imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testi iger za konec leta: Temna stran trgovine App Store


Zaradi strogih Applovih predpisov je ponudba aplikacij za iOS na splošno bolj selektivna v primerjavi s trgovino Google Play. Vendar to ne pomeni, da ne moremo najti kakovostnih aplikacij. Za konec leta vam želimo predstaviti temno stran trgovine App Store.

Ob praznikih smo se odločili, da se potopimo v močvirje nizkokakovostnih aplikacij. Težko najdemo kakšen izrazitejši primer od raznih klonov serije Grand Theft Auto, ki skušajo prepričati uporabnike s podobnimi naslovi, temami ali napihnjenimi promocijskimi fotografijami. V nadaljevanju vam bomo predstavili štiri »zanimive« elemente iz zgoraj omenjenih primerov…

Mad City Gangs: Nice City

Mad City je v bistvu cela serija, vendar sem Nice City uvrstil v izbor zaradi podobnega imena kot GTA Vice City. Če sklepamo po opisu, je igro ustvaril tako imenovani Dmitry Gavrilov. Na internetu razvijalca s tem imenom nisem našel, sem pa našel kup kazahstanskih košarkarjev.

Ko začnete z igro Nice City, ta zahteva vašo lokacijo, kar je zelo zanimivo, glede na to, da gre za akcijsko igro, ki ne potrebuje povezave. »Zabava« se začne s kratko uvodno stopnjo, na kateri morate ustreliti nekaj policistov v podzemnem parkirišču. Grafika se zdi znosna, vendar je sinhronizacija dokaj amaterska. Ne zasledimo znakov profesionalnega igranja, niti v sledovih, kakovost zvoka je slaba, celo Beethoven bi slišal slovanski naglas.

Ko končno pridete na ulico, takoj opazite pomanjkljivosti grafike. Mesto je povsem opustošeno in vidni so le nekateri predmeti, kot so nepremični koši za smeti in ulične svetilke. Ljudje na ulici so “klonirani«, velikost žensk je manjša od polovice moške populacije (verjetno je to slog razvijalca). Moj najljubši del igre pa je pretepen brezdomec, ki ima trgovino s pištolami in svoje izdelke ponuja na ulici. Gre za pravi misterij. Kako lahko brezdomec z modrim očesom dobi orodje v vrednosti več tisoč dolarjev? Zdi se, da je kul tip.

Seveda pa je igra daleč od tega, kar predstavljajo slike v trgovini App Store. Poleg tega ni tako optimizirana, saj se igra večkrat ustavi in pregreva telefon. Poleg vsega tega pa se na vseh straneh pojavljajo promocije, ki v osnovi določajo smisel njenega obstoja. Gre za nizkokakovostno stvaritev, kar v primeru Nice Cityja sploh ni presenetljivo.

Maiami Crime Simulator 3

Druga aplikacija, ki je navdih našla v igri Vice CIty, vendar dejansko zahteva zapletene asociativne sposobnosti uporabnikov, ki jo prenesejo. Gre za Miami ekvivalent originalnega mesta Vice City, in če je to napaka ali pa ne, je Miami v nekaterih primerih poimenovan kar Maiami. Razvijalec je Naksis OOO, seveda na internetu nisem našel nobenih informacij o njem.

V primerjavi z Nice Cityjem so tukaj teksture lepše, motor celo proizvaja nekaj dima, mesto pa je še bolj opustošeno. Odseki mesta se nalagajo pred našimi očmi, vendar se igra ne ustavlja in ne pregreva naprave. Vse nastavitvene možnosti so omejene na glasbo in igro, kar je presenetljivo, saj v Miami Crime Simulator 3 sploh ni glasbe.

Za igro nismo dobili nobenega opisa. Začne se na isti stopnji vsakič, ko jo odprete: skočite na motorno kolo, sredi ulice pa se znajdete v boju z latino gangsterji in ženskami v kostumih. V vsaki ulici boste naleteli na enega izmed njih, zato ne moremo reči, da je Miami v tej igri prenatrpan.

