imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Steve Jobs se obrača v grobu

Grega

 

Naslovni stavek slišimo večkrat, saj Maestra ni več med nami in ljubitelji Apple izdelkov, se sprašujejo, ali je bi bil Apple tak, če bi bil oče podjetja še živ. Tu se gre za nekaj popolnoma drugega, vendar ta stavek ne bi mogel biti bolj prikladen. Italijansko sodišče je odločilo, da je lahko ime bivšega Applovega CEO tudi ime znamke.

Zgodba se je začela pet let nazaj, ko sta dva brata iz Italije, Vincenzo in Giacomo Barbato, želela osvojiti italijansko modno sceno z lastno znamko. Glede na druga imena v industriji, je to kar težka naloga. Vendar sta brata trdo delala dan in noč, da sta ustvarila svoja lastna oblačila in dodatke.

Nekega dne pa sta začutila nenaden navdih. Raziskala sta trg in odkrila najbolj primerno ime za njuno znamko v eni največjih lukenj, ki jih je za sabo pustil Apple. V Cupertinu, kjer patentirajo najmanjše podrobnosti in ideje, ki so še daleč od izvedbe, niso zavarovali imena ustanovitelja podjetja. Brata nista čakala in ustvarila znamko, ki nosi ime Steve Jobs ter poskusila pristaviti svoj lonček k njegovemu uspehu.

Če ime ni dovolj, sta ustvarila še logo, ki izgleda zelo podobno Applovemu. Veliki J z malim ugrizom in značilnim listom na vrhu. Mogoče korak predaleč.

 


Ideja je trajala do leta 2012, ko je Apple v Neapelj poslal dolg dokument o uporabi intelektualne lastnine, z drugimi besedami: začeli so tožbo.

Tožba pa je prinesla presenetljive rezultate: brata lahko nadaljujeta svoje delo pod imenom Steve Jobs z obstoječim logotipom.

Iz drugega zornega kota tožba ni bila tako zelo šokantna. Apple je v glavnem napadal uporabo logotipa (z imenom so imeli manj možnosti). Glede na odločitev sodišča, črka J ni užitna in ne more biti ugriznjena – zato ne gre za kopijo.

Dodatna zanimivost pa je, da brata Barbato načrtujeta tudi izdelovanje in prodajo tehnoloških naprav. Torej v teoriji se nekoč na trgu lahko pojavi telefon Steve Jobs, ki bo konkurenca iPhonu Steva Jobsa.

 

Vir: The Verge

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)