imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Slovo od Angele Ahrendts, ene izmed najbolj vplivnih Applovih vodij


Čeprav je tehnologija ni zanimala, je bila zadnjih nekaj let ena izmed najbolj vplivnih Applovih vodij. Mnogi so mnenja, da bi lahko bila naslednica Tima Cooka. Po 5 letih dela bo nepričakovano zapustila Apple. Portret Angele Ahrendts.

Danes zjutraj smo prejeli res slabe novice. Angela Ahrents bo namreč aprila zapustila Apple. Kot višja podpredsednica maloprodajnih in spletnih trgovin je bila zadolžena tako za fizične kot tudi spletne trgovine podjetja. Na tem položaju je pri Applu ostala 5 let. Če se ozremo nazaj na to obdobje, lahko rečemo: to je bilo uspešnih pet let. Toda kdo je Angela Ahrendts, kako je postala ena najbolj vplivnih ženskih vodij v ZDA, ki je pri Applu zaslužila več kot kdorkoli in kateri je dodeljen naslov dame?

Rojena je bila leta 1960 v Indiani kot Angela Jean Ahrendts. Njena mati je bila gospodinja, oče pa poslovnež. Torej, lahko rečemo, da je bila rojena za posel. Leta 1982 je diplomirala iz marketinga na državni univerzi Ball. Potem se je preselila v New York in sanjala o delu v modni industriji.

Mlada Angela Ahrendts in njen mož

In tako je tudi bilo. Delala je za oblikovalca modrcev Warnaco in luksuzno blagovno znamko Donna Karan International in Henri Bendel, ki se ukvarja z ženskimi dodatki. Leta 1998 je dobila mesto vodje pri Fifth & Pacific Companies, kjer je napredovala na mesto višje podpredsednice korporativnega marketinga in predsednice skupine. Njena pot jo je pripeljala do Burberryja, kjer je delala kot izvršna direktorica londonske modne hiše.

V 46. letu starosti je Ahrendtsova dosegla vse, o čemer je sanjala. Od študentke marketinga se je povzpela na vrh priznane angleške modne znamke. Kot vodja je bila tako uspešna, da si je prislužila naslov dame. Po 17. letih zveze na daljavo se je poročila z moškim, ki ga je spoznala v osnovni šoli. Skupaj sta vzgajala 3 otroke in živela sta v hiši, ki se je ponašala s 1.100 kvadratnimi metri na več kot 3 hektarje velikem londonskem posestvu.

Leta 2014 je zapustila modno industrijo in podpisala pogodbo z Applom.

Šlo je za dokaj nenaden korak. Ahrendts je v intervjuju povedala, da je tehnologija sploh ne zanima. To je brez obotavljanja povedala tudi Timu Cooku, ko jo je povabil k sodelovanju z Applom. Na ta sestanek je šla iz čiste radovednosti. Kmalu sta našla skupno točko, imela pa sta tudi enako vizijo za prihodnost:

Ko sem se prvič usedla z njim, sem sestanek zapustila z mislijo: vau, kako umirjen človek. Všeč mi je bila njegova integriteta, njegove vrednote. Nič, kar bi nekdo lahko napisal, rekel ali naredil, ga ne more odvrniti od tega, da bi delal tisto, kar je prav. Ne samo za Apple, temveč za Applove ljudi, za skupnost, za države. Svet potrebuje več vodij, kot je Tim.

Angela Ahrendts na desni

Tako je Ahrendtsova po 30. uspešnih letih v modni industriji zaključila svojo pot pri enih najbolj vplivnih tehnoloških podjetij na svetu, kjer je dobila neverjetno priložnost in bila postavljena za vodjo celotnega maloprodajnega oddelka podjetja. Z drugimi besedami, bila je zadolžena za vse Applove fizične in spletne trgovine. In to je bila prava odločitev…

Pripišemo jih lahko zasluge za nov videz in dizajn Applovih trgovin. Ob 15. obletnici prve Applove trgovine je preoblikovala vodilno trgovino v San Franciscu, ki je bila lahko zgled vsem drugim lokacijam.

Njen glavni koncept je bil ustvariti prostor za skupnost. Uničiti vse ovire, ki so ločevale ulice in trgovine. Poskrbeti, da bi bile Applove trgovine mesto, kjer se ljudje radi ustavijo, tudi če nimajo namena kupovati, kjer se radi srečujejo z drugimi.

