imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Naslednje leto bi lahko dočakali nadgradnjo Face ID-ja


Kaaaaj? Ampak, saj je šele izšel! Res je, ampak Apple je že začel delati na še naprednejši različici. Hitrost je neusmiljena v tehnologiji prepoznavanja obraza in 3D kamer.

Ming-Chi Kuo je investitorjem poslal novo sporočilo, v katerem piše o prihodnjih Applovih načrtih. Tokrat je poudarek na naprednejši različici Face ID-ja, ki bi lahko bila celo novost v iPhonih 2019.

Zdi se, da na Face ID-ju ni več kaj razvijati: v večini primerov brez dvoma dela tisto, kar mora narediti. Avtentikacije pa med odklepanjem telefona skoraj ne morete zaznati. Vendar pa Apple meni, da je ostalo še nekaj prostora za razvoj, zato domnevno že pridno delajo na naprednejši različici.

Glede na Kuojevo sporočilo bi bilo to videti tako: v sam senzor bi vgradili močnejši flood illuminator VCSELs, ki bi zmanjšal tudi vplive svetlobe iz okolja, kot je na primer infrardeči šum. No, priznati moramo, da pri zanesljivosti sedanje oblike avtentikacije ni veliko težav. Vendar pa bi bilo povpraševanje po Face ID-ju, ki deluje v obe smeri, veliko večje, čeprav Kuo ni mislil na to.

Namesto tega se je skliceval na bolj razburljiv potencialni razvoj, ki ima po njegovem mnenju 50 % verjetnosti, da bo v iPade vključen konec leta 2019 in v začetku leta 2020. Leta 2020 pa bo mogoče vključen tudi v iPhone. Gre za 3D kamero Time of Flight (ToF).

Kamera ToF bi napravam omogočila, da ustvarijo 3D model okolja. Podobno kot to počne Face ID z obrazi, vendar kamera ne bi bila omejena le na uporabnika, saj bi v igro lahko vključila tudi okolje. Ugibanje, da naj bi bila inovacija prvo vključena v iPade, ni naključje. Te 3D fotografije naj bi se lahko takoj po zajemu urejale z Apple Pencilom.

Samoumevno je, da bi s tem razvojem lahko stopili v svet neštetih AR možnosti. Še posebej, če upoštevamo, da bodo po besedah Gurmana tudi AR očala izšla v približno istem času. Prav tako pa se v istem obdobju pričakuje tudi prvi 5G iPhone. Kuo verjame, da bi kombinacija vsega naštetega, dopolnjena z boljšo aplikacijo Google Maps, odlično utemeljila ves Applov napor, vložen v razširjeno resničnost.

Vir: MacRumors

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)