imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Test zvočnika Beoplay P2 – Glasbeni kremen

Jablan

Za testno obdobje smo dobili najnovejši majhen čudež izpod rok znamke B & O Play. Majhna velikost, vzdržljiv dizajn, odlična kakovost zvoka in nekaj pametnih funkcij so značilnosti tega minimalističnega Bluetooth zvočnika.

Po H9 smo imeli priložnost nekaj dni uporabljati še en izdelek znamke B & O Play. Tokrat pa ni šlo za par slušalk, ampak za lepo oblikovan Bluetooth zvočnik v velikosti povprečne dlani. Ena stvar, ki smo jo hoteli izvedeti v tem testnem obdobju je, ali imajo ti izdelki utemeljen razlog, da so del katerekoli palete izdelkov, saj ti drobni zvočniki ponavadi nimajo tako neverjetne kakovosti zvoka, ki upravičujejo njihov obstoj.

Ampak zdaj pa bo! – smo si mislili. Konec koncev je to izdelek priznanega danskega podjetja Bang & Olufsen, čeprav je bil izdelan “samo” pod znamko B & O Play, ki cilja na širšo bazo uporabnikov. Vse to je za nas sinonim za kakovost: tako da, če nam P2 ne pokaže, zakaj so ti izdelki super, nam nič ne bo. Vse kar lahko rečemo je, da sploh nismo bili razočarani, ampak začnimo na začetku.

01_beoplay_p2_test_fullwidth

 

Zunanjost

Kakor je za B & O Play običajno, lahko občutite kakovost izdelka tudi na embalaži. Prejmete kompaktno belo majhno škatlo s stilističnimi fotografijami in seznam najpomembnejših funkcij na hrbtni strani škatle. Ko odprete škatlo, bo P2 zvočnik ležal pred vami v vsem svojem sijaju. Ne iščete preveč ostalih stvari, saj je zraven zvočnika priložen le 40 cm dolg USB-C kabel za polnjenje. V škatli najdete tudi varnostna navodila, vendar so jih dobro skrili, saj smo jih našli zataknjene na dnu, medtem ko smo iskali navodila za uporabo. Presenetljivo je, da navodila za uporabo niso vključena v paket, ampak sta na dnu izdelka samo dve nalepki, ki vam pomagata nastaviti zvočnik. Med nastavljanjem smo imeli nekaj težav, tako da bi imeli raje navodila za uporabo.

Kot je za pričakovati od B & O Playa, je dizajn minimalističen, čist in lep. Nimamo pojma, kako lahko majhen eliptičen zvočnik s sivo mrežo izgleda tako dobro, vendar iz neznanega razloga preprosto izgleda odlično. Kakovost materiala je na nivoju, ki je znano za to podjetje. Mreža, ki pokriva zvočnik, je izdelana iz aluminija, preostali del ohišja pa uporablja močan polimerni material, ki je na dotik mehak, tako da lahko zlahka zdrsne v vaš žep. Na dnu zvočnika gumijasta površina skrbi za to, da zvočniku ne drsi, medtem ko je trak, ki je na strani zvočnika, narejen iz usnja. Želimo si, da bi bili vsi Bluetooth zvočniki tako privlačni.

Pravzapravn nič ne pokvari to organsko harmonijo razen majhna luknja na ohišju namenjena USB-C priključku. Edina tipka je dana na gumijasto podlago na samo dno. Ta je tako neopazna, da smo porabili približno 30 minut, dokler nismo ugotovili, kako prižgemo in začnemo uporabljati napravo. Zato smo mrzlično začeli iskati navodila, dokler nismo ugotovili, da se odgovor na naše vprašanje skriva na nalepkah, ki smo jih potrgali že sekundo za tem, ko smo vzeli zvočnik iz škatle. En nasvet za vse tiste, ki boste kupili P2: logotip na dnu je dejansko tipka.

 

02_beoplay_p2_test_fullwidth

 

Kvaliteta zvoka in uporaba

Morda se sprašujete: če je na dnu izdelka samo ena tipka, potem bi bil običajno otežen dostop (saj je zvočnik ponavadi postavljen dol na podlago) in kako potem nadzirate to napravo? Odgovor na to je zelo pameten trik, ki so ga dodali v P2. Mreža na vrhu zvočnika ni samo zaščita za sam zvočnik, četudi se zdi tako, saj je pod njo postavljena površina, ki se odziva na dotik. Še več kot to, lahko celo prilagodite interakcije: če želite boste z dotikom površine zaustavili ali predvajali trenutno skladbo ali aktivirali Siri ali omogočili oz. neomogočili equalizer – “izenačevalnik”. To pa ni vse, P2 razume tudi tresenje. Med skladbami lahko preklapljate s tresenjem naprave, lahko pa celo ugasnete budilko. Neverjetno!

Te različne nastavitve so na voljo v lastni B & O Play aplikaciji, kjer ne samo, da lahko prilagodite interakcije, lahko tudi intuitivno nastavite zvočni profil, ki ga želite. Povezovanje z zvočnikom se zgodi na tradicionalen način: nič ni narobe s tem, ampak vsi vemo, kako dober je W1 čip – v primerjavi z njim ta način zahteva več korakov. Z dolgim pritiskom na tipko vklopite napravo in LED status bo začel utripati modro. Po tem boste morali v Bluetooth meniju najti P2 zvočnik in se z njim povezati. To ni dolgotrajen proces in dovolj je, da to storite samo enkrat; povezava bo od takrat naprej stabilna.

