imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Posodobite svoj macOS – brez izjeme!


Obstaja kar nekaj ljudi, ki želijo najti slabosti Intelovih procesorjev. Žal je večini že uspelo. Pred enim letom sta hrošča, imenovana Meltdown in Spectre, odkrila slabosti procesorjev, ki so jima omogočile dostop do shranjenih podatkov, kot so gesla, šifrirni ključi in druge občutljive informacije.

Najnovejša ranljivost, imenovana ZombieLoad, je sestavljena iz štirih hroščev, ki so zelo podobni zgoraj omenjenima. Njegovo ime govori samo zase: hrošči preobremenijo procesorje s takšno količino podatkov, ki je ni mogoče obdelati, za preprečevanje zrušitve pa je treba uporabi mikro kodo procesorja. Običajno aplikacije ne morejo dostopati do omenjenih podatkov, vendar pa ta hrošč prepiše in s tem onemogoči te omejitve. S pomočjo ZombieLoad-a pa lahko dostopajo do informacij, shranjenih v procesorju, kot so gesla itd.

Podobno kot pri Meltdown in Spectre, ta ranljivost vpliva na veliko naprav iz leta 2011, ki vsebujejo Intelove procesorje. Vključno z:  Intel Xeon, Intel Broadwell, Sandy Bridge, Skylake, Haswell, Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake, Cascade Lake čipi, skupaj s procesorji Atom in Knight. Torej, poleg Macov so prizadeti tudi Intelovi osebni računalniki. Poleg tega med žrtvami najdemo tudi virtualne računalnike.

Dobra novica je, da javno ni bil prijavljen še noben napad. Popravek za Mace je prišel v MacOS Mojave 10.14.5. S posodobitvijo sistema boste zaščiteni pred napadi ZombieLoad. Popravek ne povzroča večjih težav v delovanju, zato je posodobitev priporočljiva za vse. Tudi za tiste, ki še vedno uporabljajo sisteme Sierra in High Sierra.

V Intelovih procesorjih so novi hrošči, če pa posodobite na najnovejšo različico masOS-a, vas nima kaj skrbeti. To je še en razlog, zakaj bi moral Apple oblikovati lastne procesorje.

Čeprav ta posodobitev ne bi smela povzročiti nobene izgube podatkov, si vseeno storite uslugo in ne poskušajte prevarati “smrti”. Ustvarite varnostno kopijo vseh podatkov vašega Maca. Vse svoje podatke lahko shranite v svoj račun iCloud ali varnostno kopijo ustvarite s pomočjo Timemachine. Skrbni uporabniki pa se lahko poslužijo obeh metod.

Vir: TechChrunch, zombieloadattack.com

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)