imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Prihod 5G iPhonov je odložen iz strateških razlogov


Po Bloombergovem poročilu naslednje leto ne bomo dočakali iPhona, ki podpira naslednjo generacijo podatkovnih omrežij. Tudi, če jih bodo Applovi največji tekmeci že imeli. Za to pa imajo dober razlog.

Bloombergovi viri in Mark Gurman trdijo, da bo, kot v primeru prejšnjih generacij, podjetje odložilo podporo za 5G podatkovna omrežja.

Tako kot pri prejšnjih dveh generacijah mobilne tehnologije, 3G in 4G, bo Apple počakal vsaj eno leto po začetni uvedbi novih omrežij, preden bo novi izdelek dobil zmožnost dostopa do njih. To so besede ljudi, ki so želeli ostati anonimni.

Bloomberg meni, da Apple to počne zato, ker bodo prvi poskusi podpore za 5G omrežje naleteli na veliko začetnih težav. V Cupertinu ne verjamejo v to, da so prvi, ampak da bodo najboljši na trgu.

Seveda pa zgodba ni tako nedolžna. 5G omrežje bi kmalu lahko postal ključ za prihajajoče dirke na mobilnem trgu. Tisti, ki so zagovorniki 5G omrežja trdijo, da lahko ta tehnologija pomeni velik korak naprej. Tako velik, da bi to lahko bil tudi razlog za preklop na novejše naprave. Zamujena priložnost bi lahko prepustila vodstvo drugim proizvajalcem. Kar je dokaj veliko tveganje, ki si ga Apple ne more privoščiti.

Drugi vir trdi, da Apple svojih naprav ne bo nadgradil zato, ker nimajo primernega dobavitelja za 5G čipe. Še vedno niso rešili težav s Qualcommom, ki je na tem področju tehnologije kralj brez krone. Med ostalimi proizvajalci obstaja le nekaj tistih, ki lahko ponudijo dele, kot sta Samsung in Huawei, ampak ne nazadnje so to tekmeci. Zato Applu preostane samo Intel, vendar oni ne morejo vzdrževati na milijone iPhonov.

Po mojem mnenju Apple ne bi smel hiteti. V letu 2019 bo le nekaj ponudnikov storitev, ki bodo podpirali 5G omrežja. To pomeni, da 5G čip morda ne bo nujno zlo v pametnih telefonih.

Vir: MacRumors

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)