Zato je posadila drevesa, naredila vse prostore bolj svetle in zračne. Poskrbela je tudi za velike zaslone in lesene dodatke, prav tako je odstranila varnostne kable z naprav, da bi bila njihova uporaba še bolj naravna. Med drugim je tudi glavni krivec za ideje, kot je Today at Apple.

Zaposleni pa so jo preprosto oboževali. Radi so jo imeli zato, ker je obiskovala trgovine in prisluhnila njihovim težavam. Predvsem pa zato, ker jih je obravnavala kot ključne osebe prodaje in ne kot navadne prodajalce. Njen pristop je tudi sama opisala do popolnosti:

Pravkar smo končali leto z najvišjimi stopnjami zadržanja, ki smo jih kdaj imeli: 81 %. In povratne informacije zaposlenih v Applovih trgovinah navajajo, da je temu tako, ker se počutijo povezane. Počutijo se kot en Apple. Nimajo občutka, da so tu samo osebe, ki delajo s strankami. Tudi sama jih ne vidim kot zaposlene v maloprodaji. Nanje gledam kot na vodstvene delavce v podjetju, ki kupce povezujejo z izdelki, ki sta jih leta in leta ustvarjala Jony Ive in njegova ekipa.

Torej je res, da je za to plačo trdo delala. Ki – mimogrede – ni bila nizka. Ko je leta 2014 podpisala pogodbo z Applom, je zaslužila 73.351.124 dolarjev v enem letu. To je skoraj trikrat več od plače njenega najbolje plačanega kolega, operativnega direktorja Jeffa Williamsa, ki je leta 2014 zaslužil 24.403.235 dolarjev. In to je več od plače Tima Cooka, ki zasluži 9,2 milijona dolarjev.

Ni presenetljivo, da je postala najbolj plačan ženski vodja v ZDA, Forbes pa jo je večkrat uvrstil med 50 najbolj vplivnih poslovnih žensk. Mnogi so mislili, da bi lahko po upokojitvi Tima Cooka postala naslednja izvršna direktorica podjetja Apple. Toda do tega ne bo prišlo. Drugič v svojem življenju je pri svojih 59. letih začela nekaj novega. Kaj pa? Ne vemo. Nekaj pa je zagotovo…

po petih letih trdega dela Angela Ahrendts zapušča Apple.

Iz uradne Applove izjave za javnost je razvidno, da stremi k novim osebnih in poklicnim izzivom, Deirdre O’Brien, prejšnja podpredsednica People, pa naj bi prevzela njeno vlogo. Obstaja nekaj razlag za to nenadno spremembo, od šibkejših četrtletnih rezultatih do osebnih konfliktov.

Od leve proti desni: Deirdre O’Brien, Tim Cook in Angela Ahrendts

Resnica pa še ni bila dorečena. Toda v situacijah, kot je ta, šibkejše četrtletje ne bi smelo biti tako pomembno. Zato lahko rečemo, da definitivno išče nove izzive v bolj mirnem okolju. Dejstvo, da je zadnjih nekaj let opredelila kot najbolj vzpodbudno in zahtevno obdobje svojega življenja, je prav tako potrdilo to teorijo.

Zadnjih pet let je bilo najbolj spodbudno, izpolnjujoče in z izzivi polno obdobje v moji karieri. S skupnimi prizadevanji skupine maloprodaja še nikoli ni bila močnejša ali na boljšem položaju za še večji doprinos Applu.

Menim, da je zdaj pravi čas, da predam štafetno palico Deirdre, eni Applovih najmočnejših izvršnih direktoric. Veselim se trenutka, ko bom gledala, kako bo ta neverjetna ekipa pod njenim vodstvom še naprej spreminjala svet.

Kot pravi Tim Cook, je bil čas, ki ga je Ahrendtsova preživela pri Applu, poln navdiha in energije. Zaželel ji je najboljše rezultate v prihodnosti. Tej želji se pridružujemo tudi mi. Z njenim odhodom je podjetje izgubilo pravega, karizmatičnega voditelja, katerega vizije bodo še dolgo opredeljevale Applovo podobo.

Deirdre O’Brien

Hkrati pa želimo vse najboljše tudi Deirdre O’Brien. Njene 30-letne izkušnje z Applovim poslovanjem pa so lahko garancija za to, da se bodo Applove trgovine obravnavale na najboljši možen način. Tako fizične kot spletne trgovine bodo v najboljših rokah.

Apple Inc. (AAPL)