imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Zvok premaga vse – test Beoplay E8

Grega

 

Testirali smo zadnjo novost Danskega izdelovalca Bang & Olufsen. Prve popolnoma brezžične slušalke iz linije B&O Play, ki nas niso razočarale.  V testu smo iskali odgovore na dve vprašanji: kako se slušalke obnesejo med vsakdanjo uporabo in kakšne so Beoplay E8 v primerjavi s konkurenco.

Poleg E8 je na trgu že veliko drugih popolnoma brezžičnih slušalk, ene izmed njih so seveda AirPods. Enostavno jih lahko primerjamo med sabo. Airpods so že dlje na trgu in lahko bi rekli, da so sedaj Beoplay E8 v slabšem položaju, saj smo tehnologijo, ki jo ponujajo, že videli in nas tako težje navdušijo. Pričakujemo, da bodo uporabne, ne le oblikovno dovršene. Poglejmo, kako se E8 obnesejo glede na visoka pričakovanja.

Zunanjost

Pri pakiranju ni veliko presenečenj, sploh za tiste, ki so že videli Beoplay škatlo: sofisticirano in navdušujoče pakiranje, vsebina je notri lepo razdeljena. Najprej vidimo polnilno škatlico in slušalke, pod penasto oblogo pa najdemo dokumente in polnilni kabel.

Slušalke so kvadratne z zelo zaobljenimi robovi. Oblikovanje bi vas lahko spomnilo na H5, le da E8 nimajo kablov. So zelo lahke, kar je na žalost zaradi materijalov, ki so večinoma plastika, v primeru z drugimi Beoplayevimi napravami. Seveda razumljivo usnje in kovine niso dobra izbira v tem segmentu slušalk, v vendar to vseeno ni plus.

Podobno je tudi pri škatlic. V teoriji je narejena iz usnja, kar je sicer res, vendar ima vseeno veliko plastičnih elementov. Ne tega razumeti narobe, celotna izdelava in materijali so dobri, vendar smo od B&O Play navajeni več.

Uporaba

To malo razočaranje je kmalu pozabljeno, ko slušalke začnemo uporabljati. Ko končamo tradicionalen postopek bluetooth povezovanja (ki bo boleče in stresno za uporabnike, ki so navajeni na W1 čip), se začejo kazati prednosti teh slušalk.

Najboljše izmed vsega, po našem mnenju, je nadzor. Obe slušalki lahko uporabljamo, saj na obeh lahko najdemo površino občutljivo na dotik (obkrožena je z aluminijastem krogom), ki ima zelo intuitivne možnosti, ki poskrbijo za vse. Dolgi pritisk na desni strani zviša glasnost, enaka stvar na levi strani jo zniža. Dva “tapa” na desni predvajata naslednjo skladbo, dva na levi prejšnjo skladbo. In to še ni vse, seznam se nadaljuje, ko glasbo poslušaš lahko praktično vse narediš na slušalkah, kar je zelo udobno.

Druga odlična stvar je lep zvok. Ima malo več globine in basov v primerjavi z ostalimi Beoplay produkti, vendar absolutno ne preveč. Uporabljamo lahko tudi zvestega prijatelja, aplikacijo Beoplay, ki lahko spremeni zvočno sliko glede na naše želje. K boljši izkušnji poslušanja pripomore tudi pasivno izločevanje hrupa, čepki so dovolj dobri in tako aktivne verzije ne pogrešamo.

Najboljša stvar je lahko tudi najslabša, kar je res tudi v primeru E8. Izločevanje hrupa ustvari tišino, vendar moramo včasih spustiti notri tudi kaj zunanjega sveta, za kar moramo odstraniti slušalko(e). Zato uporabljajo slušalke Transparency mode (transparentni način): prenaša zunanje zvoke v naša ušesa preko zunanjega mikrofona. Vendar ta rešitev ni perfektna.

Tudi ni popolnoma za nič, vendar nas ni toliko prepričala, da bi jo uporabljali redno. Izberemo lahko 3 stopnje transparentnosti v aplikaciji, vendar v vsakem primeru končni rezultat malo odmeva in izkušnja ni tako dobra. Baterija je povprečna, 4 ure z enim polnjenjem, škatlica, ki služi tudi kot polnilna postaja, pa zmore še dve polnjenji. Torej 12 ur uporabe.

Zaključek

Beoplay E8 je precej dober produkt. Oblika je unikatna, nadzor na slušalkah si zasluži nagrado in zvok je izjemen. Na drugi strani, Transparency mode potrebuje dodelavo in materijali so dobri, vendar ne čisto na nivoju B&O Play.

V primerjavi z  AirPods lahko rečemo, da so E8 za tiste, ki imajo radi unikatnost, dober zvok in intuitivno uporabo. Vendar so AirPods neverjetne z W1 čipom in s tem je težko tekmovati. Applove slušalke so boljše v delovanju z enim polnjenjem, dosegom in kvaliteto bluetooth povezave ter povezovanjem.

Čeprav bi lahko mislili, da so E8 AirPods z lepšim oblikovanjem, več funkcijami in boljšim zvokom, temu ni tako. Oba produkta sta odlična, vendar ne moremo reči, kateri je boljši. Vsak izmed nas ima različne želje, zato mi sodb o tem ne moremo delati. Oglasite se v iSTYLU in preizkusite oba para slušalk ter si ustvarite svojo sodbo!

Kratek video o novih slušalkah:

Apple Inc. (AAPL)