imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prinesi starega. Odnesi novega.

Prinesi svoj Mac, odnesi novega in prihrani.

Ponovno obujena klasika – test Beoplay Beolit 17

Jablan

Pri podjetju Bang & Olufsen so zelo aktivni na svoji liniji prenosnih zvočnikov, sedaj imamo na testu enega izmed večjih prenosnih zvočnikov na trgu. Gre za najnovejšo generacijo linije Beolit: Beolit 17. Kako se obnese na testu?

Bili smo zelo presenečeni, ko so napovedovali prihod Beolit 17, ker se nam je zdelo, da sploh ni tako dolgo od tega, ko je izšel Beolit 15. Vendar, ko smo preverili datum izida, smo se začeli zavedati, da je v resnici minilo že dve leti.

Dobro bi bilo, da vam povemo še nekaj o izvoru imena Beolit. Beolit 12, ki je izšel v letu 2012 (očitno…), ni bil prvi izdelek pod tem imenom prestižne danske znamke: prvi Beolit je bil Beolit 39, ki je izšel leta 1938 in je bil lep namizni radio, izdelan iz vinila. V zadnjih desetletjih je prvemu Beolitu sledilo veliko Beolitov, ki so bili vsi po vrsti prenosni radijski sistemi; kasneje je bila serija ukinjena in v 80-ih so jo oživeli kot prenosni brezžični zvočni sistem.

01_beolit_17_test_mega

Zunanjost

Dizajn bi lahko poimenovali kot brezčasno klasiko, saj se od originalnega Beolita 12, ki je bil eden izmed prvih izdelkov z logotipom B&O PLAY in je izšel leta 2012, ni dosti spremenilo. Oblikovalka Cecilie Manz verjetno ni hotela spreminjati že vsem dobro znane in sprejete kombinacije, tako da Beolit 17 ni kaj dosti drugačen od njegovih predhodnikov. Nekaterim bo morda bolj všeč prva generacija, vendar je 17 odlična nadgradnja klasike.

Ko že govorimo o dizajnu, trenutno sta na voljo dve barvni različici: svetlejša (“natural”) in temnejša (“stone grey”) barva; na testu smo imeli slednjo in izgledala je zelo kul. Mreža, ki prekriva produkt je spet iz aluminija; ročaj je usnjen in zahvaljujoč asimetričnemu položaju ne niha okoli, ko hodite.

Naprava ima mere: 23 x 18.9 x 13.9cm in tehta 2,7 kg. V vseh pogledih je v bistvu enake velikosti in teže kot njegov predhodnik, čeprav bi lahko prisegli, da je Beolit 17 postal lažji. Prostor za kabel je iz zadnjega dela izginil – o tem bomo govorili kasneje. Vendar pa smo se spraševali, zakaj niso ustvarili celotne mreže iz enega samega kosa aluminija – ti bi bilo kul.

02_beolit_17_test_mega

 

Na vrhu naprave so tipke, ki omogočajo neposreden nadzor. Imate tipko za vklop in izklop, nadzor glasnosti, tipko za Bluetooth povezovanje in peto tipko, ki je nova pridobitev. Ta se imenuje Connect in z njo lahko aktivirate funkcije, ki jih B&O PLAY imenuje “inteligente funkcije”. V praksi to pomeni, da dobite nastavljivo tipko, kateri lahko v aplikaciji Beoplay dodelite karkoli: npr. z enim pritiskom lahko omogočite Siri ali začnete predvajati že ustvarjen seznam predvajanja.

Funkcijo tipke lahko nastavite v aplikaciji Beoplay – morali smo samo posodobiti napravo in si naložiti aplikacijo. V bistvu deluje kot daljinski upravljalec para slušalk, tako da lahko ustavite ali začnete predvajanje ali preskakujete med skladbami. Beolit 17 lahko uporabite tudi kot budilko, če nastavite funkcijo alarma: s pritiskom na tipko lahko ustavite alarm in ustavite dremež. Na žalost lahko nastavite samo zadnjo predvajano glasbo ali dva alarma, da vas zbudijo. Tretja funkcija vklopi ali izklopi ToneTouch in četrta funkcija vam pomaga, da še naprej poslušate glasbo, ki ste jo nazadnje poslušali na vašem telefonu. Če ne želite takih ekstravagantnih funkcij na vašem Beolit 17, jih lahko popolnoma izklopite.

03_beolit_17_test_mega

Notranjost

Že z Beolit 15 je B&O PLAY prenehal uporabljati Airplay. Tukaj ni nič drugače, na ta zvočnik se lahko povežete preko brezžične povezave Bluetooth – ki je bolj praktična v smislu prenosnih rešitev. Z vidika standarda to pomeni Bluetooth 4.2, čeprav če vam je ljubša tradicionalna rešitev s kablom, lahko uporabite tudi 3.5 mm priključek.

To je tisto, kar ustvarja zvok: 14cm zvočnik polnega razpona, dva 10cm pasivna bas radiatorja in trije 4cm srednje-visokotonski zvočniki, ki se nahajajo v taki postavitvi, da ni pomembno iz katere strani poslušate Beolit 17 – B&O PLAY pravi temu True 360 – v vse smeri usmerjen zvok.

Naprava vsebuje baterijo, tako kot se za prenosni zvočnik spodobi. Podjetje nikjer ne omenja zmogljivosti, vendar pa obljublja 24 urno predvajanje. Na podlagi preteklih izkušenj, je to možno, če predvajate glasbo na približno srednji jakosti; če pa predvajate glasbo glasneje – sploh na najvišji jakosti – se bo baterija praznila hitreje.