03_beoplay_p2_test

 

V zvezi s temi proizvodi so pomembne tri stvari: prvič, mora biti enostavno prenosen; drugič, mora biti dovolj vzdržljiv za uporabo med potovanjem; tretjič, mora imeti dovolj dobro življenjsko dobo baterije, tako da ga lahko za cel dan vzamete s seboj. K sreči je P2 zvočnik kos vsem trem zahtevam. Zahvaljujoč majhnosti ga je zelo enostavno dati v torbico ali večji žep. Ni preveč težak (npr. v torbi ga sploh ne boste opazili), ampak teh 275 gramov lahko dobro vleče žep dol. Kar se tiče vzdržljivosti, je zvočnik v skladu z IP54 standardom odporen na prah in pljusk vode. Lahko ga brez težav vzamete s seboj na plažo.

Naprava lahko predvaja glasbo do 10 ur, kar je povsem dovolj za en dan na plaži, vendar bi bilo izvedljivo tudi nekajdnevno kampiranje, še posebej, če ga ne mislite uporabljati vsak dan. Res je, da to ni najdaljša življenjska doba baterije od znamke B & O Play, saj lahko npr. Beoplay A1 doseže do 24 ur, vendar si težko predstavljamo situacijo, kjer bi potrebovali več kot 10 ur predvajanja. Polnjenje poteka približno 2 uri. Druga stvar, ki pomaga bateriji je, da ima P2 način spanja (sleeping mode), tako da ga ni potrebno vedno izklopiti, saj bo začel po 2 minutah mirovanja hibernirati. Naprava porabi zelo malo električne energije in vse kar morate storiti je, da pritisnete tipko na dnu, da se glasba začne ponovno predvajati.

04_beoplay_p2_test

 

Zdaj pa povejmo nekaj še o kakovosti zvoka, za katerega bi rekli, da je na splošno dober, čeprav ima očitno svoje omejitve zakoreninjene v svoji majhni fizični velikosti. Najprej moramo ugotoviti, kaj je tisto kar lahko P2 opravi nad nivojem in da sploh ni vprašanje, ali naj vzamete s seboj raje kakšen drug Bluetooth zvočnik. Problem z drugimi izdelki je, da se slišijo ravno tako dobro, kot da bi na vašem telefonu zvišali glasnost na maksimum. Zakaj bi potem v takem primeru s seboj jemali zvočnik? V vsakem primeru bo zvenelo slabo.

P2 lahko ustvari tako popolnoma prijeten in kakovosten zvok, ki si ga iz tako drobne naprave nikoli nebi mogli zamisliti. Je kot nekakšna glasbena mravljica: zvok je lahko dostikrat boljši v primerjavi z njegovo velikostjo. Na mizi, kamor smo ga postavili, je ustvaril vibracije, ko smo zvišali glasnost na maksimum in zaradi basa smo lahko občutili gibanje zraka, ko smo nad njim držali roko. Pod mrežo sta položena ¾ visokotonec in nizkotonec razreda 2 D, ki lahko ustvarita zvoke od 68 Hz do 21 kHz. Morda boste občutili malo izgube pri basih, vendar se moramo še enkrat ponoviti: v bistvu je pri tako majhni velikosti nemogoče narediti kaj boljšega.

Tudi glede glasnosti se ne moremo pritoževati. Naprava je sposobna 2x15W, vendar ko povečate glasnost do konca lahko tudi 50W. Pri taki glasnosti zvok začne “škripati”, kar pomeni, da je zvočnik najbolj primeren za mizo polno ljudi, vendar pa ne boste mogli zagotoviti glasbo celotnemu kampu. O tem izdelku ni za reči ničesar drugega: P2 nam je dokazal, da imajo tudi zvočniki Bluetooth svoje mesto med paleto izdelkov. Edini negativni vidik, ki ga lahko omenimo je, da lahko slišite konstantno cvrčanje, če se nič ne predvaja in včasih med predvajanjem malenkost zahrešči.

05_beoplay_p2_test_fullwidth

 

Zaključek            

Skratka, s tem izdelkom smo popolnoma zadovoljni in smo zelo veseli, če vam je test dal nekaj idej o preizkusu Bluetooth zvočnikov. Samo pomislite, kako koristen bi lahko bil P2 v času počitnic: samo vzamete ga s sabo, položite na tla in takoj lahko poslušate vaše najljubše skladbe v visoki kakovosti, medtem ko pečete na žaru.

Edina stvar, ki lahko naredi to izkušnjo malenkost bolj kislo, je cena, ampak tudi ta na srečo ni previsoka, še posebej, če jo primerjamo z ostalimi izdelki palete izdelkov B & O Play. P2 stane 168,99 evrov, zaradi česar je to najcenejši izdelek v paleti izdelkov tega podjetja. A2 in Beolit 17 zaradi svoje velikosti verjetno nista v isti ligi, zato je edini izdelek, ki vam ostane A1, če vam je seveda pomembna prenosljivost. TA1 bo nekoliko dražji, vendar bo imel boljšo kakovost zvoka in daljšo življenjsko dobo baterije. Z nobenim od njih se vam ne bo godilo slabo; edino vprašanje je, katere točke so za vas bolj pomembne. Očitno je najbolje, da jih vse preizkusite, preden greste v nakup novega zvočnika.

Apple Inc. (AAPL)