imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Oddmar: Barvita vikinška avantura


Včasih v App Storu naletimo na igre, ki delujejo samo na iPhonih, vendar bi bile odlične tudi na drugih platformah. Oddmar je ena izmed takšnih iger, temelji na vikinških legendah, ponaša pa se z odlično grafiko in zgodbo.

Mobge je svojo umetnino razvijal štiri leta. Zadnja igra tega razvijalca, Leo’s Fortune iz leta 2014, je še vedno eden izmed največjih hitov. Ustvarjalce igre je serija Vikingi tako navdušila, da so začeli razvijati igro, ki so jo imeli že dolgo v načrtu. In seveda so jo umestili v mistično obdobje Vikingov. Njihova kreacija je tako čudovita, da so takoj osvojili Applovo nagrado za dizajn. Ta ekskluzivna iOS igra je v App Store trgovini večkrat objavljena pod featured.

Ta Oddmarjeva igra je v bistvu akcijsko-pustolovska platformna igra. Med osvajanjem vsake stopnje boste naleteli na gibljive predmete in pretepanje. Tudi sami se lahko preizkusite v 24 različnih stopnjah.

Glavni junak zgodbe je neumen Viking, ki mu je bilo usojeno, da reši svoje uročene sovaščane. Zgodba je odlična, polna nepričakovanih preobratov. Med svojimi avanturami boste imeli možnost za spoznanje štirih izmed devetih področij nordijske mitologije.

Igra je precej nezahtevna. Z levim palcem se usmerjata gibanje in tek, z desnim palcem pa se lahko skače in pretepa. Za dokončanje stopnje je treba porušiti ali premakniti različne predmete, vedeti pa morate, da čas šteje. Na različnih stopnjah se skrivajo različne pošasti, ki vas bodo poskušale ustaviti. Pri tem vam je lahko v pomoč oklep in orožje, ki ga lahko kupite z zlatimi runami, ki se zbirajo med igro.

Celotna igra poteka gladko, igranje z majhnim Vikingom pa je precej dinamično. Igralnost včasih spominja na svetovno znano igro Ori and the Blind Forester, kar je velik dosežek.

Najmočnejši člen te igre je zagotovo njena grafika. Prav vsaka stopnja je ustvarjena posamezno. Midgard in njegove pokrajine so s svojimi zelenimi pašniki in prikupnimi živalmi resnično pravljični. Globoki gozd Alfheim vas bo dušil, ob zasneženih gorskih vrhovih Jotunheima boste zmrzovali, globine Helheima pa bodo poskrbele, da se boste potili.

Oddmar je poln izzivov. Čeprav lahko celotno igro preigrate v nekaj urah, bo potrebnega veliko več časa, če boste želeli vse stopnje opraviti z odliko. Na vsaki stopnji se skrivajo trije zlati kovanci in teleport do mini igre. Če želite najti vse, boste morali biti zares pozorni. Včasih se boste morali boriti z močnim šefom, ki ga ni tako lahko ubiti.

Omeniti moramo tudi glasbo in glasove v igri. Celotna igralna izkušnja je dopolnjena z glasbo, ki je bila ustvarjena za švedske instrumente iz 15. stoletja. Glasba gre rada v uho, poleg tega se popolnoma poda h grafiki. Med stopnjami se pojavljajo kratke animirane zgodbe, ki jih pripoveduje Julian Casey. Njegov glas morda bolj poznate iz serij Assasin’s Creed.

O Oddmarju je težko povedati kaj slabega in prav zato je njegova aplikacija odličen del App Stora. Nekaj pa le ni popolno. iPhone modeli brez gumba Home včasih namesto udarca sovražnika vklopijo preklopnik aplikacij iOS sistema.

Če prezremo to majhno težavico, lahko rečemo, da je igra resnično vredna 5,49 €. Zato namesto naslednje pice premislite o nakupu te aplikacije. Traja dlje in ne redi. :)

Prenesite Oddmar iz App Store trgovine (Za iPhone in iPad – 5,49 €)

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)