04_beolit_17_test_mega

Napravo lahko polnite preko USB-C vhoda in tukaj pride na vrsto “ukinitev” prostora za kabel pri Beolit 17. Razlog za to je, da dobite zunanji USB-C adapter za el. vtičnice. Beolit 17 uporablja povsem standardno metodo polnjenja, ki se vedno bolj širi in je na dobri poti, da postane univerzalni standard. Zelo praktično je, če imate novi MacBook Pro, saj lahko Beolit polnite s kablom od prenosnika, ali pa ga celo priključite neposredno na prenosni računalnik. USB-C deluje na dva načina, tako da lahko uporabite Beolit kot zunanjo baterijo, vendar le če ta povezava za vašo napravo deluje ali če imate pretvornik.

Če MacBook Pro ni priključen na električno omrežje, ga lahko Beolit začne polniti, čeprav ne bo imel dovolj energije, da v celoti napolni prenosni računalnik ali da ga vzdržuje na isti ravni, vendar pa prenosnik ne bo tako hitro izpraznil baterije.

Kvaliteta zvoka

Beolit nikoli ni imel nobenih razlogov, da bi se sramoval svoje kakovosti zvoka: ta se ne razlikuje tudi v primeru Beolit 17. Po zaslugi True360 tehnologije zvočnik ustvari skoraj popoln 360 ° zvok. B&O PLAY je tudi na to napravo dal svoj napis “Bang & Olufsen Signature Sound” (kot so to storili pri Beoplay H4), kar pomeni, da lahko pričakujete lep in uravnotežen zvočni spekter brez pretiravanja.

05_beolit_17_test_mega

To vse bolj ali manj drži, čeprav med Beolit 17 in Beolit 15 nismo opazili veliko razlik. Danski inženirji so zagotovo veliko delali na njem, vendar ne mislimo, da je zvenel toliko bolje – kar pa sploh ni kritika, saj je njegov predhodnik zvenel prav tako neverjetno dobro. Lahko rečemo, da je najboljši v svoji kategoriji in glede osupljivega dizajna nima nobenega tekmeca. Bas zvoki so težki in ne silijo visoko, srednji zvoki pa so takšni kot je dandanes v modi, kar je iz njihove strani precej dober pristop.

Druga zelo dobra stvar poleg super kakovosti zvoka je moč zvoka. Zagotovo ga lahko vzamete ven na vrt, medtem ko boste pekli meso na žaru: ne bo vas razočaral, saj je zvok presenetljivo glasen. Vendar, če boste predvajali glasbo na najvišji stopnji glasnosti, bo zvok postal malenkost izkrivljen in zvočniki bodo zmanjšali bas. Prav tako je dobro, da ste pozorni na stanje baterije, ker bo energijo porabljal dosti hitreje, kot če bi ga uporabljali pri normalni glasnosti; čeprav si zares ne moremo predstavljati situacije, kjer bi lahko tako dolgo uporabljali zvočnik na najvišji stopnji glasnosti.

06_beolit_17_test_mega

Ne pozabite na funkcijo ToneTouch, ki je postala prepoznavni znak B&O PLAY-a: s pomočjo te funkcije lahko v aplikaciji Beoplay popolnoma prilagodite zvočni spekter Beolita 17. Predstavljajte si površino v obliki kroga, kamor boste morali do vsakega segmenta kroga vleči piko (ali pa spremeniti velikost). Očitno je, da dlje kot jo boste dali, močnejši bo učinek – Warm (toplo), Excited (navdušeno), Relaxed (sproščeno), Bright (svetlo). Težko je opisati, kaj točno to pomeni, vendar  Warm označuje tople zvoke, Excited srednje zvoke, Relaxed ploske – “škatlaste” zvoke; medtem ko Bright prinaša visoke zvoke.

Stvar je v tem, da če vam zvočni spekter ni čisto všeč, ker so nizki toni premočni (ali ne dovolj močni), potem se lahko igrate z njim, kolikor vam srce poželi – v “zdravih” mejah seveda, ker če npr. potisnete nizke tone vse do maksimuma, bo imel zvočnik zelo smešen zvok. S pomočjo stereo funkcije v aplikaciji Beoplay lahko združite dva zvočnika Beolit 17, tako da eden predvaja levi kanal, drugi pa desnega. Postavite lahko malo pretiran stereo sistem, ki pa bo prinesel izjemno glasbeno izkušnjo. V času testa pri nas nismo imeli tudi Beolit 15, da bi poskusili, ali lahko dve različni generaciji delata skupaj, vendar sodeč po Beoplay A2 Active + Beoplay A2 (na žalost) menimo, da ne bi delovalo.

07_beolit_17_test_mega

Zaključek

V celoti gledano se v primerjavi s predhodnikom Beolit 17 ni bistveno spremenil, tako da, če že imate model izpred dveh let, vam ga ni potrebno zavreči in kupiti novega. Je pa kar nekaj zelo praktičnih pridobitev (kot je nov polnilni sistem ali tipka Connect) in tudi dizajn je postal še bolj sofisticiran; kakovost zvoka je enako superiorna kot je bila – to se vsekakor ni spremenilo.

Vendar pa, če ste šele začeli iskati prenosni zvočni sistem – čas za žar na vrtu se hitro približuje! – potem je ta izdelek vsekakor vredno poskusiti. Po ceni sodeč ta model ni poceni, tako kot ne ostali Beolit modeli, vendar pa je zvok enkraten in nekje morate za dizajn in kakovost tudi plačati… Velik plus je, da je postal celo cenejši kot v prejšnji različici (čeprav razlika ni tako velika, kot je bila med Beolit 12 in Beolit 15): prejšnja vas je stala okoli 530 evrov, medtem ko ta stane 508 evrov.

Apple Inc. (AAPL)