imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Recenzija: XVIDA brezžični polnilci

Preverite novo tehnologijo XVIDA polnilcev in pridobite odlično darilo.

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Preizkusite stare Applove programe iz 80-ih!

Jablan

S pomočjo spletne strani greste lahko na potovanje skozi čas, ki ga ne more preseči niti Terminator. Spletna stran Internet Archive je nekakšen futuristični muzej: spletna stran med drugim vsebuje veliko starih filmov, knjig, glasbe in programske opreme – slednja vam lahko ponudi zanimiv vpogled v Apple iz 80-ih.

Kot ima informacijska tehnologija dandanes velik vpliv na naše vsakdanje življenje, se še mnoge druge veje umetnosti poskušajo predstaviti kot del naše zgodovine. Veliko serij poskuša predstaviti Silicijevo dolino v preteklosti in sedanjosti (Halt and Catch Fire, Silicon Valley), vendar so bili ustvarjeni tudi filmi o Facebooku in Googlu. Dva filma sta poskušala z več ali manj uspeha predstaviti Steva Jobsa. Poleg tega je bilo izdanih nešteto knjig o “velikih umih” informacijske tehnologije in današnjih velikih mislecih. Razvoj tehnologije je postal velik dejavnik v današnji kulturi.

01_old_apple_programs_on_the_internet_archive

To je razlog, zakaj je obstoj takih spletnih strani kot je Internet Archive pomemben, zato ker ustvarjajo neskončen arhiv tega ogromnega znanja. Zahvaljujoč emulatorjem lahko na spletni strani preizkusite to staro programsko opremo. Danes se tem programom lahko samo smejimo, saj že najbolj osnovna iPhonova aplikacija zna veliko več, ampak v tistih časih so ti programi veljali za mejnike v svetu informacijske tehnologije. Apple je lahko informacijsko tehnologijo približal ljudem preko grafičnega uporabniškega vmesnika, z uporabo miške, ikon, simbolov, čeprav je bil prvi Macintosh polomija.

Lahko se boste začudili, ko boste zagnali MacPaint 1.5: v filmu Steve Jobs iz leta 2015 je scena s tem programom, kjer Stevova hčerka Lisa sama zažene program in z njim riše pred predstavitvijo. Preverite lahko tudi druge programe, saj obstaja kar nekaj OS X in Microsoft-DOS različic in tudi igre ustvarjene za te operacijske sisteme, tako da si lahko predstavljate katarzični občutek ob igranju teh iger. Kot če bi “padli” v samo zgodovino. Če ste učitelj informacijske tehnologije, boste morda to spletno stran želeli preveriti, da boste svoje učence poučili o osnovah oz. začetkih IT-ja, saj je za njih popolnoma naravno, da se prižge telefon in da imajo v rokah kup iger in nešteto možnosti.

02_old_apple_programs_on_the_internet_archive

 

Če ste toliko fanatika, kot smo mi, potem si definitivno poglejte to spletno stran; super izkušnja je zagotovljena. Če niste tako zelo zainteresirani v 30 let staro zbirko programov, lahko še vedno najdete nekaj zanimivih stvari: obstaja veliko zgodovinskih zapisov ali veliko zbirk o vzroku in posledici. Vsak dan se lahko naučite nekaj novega.

Vir: The Verge

Konec šole
Apple Inc. (AAPL)