Svoje nasprotnike lahko udarite, toda najboljše od vsega je, da je skoke v igri navdihnil Chuck Norris, za kar so namenili prav poseben gumb. Če se boste naveličali vožnje z motornim kolesom, lahko preprosto sedete v enega izmed avtomobilov, ki jih srečate na ulici. To je velikodušen bonus, ki ga lahko dosežete na višjih ravneh, vendar ne razumem njegove prednosti. Namena razvijalca nisem odkril niti v sami igri, saj med mojim kratkim testom nisem naletel na nobeno promocijo ali možnost nakupa v aplikaciji. Ne glede na to, kako preprosta in nizkokakovostna igra je, se po Mad Cityju zdi dokaj v redu.

Crime City Police Car Chase: Auto Theft & Real Action Shooting Game

V trgovini App Store nimajo nagrade za najdaljši naslov, če pa bi za to podeljevali nagrade, bi ta igra zagotovo zmagala. Glede na opis, ki ga najdete v glavnem meniju, je ime igre zdaj spremenjeno v Crime City Police: Car Chase, kar je zanimiv preobrat. Mimogrede, angleščina definitivno ni najmočnejša vrlina razvijalca po imenu Usman Sheikh. Že v prvi misiji dobite navodila, da ukradete avto, toda namesto prave besede »steal« (ukrasti), dobite »steel« (jeklo), kar je precej velika razlika. Kdo ve, mogoče pa od vas zahtevajo kleparska dela?

Naslov, ki je precej zanimiv kot kratica »CCPCC:AUTRASG«, bi bil običajno zgrajen na misijah, vendar sem zaradi splošno slabega in neprijetnega vtisa uspel dokončati samo eno. Čeprav grafika premaga prejšnji dve igri, je upravljanje šepavo, promocije pa vas ves čas napadajo, elektronska glasba in devetdesetih pa naredi vse skupaj še bolj neznosno. V primeru, da si še vedno želite preizkusiti igro, lahko odstranite oglase za določen znesek, in končno se lahko prepustite lovu policije in kraji avtomobilov.

San Andreas Crime City

Crime City ali ne, domnevno ta različica nima nič opraviti s prejšnjo, vsaj razvijalec Muhammad Yasar Khan ni isti. Vendar pa je ime San Andreas hit. Če nekdo išče najbolj priljubljeno mobilno različico GTA, se bo tudi ta igra zagotovo pojavila. V primeru, da vas ime ni prepričalo, vas v glavnem meniju pozdravi NPC iz igre Rockstar. Vendar pa je ta San Andreas verjetno nemška dežela, saj boste pod palmami našli le razne Porscheje z oznako D na tablicah, pa še ti ne bodo v senci, saj sence v tej igri ne obstajajo.

Mesto je obdano s peščeno plažo, a po njej lahko vozite kot po asfaltirani cesti. Če pa se vozite po vodi, se boste kar naenkrat znašli sredi ničesar. Grafika pravzaprav niti ni tako katastrofalna, zaslon pa včasih skoči v hibernacijo in segreje vašo napravo. Med misijami vaš avto obtiči skoraj na vsaki oviri, v primeru, da nekoga zadeneš, se avto takoj ustavi. Igral sem lahko samo 5 minut. Če želite popolnoma drugačno San Andreas izkušnjo, poskusite izvirnik obrniti na glavo, saj te igre ne bi priporočal nobenemu.

Medtem ko sem pisal seznam, se mi je zazdelo, da bi z njim lahko nadaljeval v nedogled. Na primer, izpustil sem Mad City Crime, Criminal Russia 3D Gangsta Way, City Gangster, Urban City Car Gang Crime Wars 3D in tako naprej. Povezav za omenjene igre niti nisem kopiral, ker nikogar ne želim spodbujati k nepotrebnemu razvajanju teh razvijalcev. Na srečo lahko takšne igre le redko najdete na lestvici najboljših. Vendar hkrati dokazujejo, da se plevel najde tudi v trgovini App Store. Tiste vrste plevel, ki duši dober okus.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)