imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Psi, ki lahko zavohajo elektroniko

Urednik

Seveda smo že slišali za pse, ki lahko zaznajo droge ali eksploziv. Kaj pa če vam povem, da ima FBI pse, ki lahko zavohajo elektroniko?

Dandanes se tihotapljenje drog pojavlja že povsod in zadeva je postala že preveč popularna, zato se novodobni kriminalci usmerjajo na tihotapljenje novih produktov: laptopov, trdih diskov, ukradenih naprav itd.

In tako morajo trendom slediti tudi policisti, da lahko sledijo svojim “strankam”. Seveda imajo IT specialiste, programerske genije in specialiste za cyber varnost. Imajo ogromno novodobnih možnosti, vendar kdaj najbolj zaležejo stare, preverjene metode. Recimo psi.

Verjemite ali ne, FBI in državna policija v Connecticutu sta več psov natrenirala, da delujejo kot živa oblika funkcije “Find my iPhone”.

Seveda je to malo pretirano, vseeno pa lahko policijski psi izvohajo elektronske naprave, ki imajo specifičen vonj, ki ga psi zaznavajo. Vsekakor pa to ni lahka naloga, tudi za pse z najboljšim vohom. Le en izmed petdesetih lahko izvoha naprave.

Kako je to mogoče? Trik je odkril Jack Hubball, kemik v forenzičnem labaratoriju v Connecticutu. Naročil je ključke, SD kartice in trde diske različnih proizvajalcev in začel odkrivati, katere kemične lastnosti so podobne. Odgovor je trifenilfosfinski oksid, ki ga je potem izoliral in se sedaj uporablja za treniranje psov.

Projekt traja že nekaj let. FBI in policija delata s 17 ESD-ji (electronics-sniffing dog oz. psi, ki vohajo elektroniko). Največji “ulov” si je prislužil zlati prinašalec Bear. Leta 2015 je med racijo na hišo Jareda Fogla (takratnega predstavnika verige Subway) odkril ogromno količino trdih diskov, ki so bili polni otroške pornografije.

Vir: 9to5Mac

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)