imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ta vijak je odličen primer, zakaj v ZDA nikoli ne bo Applove tovarne


Čeprav si trenutni predsednik zelo želi, da bi Applov proizvodni oddelek preselil “domov”, bo to v prihodnosti preprosto nemogoče. In zgodba o vijaku Mac Pro računalnika je popoln pokazatelj, zakaj je temu tako.

Pred približno 3. leti, ko je Donald Trump nastopil svoj mandat kot predsednik Združenih držav Amerike, je dejal:

V tej državi imamo tako čudovite ljudi: pametne, ostre, energične, neverjetne. Govoril sem, da bo Amerika spet velika, in mislim, da lahko zdaj rečemo, da bodo stvari prišle… da bo Apple začel izdelovati svoje preklete računalnike in ostale stvari v tej državo, namesto, da to počne v drugih državah.

V preteklosti so se številni ukvarjali s to temo in analizirali ekonomske, logistične in druge dejavnike ter možne posledice, v primeru, da bi Apple izdelal te “preklete računalnike” v Združenih državah. Tema ni več vroča in Apple svoje naprave še vedno proizvaja na Kitajskem.

Zdaj je The New York Times izkopal zgodbo o majhnem vijaku, ki je odličen primer, zakaj na zadnji strani Applovih naprav ne bomo videli oznake “Sestavljeno v ZDA”.

Leta 2012 je Applov generalni direktor Tim Cook najavil, da bo podjetje izdelovalo Mac Proje v Združenih državah. Brez dvoma je ta novica mnoge pozitivno presenetila. Po tako dolgem času bo podjetje, ki je prav tako “ameriško” in simbolično kot Coca-Cola, izdelovalo določen izdelek v svoji matični državi. Nova delovna mesta! Odlično!

V Austinu v Teksasu je bilo ustanovljeno podjetje za sestavljanje in pripravljeni so bili začeti množično proizvodnjo. Ampak… za sestavljanje Mac Projev potrebujejo posebno vrsto vijaka. Tudi če v Teksasu obstajajo velike tovarne, je proizvodnja vijakov njihova šibka stran. Vijakov niso mogli proizvesti v zadostnih količinah.

Končno so uspeli najti podjetje, kjer bi lahko izdelali 1 000 kosov na dan in odpremili 28 000 edinstvenih vijakov. Toda ta količina je bila daleč od tistega, kar so dejansko potrebovali. Da ne omenjam, da niso bili oblikovani, kot bi morali biti.

Poleg tega je teh 28 000 kosov, ki jih je izdelala strojna trgovina z 20 zaposlenimi, Applu poslal lastnik podjetja Lexus. V 22 pošiljkah.

Po nekajmesečnemu boju se je Apple odločil, da bo te vijake naročil iz Kitajske, ti pa bodo prispeli pravočasno in tudi kakovost bo brezhibna. Tako bi se lahko začela množična proizvodnja. Lekcija je zelo preprosta: s Kitajsko ne morete tekmovati, ko gre za proizvodnjo večjih količin. Dokler se to stanje ne spremeni, Applovih izdelkov ne bo vredno proizvajati v Ameriki.

In zakaj vijak igra tako pomembno vlogo? Samo pomislite na pregovor:

Zaradi manjkajočega žeblja je bila podkev izgubljena.
Zaradi manjkajoče podkve je bil konj izgubljen.
Zaradi manjkajočega konja je bil jezdec izgubljen.
Zaradi manjkajočega jezdeca je bilo sporočilo izgubljeno.
Zaradi manjkajočega sporočila je bila bitka izgubljena.
Zaradi manjkajoče zmage je bilo kraljestvo izgubljeno.
In vse to zaradi manjkajočega žeblja od podkve.

Še eno zanimivo dejstvo je, da je bila ideja o proizvodnji na Kitajskem, ideja Tima Cooka, pred približno 15 leti. Takrat ni bil izvršni direktor podjetja, bil je operativni direktor pod Stevom Jobsom. No, to ni bila slaba ideja…

Vir: The New York Times

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)