imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prinesi starega. Odnesi novega.

Prinesi svoj Mac, odnesi novega in prihrani.

Na iTunes Giftcards so našli skrito Applovo pisavo

Jablan

Za vsakodnevne uporabnike so samo nekaj zanimivega, za razvijalce pa so lahko te skrite pisave resnično pomembne računalniške napake, ki jih je odkrila ekipa Equinux. Za to so krivi iTunes Giftcards.

Ko kupite iTunes Card, jo lahko unovčite, tako da kodo vpišete ročno, ali pa jo skenirate s kamero vašega telefona. Druga možnost je veliko bolj udobna, enostavna in bolj “kul” kot pa tipkanje.

Equinux, razvijalec ekipe Mail Designer Pro 3, je želel ustvariti svoj iTunes Giftcard, narejen po meri, za uporabo enostavne promocijske kartice. Tako so, ko so našli omenjene napake, začeli preiskovati kako delujejo Applove rešitve.

 

 

Skener spletne tržnice App Store, med branjem kode prepozna dve stvari: unikatne, skrite pisave in dimenzije škatle okoli. Ekipa se je najprej osredotočila na škatlo in svojo kodo neuspešno vstavila v nekaj zelo dobro poznanih pisav. Nato so ugotovili, da mora obstajati bolj pametna rešitev.

Preboj je prišel, ko smo opazili, da ko skenirate kartico z iPhonom, aplikacija na kratko prikaže skenirano zgornjo plast kode. To pomeni, da mora biti nekje v aplikaciji vstavljena pisava. Isto smo preizkusili z iTunes na macOS. In voilà, iTunes na Macu se obnaša na podoben način.

Ko smo pogledali nekatere izmed map znotraj iTunesa, smo našli vabljiv vstavek “CodeRedeemer”. Nekaj je obetal. Ampak ojej, tudi tam ni bilo datotek pisave. Binarnost aplikacije namigne nekaj o tem kje je opravljenega največ “težaškega” dela: “CoreRecognition.framework”.

V prej omenjeni mapi so našli dve različni pisavi. “Scancardium” za vpisovanje in prepoznavanje kod in “Spendcardium”, ki izgleda, da je za prikrivanje podrobnosti informacij iz kartice ob vpisu. Če uporabljate Maca, jih najdete z lahkoto. Odprite novo okno Finder, pritisnite kombinacijo tipk CMD + Shift + G in v novo okno, ki se prikaže, vtipkajte naslednje:

/System/Library/PrivateFrameworks/CoreRecognition.framework/Resources/Fonts/

 

 

Če so vam slučajno všeč, jih lahko z enostavnim dvojnim klikom inštalirate in kasneje uporabite v katerikoli aplikaciji. Za razvijalce imajo več potenciala. Z njihovo pomočjo lahko enostavno ustvarijo svoje App Store promocijske kartice, ki se jih lahko skenira tako kot Applove uradne darilne kartice. Fantje pri Equinuxu so bili tako prijazni, da so za preizkušnjo ustvarili predlogo za Photoshop tudi za kolege.

 

Vir: Macrumors

Apple Inc. (AAPL)