imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nalaganje aplikacij, ki rudarijo kriptovalute, je na App Store sedaj uradno prepovedano

Urednik

Morda se spomnite teme: spomladi se Apple ni točno opredelil do tega. Sedaj so posodobili pravila za trgovino App Store in posvetili celoten odstavek le temu.

Marca smo lahko spremljali manjši škandal glede aplikacije Calendar 2, ki je bila na voljo na App Store za Mac. Razvijalci aplikacije so jo ponudili brezplačno, vendar so v ozadju rudarili za kriptovalutami. Z drugimi besedami: zmogljivost računalnikov uporabnikov so uporabljali za pridobivanje kriptovalut, v zameno pa so uporabniki dobili premium storitve “zastonj”.

Čeprav je to popolnoma legalno, je bil tak model precej nenavaden. Razvijalci so o tem obvestili uporabnike, zato ni bilo težav. Problem je nastal, ko so po nadgradnji sistema vsi uporabniki dobili to funkcijo, ki je bila obvezna. Hočeš nočeš, so uporabniki predali svoje računalnike za rudarjenje. Pri Ars Technici so to odkrili in sporočili Applu, ki nekaj časa ni storil nič. Razvijalec trdi, da je bilo vse skupaj napaka pri pripravi posodobitve. Po dolgem preučevanju so pri Applu na koncu odstranili aplikacijo brez dodatnih pojasnil.

Tako so aplikacije, ki rudarijo kriptovalute, padle v neko sivo območje, saj nihče ni vedel, kako naj se loti situacije. Kaj je prav, kaj ni, kaj lahko storimo in kaj ne? Sedaj je Apple končno sprejel odločitev in jo predstavil v posodobljenih pravilih za trgovino App Store. Sedaj izrecno prepovedujejo rudarjenje kriptovalut znotraj aplikacij v App Store. To so pravila:

  1. Apple dovoljuje apikacije, ki služijokot denarnice za virtualne valute, če jih ponujajo razvijalci, ki so registrirani kot organizacije.
  2. Aplikacije, ki omogočajo rudarjenje kriptovalut, so dovoljene, če ponujajo samo rudarjenje izven naprave (recimo v oblaku).
  3. Aplikacije lahko pomagajo uporabnikom pri pošiljanju, prejemanju ali izmenjavi kriptovalut na odobrenih menjalnicah, če so aplikacije last teh menjalnic.
  4. Podobno morajo biti aplikacije, ki ponujajo začetne prodaje ali druge prodaje kriptovalut, v lasti bank, podjetij ali drugih finančnih institucij. In slediti morajo zakonom.
  5. Aplikacije, ki uporabljajo kriptovalute, ne smejo ponujati virtualnega denarja za stvari, kot so prenašanje drugih aplikacij, pridobivanje novih uporabnikov ali udejstvovanje na družbenih omrežjih.

Vir: The Verge

 

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)