imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Predstavljena sta bila iPhone Xs in 6,5″ iPhone Xs Max


Apple je predstavil nove iPhone letošnjega leta. Vsaj dva od pričakovanih treh modelov. Zaključili so z obvezno nadgradnjo S-serije, vendar bi lahko bil razlog za prestop veliko uporabnikov večji model.

Pišemo leto S, to je leto, ko smo v smislu specifikacij bolj pričakovali gladke inovacije kot pomenljive novosti. Odvil se je zamišljen scenarij in dizajn se ni bistveno spremenil, vendar na srečo obstaja nekaj značilnosti, ki jih moram omeniti. Na primer, dobili smo popolnoma novo barvo – Gold -, ki jo je podjetje želelo predstaviti že lani, vendar poskus ni bil uspešen. Kot vemo, takšne spremembe ciljajo na veliko občinstvo.

Vendar je še bolj pomembno to, da je pošastni 6,5″ iPhone resnično prispel. Ni specifičen samo zato, ker je to trenutno največji iPhone, ki ga je Apple kdaj koli predstavil ljudem (iskreno, kako daleč smo prišli od 3,5″ velikosti?), ampak tudi zato, ker je naprava ena največjih na trgu pametnih telefonov.

Kot smo že napisali, videza dejansko niso spremenili, veliko sprememb pa lahko najdemo v sami notranjosti. Na primer, piksli na inč (ppi) zaslona so postali boljši, stereo zvok bo od zdaj še jasnejši, Face ID prepoznavanje je postalo hitrejše, kamera je zdaj lepša in pametnejša, v primeru modela XS se življenjska doba baterije poveča za pol ure v primerjavi z modelom X in za 90 minut v primeru modela XS Max, da ne omenjamo, da zagotavlja boljšo vodoodpornost – podjetje naj bi to uporabnikom dokazalo v obliki garancije, vendar to še ni uradno.

Procesor A12 se je resnično soočil s 7 nm spremembo, s tem korakom podjetja pa je iPhone postal eden prvih pametnih telefonov, ki uporablja to tehnologijo. Mimogrede, procesor bo deloval s 4 in 6 jedri, in zagotovo bo dosegel neverjetne rezultate na benchmark testih; upam si trditi, da se bo lahko postavil v isto vrsto s kar nekaj MacBooki.

Možnosti shranjevanja so prav tako dosegle drugo raven, izberete lahko model s 512 GB prostora, na katerega bi uporabniki lahko naložili veliko 4K materiala, čeprav nisem povsem prepričan, da svet to zares potrebuje.

Druga izjemna sprememba je ta, da bo od zdaj naprej na voljo možnost Dual SIM, ki jo je podjetje ustvarilo s tehnologijo eSIM, čeprav nismo prepričani, da bo delovala v naši državi, ampak pričakujemo najboljše. Kar zadeva kitajski trg, časa za eSIM niso tratili, v svojo napravo pa bi lahko dali dve fizični kartici SIM, toda to res ni po našem okusu.

To je zaenkrat vse, na kratko – precej poštena nadgradnja, med katero se bo model z največjim zaslonom zagotovo izkazal. Komaj čakamo, da izvemo, kakšen bo občutek, ko ga bomo držali v rokah. Fizična velikost se ni preveč povečala v primerjavi z napravo Plus, zato nam telefona ne bo tako težko držati v rokah, kot smo morda sklepali iz velikosti zaslona.

Članek bomo posodobili z dejanskimi cenami v naši državi, takoj ko bodo na voljo konkretni podatki.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)