imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Stiskanje in razširjanje datotek na Macu

Grega

Ta nasvet je namenjen eni izmed osnovnih funkcij, ki jih uporabljamo na računalnikih in je pri Macu že vgrajena v sistem. Odkrivamo vse skrivnosti stiskanja datotek v macOS.

Vsakdo, ki uporablja računalnik, se je verjetno že srečal s stiskanjem. Kot nakazuje ime, bo ta proces zmanjšal velikost datoteke (ali datotek), da bodo zavzele manj prostora. V primeru pošiljanja datotek stiskanje tudi pride prav, saj lahko pošljete vse datoteke stisnjene v eni.

V macOS je ta funkcija že vgrajena v sistem, imenuje se Archive Utility. Deluje z ZIP datotekami – kar je eden najbolj pogostih formatov za stiskanje – poglejmo kako ga uporabimo.

Stiskanje

Če bi radi več datotek ali map stisnili skupaj, storite naslednje: izberite vse datoteke, z desnim klikom odprite meni in izberite možnost “Compress”. To je vse. Odvisno od velikosti datotek(e) in zmogljivosti računalnika se bo kmalu zraven pojavila stisnjena datoteka.

Pozorni bodite le na eno stvar. Privzeto se bo datoteka imenovala Archive.zip, če boste stisnili več elementov. Če boste stisnili le eno mapo ali datoteko, bo ime identičen originalnem imenu. Kadarkoli lahko ZIP datoteko preimenujete tako kot ostale datoteke.

Razširjanje

Razširjanje ZIP datotek je še enostavnejše. Le dvokliknite na datoteko in proces se zažene avtomatsko. Če je v arhivu več datotek, se bodo avtomatsko razširile v mapo.

Nastavitve stiskanja

Čeprav se na začetku zdi, da je to vse, lahko nekaj stvari tudi nastavite v aplikaciji Archive Utility. Najprej morate aplikacijo odpreti in ker je skrita, to najlažje storite s pomočjo iskanja Spotlight.

Ko aplikacijo odprete se bo zdelo, kot da se ni nič zgodilo. V zgornjem meniju kliknite na Archive Utility in potem Preferences. Tu lahko nastavite različne parametre, recimo kam želite, da se razširjene datoteke shranijo. Nastavite lahko tudi, kaj storiti z originalnimi datotekami in stisnjenimi – naj se premaknejo v koš, popolnoma zbrišejo ali premaknejo kam drugam.

iPad Pro 2018
Apple Inc. (AAPL)