imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Ogromna posodobitev za VLC je izjemen korak naprej

Grega

VLC je program, ki ga večini ljudi ni treba predstavljati. Ta vikend so razvijalci izdali verzijo 3.0; ogromen korak naprej, ki je utrdil njegov položaj na vrhu.

VLC združuje najboljše stvari, ki jih internet lahko ponudi in je popolnoma brezplačen. Popolnoma. Nima plačljive “pro” verzije, nobena izmed izdaj ne vsebuje oglasov. Razvijalci od uporabnikov ne zahtevajo ničesar, kar je dandanes redkost. Za njih to sicer ni najbolj donosen posel, tako da VLC v celoti razvijajo prostovoljci.

Izvorna koda je odprta za vse, da jo lahko drugi razvijalci enostavno kopirajo, urejajo in širijo naprej. Poleg tega je maksimalno univerzalna. Deluje na več platformah in praktično z vsakim operacijskim sistemom. Poleg Linuxa, iOS, macOS Windowsa in Androida podpira tudi recimo Windows mobile – ki se praktično ne uporablja več. Poleg tega težko najdemo multimedijsko datoteko, ki je VLC ne more odpreti. Podpira ogromno količino različnih končnic, poleg tega pa je hiter in enostaven program.

Čeprav ima malo bolj star dizajn, je VLC tudi naša prva izbira. Našo izbiro je le potrdila nadgradnja, ki je prišla ta vikend: verzija 3.0 oz. “Vetinari”. Dobili smo ogromno novih funkcij, ki jih sicer uporabniki morda ne bodo opazili. Podpirati je začel recimo formate, ki se še uveljavljajo, ampak bodo verjetno pomembni v naslednjih letih: 360 stopinjski video, 8K ipd. In končno smo dobili tudi novo ikono za macOS, ki se ujema z ostalimi!

Tu je spisek večjih novih sprememb:

  • privzeto strojno dekodiranje 4K in 8K videoposnetkov
  • podpora za iPhone X in Face ID
  • 360 stopinjski videoposnetki
  • 3D zvok
  • podpora za Cromecast
  • Blu-Ray Java meni
  • 10 bit HDR
  • podpora za NAS
  • podpora za SMB, FTP, SFTP in NFS

To so le vrh gore novosti v VLC-ju. Če bi želeli vse spremembe natisniti, bi to verjetno imelo tudi posledice za naše gozdove. Če slučajno ne poznate VLC je sedaj trenutek, ko ga je vredno preizkusiti. Prenesite ga iz App Stora za iOS in iz uradne strani VideoLAN za macOS.

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)