imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nove slušalke AirPods – v iskanju popolnosti


Pred dvema tednoma sem posodobil najboljše slušalke na svetu na najnovejšo različico. V napravo naj bi bilo vključenih le nekaj novih funkcij, vendar so se slušalke v vseh pogledih nekoliko izboljšale. Kaj pa to pomeni v praksi?

Osebno lahko pohvalim vse genialne inovacije ekosistema, vendar zagotovo nisem fanatični privrženec Applovih izdelkov. Brez izjeme.

Ko je Phil Schiller septembra 2016 predstavil slušalke AirPods, nisem bil preveč navdušen. Bile so premajhne, oboževal sem svoje EarPods, niso bile na zalogi… Mislil sem, da bo to velik neuspeh, bile so drage, bile so… In tako se sam sebe odvrnil od nakupa.

Potem pa sem neke noči začel kuhati v našem majhnem stanovanju, medtem ko je moja družina spala. Pri kuhanju moram obvezno poslušati glasbo, zato sem vklopil svoj MacBook, vzel svoje EarPodse in poskušal kar najbolje izkoristiti žico. Z eno slabo potezo sem skoraj uspel ocvrti MacBook – in to je bila pika na i. Med vzklikanjem “To se mora končati” sem iztaknil to žico in takoj naslednji dan obiskal najbližjo trgovino iSTYLE.

Vse to se je zgodilo spomladi leta 2017 in od takrat nisem preživel niti enega dne brez uporabe Applovih slušalk AirPods. Včasih si jih je moj mali sinček ogledoval preveč od blizu, za nekaj dni sem izgubil eno slušalko, nekajkrat so mi padle na tla, na koncu pa se je vedno izkazalo, da je to ena izmed najbolj zvestih naprav. Kar je najpomembnejše – nikoli nisem sam. Danes so AirPods ene izmed najbolj priljubljenih brezžičnih slušalk na svetu.

Vsekakor pa se je izkazalo, da je bilo testiranje posodobljenih slušalk AirPods, ki so bile predstavljene pred letošnjim marčevskim Keynote dogodkom, zanimiva naloga. Zdaj moram pisati o izdelku, ki se ni bistveno spremenil v primerjavi z njegovim predhodnikom (OK, tu lahko omenimo spremembo v LED), tako kot iPad mini. Inovacije so prej fine nastavitve kot pa radikalne spremembe. In v tem je čar: ni potrebe po novem dizajnu, dovolj je bila vgradnja nove uporabne funkcije in dokaz splošno boljšega občutka.

W1 -> H1

Ena od najpomembnejših komponent AirPods je bila njihova duša – z drugimi besedami, W1 čip, ki ga je Apple razvil z uporabo inteligentnih rešitev. Praktično je ta majhna značilnost napravo razlikovala od ostalih naprav na trgu. No, Apple je ta čip še bolj razvil in še vedno se uporablja v slušalkah AirPods 2019, vendar pod imenom H1.

Zakaj je boljši? Hmm, to je težko razložiti, ker v ničemer ni boljši, nekako pa je hkrati boljši v vsem. Šokantnih dodatnih posodobitev ni, razvijalci pa so ga uspeli izboljšati na številnih področjih. Tudi na tistih, kjer uporabniki niso imeli nobenih pripomb. Vse te inovacije je bilo težko prepoznati v dveh tednih, a na srečo mi je na pomoč priskočil eden od kolegov, ki je prav tako kot jaz uporabnik slušalk AirPods.

Vsekakor lahko hitreje vzpostavljam stike. Če imate dohodni klic, vendar ne uporabite svojih slušalk, boste še vedno imeli čas, da klic prevzamete in ga preusmerite na svoje slušalke AirPods. Tudi zvok je postal nekoliko boljši. Mnogi delijo moje mnenje, čeprav moram reči, da je moja starejša naprava že malo zastarela, tako da sem hitro opazil razliko. Ne bi smeli pričakovati kakovosti slušalk, vendar so razvijalci resnično uspeli iz tako male naprave iztisniti tisto najboljše.

Izboljšana je tudi življenjska doba baterije. No, nisem imel možnosti, da bi njeno trajanje natančno izračunal, toda v primerjavi s svojim predhodnikom se je življenjska doba novega izdelka znatno izboljšala. Mimogrede, uporabniki se niso preveč pritoževali, toda tisti, ki imajo radi zelo dolge klice, se bodo tega resnično razveselili.

H1 čip uporablja tehnologijo Bluetooth 5.0, ki je uporabniki ne morejo zaznati, vendar je gotovo ustvarjena za prihodnost. Če ste kot jaz in slušalke uporabljate ves čas, je življenjska doba takega izdelka 2-3 leta, če pa niste tako fanatični uporabniki, potem vam lahko slušalke služijo kar 3-5 let. Kakorkoli že, ta tehnologija nam lahko na dolgi rok prinese veliko dobrega.

