od aplikacije. V aplikacijah Sketch in Comp, ki jih izdaja Adobe, je razlika precej nevidna, saj program sledi Pencilu točno tako, kot so si to zamislili inženirji pri Applu.

Tako lahko rečemo, da če iPad uporabljate za resno delo in na njem s Pencilom ustvarjate po več ur, je iPad Pro boljša izbira. Če pa bi ga uporabljali za zapiske in skiciranje ter podobno, bo novi iPad zadovoljil vse potrebe.

Omeniti je treba tudi zvočnike. Sicer ni pravično, da bi novi iPad primerjali z iPad Projem, ki stane vsaj dvakrat več. Pro ima precej boljše stereo zvočnike, iPad 6. generacije pa ima klasične iPad zvočnike, ki proizvajajo neko votel zvok, tako da če vam je to res pomembno, potem se morate obrniti proti iPad Proju. Sicer so zvočniki povsem zadovoljivi za gledanje videoposnetkov in podobno, ostaja pa tudi vhod za klasične slušalke. Vendar – če ste pristaš dobrega zvoka, morate tu dvakrat premisliti.

Življenje brez računalnika?

Sedaj pridemo do vprašanja, ki se zdi zelo enostaven, vendar je morda tudi najbolj pomemben. Apple več kot očitno iPad spreminja v napravo, ki lahko popolnoma nadomesti računalnik. Marsikomu to s Projem že uspeva in morda se izkušnja še izboljša, če se bosta macOS in iOS še bolj zbližala.

 

To je stestiral naš novinar, saj je idealen preizkuševalec: nikoli ni imel iPada in ga ni veliko uporabljal, čeprav je sicer globoko v Applovem ekosistemu. Sedaj je ponosni lastnik prvega iPada in preizkusil ga je brez uporabe MacBooka.

Prvi vikend je bil čuden, že v 10 minutah uporabe je najprej opazil, da se je navadil uporabe gest na iPhonu X in da se z gumbom domov na iPadu ne znajde tako dobro. Vendar ni vrgel puške v koruzo, MacBook Pro je pustil v pisarni in odšel domov le z iPadom.

V enem večeru doma sem odkril, zakaj je dobro pustiti glavno napravo za delo v službi. iPad ni porabil vsega časa, ampak je ostal tudi naprava za zabavo. Igre, ki sem jih preizkusil na iPhonu so večje in boljše, iPad se ne pregreva in baterija zdrži dolgo, več dni ga nisem polnil.

V primerjavi z iPhonom je to povsem nekaj drugega. Nisem nalagal večje količine aplikacij, kar je poenostavilo moje večere, čeprav sem potem dlje časa preživel z igro Asphalt 8, kar je že druga stbar. Sedaj računalnik vzamem domov samo, če moram še kaj dokončati ali kaj programiram.

Zaključil je, da se strinja, da bo vse več ljudi presedlalo na druge naprave in računalnika ne bodo potrebovali več. Zanj dobra tablica doma dobro deluje.

Končna sodba

Zdi se nam, da naše izkušnje pri uporabi ne rabimo posebej razlagati. Novi iPad ne sledi klasičnemu Apple trendu: ni najboljša naprava, ki bi povozila vse ostale. Ima že znan izgled z odlično strojno opremo, polno podporo za iOS, še en dodatek (Apple Pencil) in odlično ceno. Lahko bi mu rekli iPad SE, ampak tudi iPhone SE ni bil tako dobra nadgradnja, kot je ta iPad. Če vas ta model ne prepriča, da kupite tablični računalnik, vas verjetno nič ne bo. Priporočamo ga vsakomu. Če ga želite uporabljati za zapiske ali risanje, je Apple Pencil nujen dodatek. In z vsem tem še vedno ostanemo pod cenovnim rangom računalnikov.

V živo si lahko iPad že ogledate v iSTYLE trgovinah v Ljubljani in Mariboru, na volju pa je tudi na spletni strani.

 

 

Apple Inc. (AAPL)