imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Največji navdušenci nad iPadom: stari starši


Apple že leta uporablja iPad kot alternativo za računalnike, vendar so kupci še vedno dokaj neodločeni. Kakorkoli, obstaja skupina, za katero je ta tablični računalnik zagotovo najboljša izbira: dokaj velika skupina starejših ljudi.

Za redne potrošnike Applovih novic forum na Redditu vsekakor ne more biti nekaj novega. Skupnost, ki ima skoraj milijon članov, je izredno aktivna. Delijo celo na stotine novih člankov vsak dan. Na tem istem mestu smo pred nekaj dnevi lahko zasledili zelo zanimivo razpravo, kjer so komentatorji delili svoje izkušnje glede iPadov, ki so jih kupili za svoje starejše sorodnike.

Vse se je začelo z objavo uporabnika pod imenom evoti. Oseba je delila zgodbo o tem, kako je njena babica, ki pred tem ni imela pojma o tehnologiji, postala odvisnik od tabličnega računalnika. Po mnenju uporabnika je 82-letna babica precej staromodna in spominja na like v ruskih videih na YouTubu. Starejša gospa je imela težave že s preprosto uporabo daljinskega upravljalnika, nikoli ni imela računalnika, kaj šele da bi brskala po spletu. Zato je bil uporabnik pod imenom evoti sprva skeptičen, ko je njegov oče na dan prišel z idejo, da bi babico presenetili z iPadom. Uporabniki Reddita so tako močno dvomili v celotno iniciacijo, da je uporabnik prevzel odgovornost za nakup tablice, očetu pa prepustil “usposabljanje” babice.

Glede na vsa pričakovanja je bil začetek vse prej kot lahek. Sprva je babica poskušala ukrotiti napravo s precej nenavadnimi potezami, družina jo je morala celo obiskati, da bi izklopila letalski način, saj navodil po telefonu nikakor ni mogla razumeti. Vendar se je njihov trud čez nekaj časa poplačal, saj je konzervativna dama postala navdušeni uporabnik iPada, s katerim je veselo snemala svoj vrt, iskala recepte in lokalne novice v Googlu in včasih celo uporabljala YouTube.

Ključna točka zgodbe je, da je iPad pred kratkim potreboval servis zaradi nevšečnosti pri polnjenju. Pred nekaj dnevi je zaskrbljena babica poklicala evoti in vprašala, ali bodo njeni prihranki zadostovali za nakup nove naprave, saj nikakor ni želela živeti brez svojega pripomočka. Saj veste, staromodna gospa iz Vzhodne Evrope, ki še ni imela nobenega stika s tehnološkimi napravami.. No, to je njena izjava.

Prisrčna zgodba se je dotaknila velikega števila uporabnikov, objava je dobila več kot 200 odzivov in veliko podobnih zgodb. Na primer, starejša mati kitajskega fanta je postala iPad navdušenka, ker lahko na njem hitro in enostavno natipka kanji znake.

Uporabnik trisul je prav tako delil zgodbo o svojem 75-letnem družinskem članu. Skrbelo ga je, da ne bo nikoli uporabil nobenih pripomočkov iz tehnološkega obdobja, čeprav je danes presrečni lastnik iPada. Glede na zgodbo je starejšega lastnika prepričala možnost slikanja na iPadu. Ugotovil je, da je naravnost neverjetno, kako enostavno je na isti sliki uporabiti več različnih komponent s pomočjo aplikacije, medtem ko posluša Bacha.

Drugi uporabnik, Davepete, je povedal zgodbo o svoji materi, ki več let ni želela sedeti za računalnikom, saj je bila po njenem mnenju prestara za take stvari. Vendar, ko je eden izmed družinskih članov pri njej pozabil svoj iPad 2, se je nenadoma spoprijateljila z napravo in poglej, poglej… Pri svojih 92. Letih piše e-poštna sporočila, nalaga fotografije in karta na iPadu šeste generacije.

Naj omenim še enega uporabnika, Hoopheida, ki se je spomnil zadnjih mesecev svojega očeta, ki je pred kratkim preminil. Možakar, ki je imel multiplo sklerozo, v zadnjih fazah bolezni ni več mogel hoditi, zato so mu njegovi sorodniki kupili iPad in začel ga je uporabljati za stik s svojimi sorodniki, gledanje videoposnetkov na YouTubu in redno preverjanje Facebooka. Iz komentarjev je mogoče razbrati, da mu njegova žena vedno čestita ob rojstnem dnevu preko aplikacije iMessage, da bi ohranila spomin nanj.

Naj z vami delim bolj veselo zgodbo. Drug uporabnik je pisal o svoji mami, ki je zaradi iPada postala “nora” na tehnologijo, redno piše sporočila in brska po spletu, hkrati pa je uporabnik svoji mami moral razložiti, da novice, ki krožijo po Facebooku, niso vedno resnične.

Ena od glavnih podobnosti v različnih zgodbah komentatorjev je, da skoraj vsi pohvalijo preprostost uporabe iPada. Protagonist, ki se vedno znova pojavlja v zgodbah, so starejši moški ali ženske, ki jim je svet računalnikov in tehnologije sprva tuj, po nekaj urah učenja pa postanejo aktivni uporabniki in sčasoma si ne morejo predstavljati svojega življenja brez te napravice. Seveda v tem ni nič presenetljivega, saj tablični računalnik omogoča enostaven dostop do vseh funkcij, ki so lahko koristne za starejše: na primer komunikacija z družinskimi člani in uporaba različnih vsebin.

V primerjavi s prenosnimi računalniki je največja prednost tabličnega računalnika ta, da ima manj strašljiv vmesnik, zaslon in upravljanje z dotikom pa sta lahko prijazna tudi do tehnoloških anti-talentov. V priljubljenosti Applovih tablic pravilno delovanje iOS-a seveda igra pomembno vlogo, kar pomeni, da tudi če starejši ne želijo vzdrževati operacijskega sistema, bo le ta še vedno deloval v redu.

Torej, spet se tu pojavi že dobro znano vprašanje: ali lahko iPad nadomesti računalnik za posameznike, ki vsak dan opravljajo produktivne naloge? Nekaj pa drži kot pribito – uporaba tablice je za starejše uporabnike najboljša izbira. Verjetno je glavna lekcija razprav, ki smo jih našli na Redditu ta, da ne smemo obupati prehitro, saj je iPad lahko odlična rešitev tudi za naše najstarejše sorodnike. Za konec naj vam pokažem videoposnetek, v katerem so se ustvarjalci pogovarjali z babico o tem, kako je iPad spremenil njeno življenje. Ko jo na koncu posnetka zaprosijo, da pove nekaj besed o napravi, doda, da je zares odlična družba.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)