Hey Siri

Ena od posodobljenih funkcij novih AirPodsov je, da so te slušalke ves čas v “pripravljenosti” in vam tako ni treba pritiskati nobenih gumbov, da bi vklopili Siri. “Hey Siri!” bo dovolj, pomočnik pa brezhibno opravi svoje delo. Če moram omeniti eno funkcijo, ki je še nikoli nisem uporabljaj, je to zagotovo Siri. Razlog za to je predvsem v tem, da pomočnik ne govori vseh jezikov, zato nisem videl smisla uporabe. Če pa že testiramo napravo, se moramo posvetiti vsaki podrobnosti, kajne?

In kaj je rezultat tega? Postala je ena mojih najljubših funkcij celotne posodobitve. Čeprav od funkcije nisem pričakoval preveč, se je med vožnjo v avtomobilu izkazala za zelo koristno. Z lahkoto lahko kličem, vrtim glasbo, pokličem svojo garažo (da, tako se odpira… in ne, to ni fetiš). Praktično sem v fazi učenja, odkrivam vse možne načine uporabe, zanimivo pa je, da tudi v neuspehih neizmerno uživam. Čas, ki ga sam prebijem v svojem avtomobilu, je postal prijeten in barvit. Čeprav je res, da funkcije ne morem uporabljati, ko sem v družbi ali ko hodim po ulici, saj bi bilo to zelo čudno. Kljub temu pa se v samoti prileže takšna tehnološka družba.

Brezžično polnjenje – za kaj?

Zgodba je podobna. Tehnologija, ki je na trgu že tako dolgo, pa vendar sem jo tako dolgo tudi zamujal. Vendar pa sem zaradi AirPodsov kupil nekaj brezžičnih polnilnikov in skušal odkriti, zakaj so vsi tako nestrpno čakali na to funkcijo. Na videoposnetkih je videti precej zanimivo, ko napravo postaviš na polnilno ploščico in bum… polnjenje se začne. Apple vsekakor pusti svoj pečat v videoposnetkih.

Ko pa napravo želite dejansko uporabiti, ugotovite, da je precej zapleteno. Torej, kam pa naj postavim napravo, da se napolni? Malo nižje, bolj na levo? Ne premikaj se! In potem tisto neskončno čakanje, ki traja trikrat dlje kot v primeru običajnega polnilnika. Ali pa ko vidim, da se moj iPhone v primerjavi z običajnim polnilnikom skoraj ne napolni. Navadno sem zelo navdušen nad novo tehnologijo, vendar sem tokrat ostal ravnodušen. Doživel sem precej veliko razočaranje in mislim, da bom izstopil iz vlaka brezžičnega polnjenja, čeprav sem vozovnico zanj kupil dokaj pozno.

Naj omenim, da je LED indikator polnjenja na ohišju kar “uporabna stvarca”. Zakaj? Tako se boste lahko vsaj pohvalili, da imate najnovejšo različico brezžične polnilne ploščice (drugih sprememb v dizajnu namreč ne boste našli). Razen tega ne vidim njegovega praktičnega smisla. Žična rešitev je natančnejša, hitrejša in cenejša. Brezžični polnilnik bi bil smiseln samo, če bi naslednje leto dobil novi iPhone z možnostjo brezžičnega polnjenja in bi s tem napolnil še moje slušalke AirPods. Pa še to se ne bi dogajalo preveč pogosto. AirPower bi še vedno lahko prišel prav…

Takojšen nakup?

Za konec bi moral napravi zaradi Bluetootha odvzeti nekaj točk. Bluetooth podpora za več naprav namreč ni prispela, zato moram še vedno ročno preklapljati med mojim MacBookom, iPhonom in iPadom. Pa čeprav je to že vprašanje udobja, če upoštevamo, da govorimo o enem najdražjih izdelkov na svetu (v primerjavi z njegovo dejansko velikost), bi morala biti naša pričakovanja bolj realistična.

V zvezi s ceno bi rad izpostavil eno stvar: po dolgem času lahko zdaj kupite posodobljeno različico izdelka za isto ceno. Seveda cena ob brezžičnem polnilniku bliskovito poskoči, vendar vas nihče ne sili v to, da ga kupite. Novo in posodobljeno različico lahko še vedno uporabljate s kablom, po isti ceni. Neverjetno!

Komu bi lahko priporočil izdelek? Vsem. Brez šale. To je naprava, ki vsakemu človeku olajša življenje in najbolj sive dni spremeni v pisano mavrico. Brezžične slušalke, ki so res brezžične, so precej simpatične, AirPods pa so v tej kategoriji brez dvoma številka ena. Zato verjamem, da lahko AirPods uporabljajo vsi, ki jih do sedaj še niso.

Situacija se nekoliko spremeni za tiste, ki jih že imajo. V bistvu bi morali kupiti posodobljeno različico, če je vaš model že nekoliko zastarel, če imate radi dolge telefonske pogovore, če si jih lahko privoščite in če želite slediti trendu z najnovejšo in najboljšo tehnologijo (v tem primeru lahko sklepam, da ste izdelek že kupili). Vsekakor pa ga morate kupiti, če ste se v izdelek zaljubili tako kot jaz.

Apple Inc. (AAPL)