imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prodaja PC-jev upada, Maci pa na trgu ostajajo močni


Iz Gartnerja so prispeli novi statistični podatki, ki so potrdili dejstva, za katera smo že vsi vedeli: Trg PC-jev umira. Tudi prodaja Macov je upadla, vendar ne pod svetovno povprečje.

Gartner je objavil svojo prodajno statistiko za četrto četrtletje leta 2018. Tudi v zadnjih treh mesecih ni bilo nobenih presenečenj. Prodaja se je zmanjševala, tako kot že vrsto let. Vsi zadevni proizvajalci – razen družbe Lenovo in Dell – so prodali manj naprav, kot v enakem obdobju lani.

Največji padec je doživel Acer. V primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem so prodali za 18,3 % manj naprav. Zdi se, da Lenovo lahko preživi, saj so četrtletje zaključili z rahlim porastom (5,9 %).

Applov 3,8 % upad je dokaj izjemen, saj bi prodaja Macov lahko ostala nad svetovnim povprečjem (-4,3 %). Ko gre za točne številke, to pomeni, da so kupci kupili 1 milijon Macov manj kot lani.

Kljub temu, da se je trg zmanjšal, je Apple na splošno uspel povečati tržni delež. Maci predstavljajo 7,2 % celotnega trga osebnih računalnikov, kar je 0,1 % več kot prej. Apple je ohranil svoje 4. mesto na lestvici proizvajalcev takoj za podjetji Lenovo, HP in Dell, sledita pa mu Asus in Acer.

Vir: MacRumors

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)