imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Predstavljen je bil iPhone XR


Za konec Keynote dogodka je bila predstavljena tretja naprava iPhone. Kot pričakovano, tanki okvirji, 6,1″ LCD zaslon, FACE ID in dostopna cena označujejo napravo, ki je na dobri poti do popolnega uspeha.

Na letošnjem Keynote dogodku ni blestel vrhunski model, ampak dvoumna, a hkrati tudi bolj pričakovana naprava, iPhone XR. Njegova napoved je na dogodku pritegnila največ pozornosti. Zakaj smo napravo poimenovali “dvoumna”? Zato, ker se še ni zgodilo, da bi Apple predstavil napravo, ki je poleg običajne velikosti 6,1″ in dostopne cene tako podobna vrhunskemu modelu.

Zdi se, da je najbolj nedvoumen kompromis v primerjavi z vrhunskimi modeli sam zaslon, ki je ostal LCD namesto OLED-a. Ta zaslon z ločljivostjo 1792 x 828 slikovnih pik in delovanjem z navadnim 326 PPI je dobil prav posebno ime: Liquid Retina. Apple verjame, da je to najboljši LCD zaslon in zlahka jim verjamemo. Ta tehnologija je namreč že dodobra preizkušena in zaslon bo deloval brezhibno, čeprav ni tako šokanten kot OLED.

Druga stvar je, da okvir ni narejen iz vrhunskega nerjavnega jekla, ampak iz klasičnega aluminija. Prav tako je odstranjena tehnologija 3D Touch, ki je mnogi morda niti ne bodo pogrešali, a vseeno – škoda. Kakor koli – vrnil se je haptični odziv, ki nam je že poznan s Trackpada za MacBook Pro. Z njim se bomo lažje navadili na življenje brez gumba “home”. Namesto IP68 odpornosti na vodo in prah, lahko pričakujemo samo IP67, namesto dveh kamer pa le eno na hrbtni strani.

Kar se tiče procesorjev, je v napravo vgrajen isti A12 procesor kot v iPhone Xs in Xs Max, tako da se uporabniki zagotovo ne bodo mogli pritoževali glede hitrosti. Še eno zanimivo dejstvo je to, da so poleg sprednje kamere s 7 megapiksli vključili tudi Face ID. To pomeni, da se novim lastnikom ne bo treba odpovedati uporabi Animoji-jev. V teoriji bo baterija zdržala 1,5 ure dlje kot baterija iPhone 8 Plus, kar predstavlja precejšnjo izboljšavo.

Kot je bilo pričakovati, bo iPhone XR zasijal v številnih barvnih različicah. Na primer v črni, koralni, modri, rumeni in rdeči barvi – vse barve so videti odlično. Novi iPhone ni bil dostopen v toliko različnih barvah že vse od modela iPhone 5c.

Razlog za to, da je iPhone XR pričakovano dosegel velik uspeh med izdelki današnje linije, niso barve in relativno majhen kompromis v primerjavi z vrhunskimi modeli, ampak cena. Medtem ko iPhone Xs Max šokira množice s svojo maksimalno ceno 1.449 ameriških dolarjev (saj veste, Max!), je začetna cena za iPhone XR – 749 ameriških dolarjev dokaj sprejemljiva. Ravno zato bo ta model zagotovo postal zelo priljubljen izdelek.

Članek bomo posodobili takoj, ko bodo znane cene naprave za našo državo.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)