imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Nekaj stvari, na katere se boste težje navadili, če se odločite za iPhone X

Grega

Brez dvoma lahko iPhonu X zasluženo rečemo paradni konj Appla v letu 2017. Vendar prehod na najnovejši iPhone morda ne bo tako gladek, kot bi si želeli. Pripravite se na naslednje…

Velikost je pomembna

Tisti, ki do sedaj Plus model iPhona, se boste definitivno lažje navadili na X, kot na navadno velikost, vendar bo to še vedno izziv. Čeprav v velikosti X ni večji kot 4,7″ iPhoni, je zaslon precej večji, po diagonali celo večji od Plus modelov. Ker uporabljamo naprave z dotikom, je velikost zaslona zelo pomembna.

Celostno gledano morate s palcem doseči dlje kot pri Plus modelih, celotne površine zaslona pa je manj. To se posebej pozna pri odpiranju centra za obvestila, takrat morate skorajda uporabiti obe roki ali pa zelo dobro strenirati svoje prste. V vsakem primeru pa je potrebna previdnost, da telefon ne konča na tleh.

Reachability je rešitev, vendar se je tu treba navaditi na novo gesto. Prej je bilo treba dvakrat potapkati gumb domov, sedaj pa gre tu za zelo precizen kratek poteg na spodnjem delu zaslona in treba se je navaditi.

Kombinacije

Večinoma ne potrebujemo kombinacij s fizičnimi gumbi, čeprav je zajem zaslona zelo uporabljan. Ponavadi kombinacije vemo na pamet, sedaj pa so se zaradi sprememb pri fizičnih gumbov, spremenile tudi kombinacije. Da si jih boste zapomnili boste morali ponovno kalibrirati vaše možgane.

Odstranitev gumba domov je kombinacije malo premešalo, vse spremenjene funkcije, za katere smo prej potrebovali fizične gumbe (tudi Reachability), lahko najdete v tem članku.

Poleg tega imamo tudi nekaj novih funkcij, ki jih lahko uporabimo le na iPhonu X. Na primer, da hitro izklopite FaceID, lahko hitro kliknete gumb za odklep in gumb za glasnost. Če povzamemo: privajanje na nove kombinacije bo malo trajalo.

Napolnjenost baterije

iPhone X je odličen v zmogljivosti baterije. Vendar, če želite preveriti koliko odstotkov baterije imate še na voljo, se morate malo potruditi. Na ostalih telefonih imate odstotke lahko na vrhu v statusni vrstici.

Sedaj zareza močno zmanjša velikost te vrstice in za odstotke je zmanjkalo prostora. Če želimo videti odstotke baterije, moramo potegniti dol Notification Center (center za obvestila). V statusni vrstici ostaja le grafični prikaz baterije.

Face ID

Face ID je verjetno najboljša stvar, ki se je lahko zgodila iPhonu. Je hitrejše in bolj praktično od Touch ID v večini situacij, upoštevati pa moramo tudi, da naj bi bila precej varnejša metoda. Vendar obstajajo izjeme, kjer bi raje imeli čitalec prstnih odtisov.

Na primer, če imate telefon na mizi, ga s prstnim odtisov ni treba dvignit ali če imate telefon v horizontalni poziciji, vas Face ID ne bo zaznal. To so redke situacije, vendar se zgodijo in preden boste nehali postavljati prsta na zaslon, kadar boste želeli telefon odkleniti, bo malo trajalo.

+1 za vse tiste, ki ste navajeni na Plus

Sicer to ne bo motilo vseh, vendar X prikazuje vsebine tako kot navaden iPhone. Plus modeli so širši od X, zato je vsebina prikazana tako kot na navadnem iPhonu 8, le raztegnjena je na večjo površino.

Torej, tisti, ki ste navajeni na 4,7″ model verjetno ne boste čutili ničesar, vendar se bodo morda nekateri Plus uporabniki privajali dlje časa.

iPad Pro 2018
Apple Inc. (AAPL)