imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Norija na dogodku Keynote: Napovedan je bil profesionalni monitor in novi Mac Pro


Apple nas je resnično navdušil z močnimi napravami, ki so bile dolgo časa zapostavljene. Delovanje in cene so precej navdušujoče. Dame in gospodje, tukaj so najlepši in najmočnejši strgalniki za sir na svetu.

Kot je bilo pričakovati, je Apple na današnjem WWDC-ju predstavil novi Mac Pro in lasten 6K monitor.

V svojem dizajnu se je novi Mac Pro iz smetnjaka izpred 6 let spremenil in vrnil na videz strgalnika za sir. No, vse skupaj zveni smešno, če pa pogledate dobro oblikovane luknje, ki naj bi zagotovile dvojno površino in boljši sistem ventilatorjev (naš dizajnerski kolega Viktor, si je ta videz že nastavil za ozadje), mislim, da dodatna razlaga sploh ni potrebna. Verjetno bo tu prišlo do razdelitve – nekateri preprosto obožujejo tovrstno tehnologijo, nekateri pa se ji samo smejijo. Mi pa verjamemo, da je vse skupaj naravnost genialno:

Pri oblikovanju novega Mac Proja so se Applovi inženirji osredotočili na zmogljivost brez kompromisov in uspeli oblikovati pravo vodilno prototipno “mašino”.

Procesor bi lahko bil 28-jedrni s procesorji Intel Xeon, z do 1,5 TB sistemskega pomnilnika in številnimi drugimi specifikacijami, ki jih moramo še obdelati. Končni rezultat: Mac Proji bodo lahko predvajali tri 8K RAW video prenose ali pa 12 4K prenosov. No, to ne bo potrebno za ustvarjanje domačih videoposnetkov ob koncu tedna…

Toda za tiste, ki bi to morda želeli, je dobra novica, da je dovolj že, da za začetek kupite osnovno konfiguracijo, saj sam sistem lahko kasneje še razširite.

Kljub temu bi morali veliki studii računati na dokaj visoke račune za elektriko. Novi Mac Pro bo prišel z 1.4 kW napajanjem. Za studie pa možnost nakupa v kompletu predstavlja češnjo na vrhu torte. Oh, ali sem omenil, da lahko kupite tudi kolesa za napravo, tako da jo lahko zlahka premikate?

Profesionalni monitor “doma”

Vedeli smo tudi, da se bo Apple vrnil na svoje monitorje. Podjetje bo predstavilo mojstrovino s 6K zaslonom. Vsekakor so uspeli preseči naša pričakovanja:

  • 32-palčni 6K Retina zaslon, ki prikazuje 6016 x 3384 slikovnih pik v 10-bitni barvni globini.
  • 1000-nitna svetlost
  • 1 000 000:1 razmerje kontrasta
  • z 20x boljšim kotom gledanja v primerjavi s povprečnim LCD zaslonom

Monitor, ki je dobil fantazijsko ime Pro Display XDR, se odlično poda k dizajnu Mac Proja, dobil pa tudi tisti znan videz strgalnika za sir. Kot prvo je ta naprava namenjena profesionalnim ustvarjalcem in fotografom. Z Mac Projem lahko povežete kar 6 monitorjev, z napravo pa je mogoče prikazovati 120 milijonov slikovnih slik hkrati.

Izjemno profesionalen izdelek. V naslednjih tednih bomo o njih napisali kar nekaj člankov na temo testov, ki vas bodo zagotovo navdušili!

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)