imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Mac mini, takšen, kot si ga želimo…


Jutri se bo odvijal Keynote dogodek, s tem pa bo mogoče prispel tudi novi Mac mini. Zdaj pa delimo svoj sanjski koncept o tej izjemni napravi…

1473 dni. Od zadnje Applove najave Mac minija je minilo 1473 dolgih dni. To je ogromno časa, zlasti v hitro razvijajočem se svetu tehnologije. Poleg tega tudi prej omenjena najnovejša posodobitev ni uspela doseči velikega uspeha. Lahko smo pozabili na quad-core možnost, pomnilnika pa tudi nismo mogli več razširiti. Sploh nas ne preseneča, da so mnogi obrnili hrbet temu nekdaj priljubljenemu izdelku.

Toda zdi se, da nekaj upanja še vedno obstaja. Večji del sveta pričakuje, da bo jutri, 30. oktobra, Apple končno predstavil najnovejšo generacijo Mac minija. Še bolj vznemirljivo dejstvo je, da bodo glede na informacije, tudi profesionalni uporabniki pozdravili to posodobitev.

Vendar pa ne moremo čakati do jutri. Zato smo s pomočjo našega kolega K1l1m6n ustvarili sanjski koncept za Mac mini – ki bo najverjetneje ostal samo v naših sanjah – v obliki slik. Zaželite jim dobrodošlico.

Kar se tiče notranjosti, bi običajen dizajn ostal, vseeno pa bi doživel nekaj sprememb. Na primer, ohišje bi bilo podobno tistemu, ki ga lahko vidimo na MacBook Proju. Se pravi, doživeli bi tisto drznost, zaradi katere bi se dno računalnika vizualno zlilo s površino mize. Da bi izboljšali profesionalne značilnosti, bi v barvno paleto lahko dodali tudi vesoljsko sivo barvo.

V povezavi s priključi, so mogoče naše sanje nekoliko preveč ambiciozne. Glede na nove filozofije dizajna podjetja Apple, kot smo si zamislili mi, bi štiri Thunderbolt 3 prevzeli mesto dveh Thunderbolt 2, z USB-C seveda.

Da bi še izboljšali naše doživetje: HDMI (2.0) bi ostal, vključili bi bolj napredna vrata Ethernet z 10 Gbit hitrostjo, prav tako tudi SD Card Reader, 3,5 mm priključek in kombinirani priključek. Zaradi celovitosti bi vključili tudi dva USB 3.1.

Še bolj pomembno bi bilo, da bi bile prezračevalne režice na zadnji strani naprave kar trikrat večje od trenutne velikosti. No, to ni naključje, kajti za profesionalno uporabo je močnejši procesor neizogiben. V našem sanjskem konceptu to predstavlja procesor 8. generacije, Intel Kaby Lake G. Zgoraj omenjeni procesor izhaja iz quad-core procesorja (s 4,2 GHz Turbo Boost-om) in video kartice RX Vega M z dodatnim 4 GB HBM pomnilnikom. Če to prevedemo v uporabo in zmogljivost, bi bila ta 100-vatna TDP pošast močnejša od luksuznega iMaca izpred nekaj let…

Kot je znano, lahko Mac mini kupite brez zaslona in drugih dodatkov, kar je deloma prispevalo k njegovemu uspehu. Tako bi namreč lahko kupili napravo po nižji ceni in v primeru, da imate svoje zunanje naprave, bi jih bilo mogoče uporabiti z minijem brez dodatnih težav. Vendar ne pozabite na tiste, ki bi Apple izbrali zaradi zaslona in tipkovnice. Naj vam predstavimo dolgo pričakovana Apple Display in Magic Keyboard s Touch Barom tako, kot smo si ju zamislili!

Medtem ko bi zaslon uporabljal običajno ploščo 5K, bi se okvir znatno skrčil, tako kot tudi sama debelina. Kar se tiče povezljivosti, bi vgradili Thunderbolt 3 priključke, s katerimi bi lahko MacBook naprave napolnili kar med uporabo, podobno kot to delajo Applovi LG zasloni. Seveda ne bi izpustili kakovostnih vgrajenih stereo zvočnikov in spletne kamere. Poleg tega bi v napravi pozdravili tudi Face ID Applovih inženirjev.

Misel na Touch Bar Magic Keyboard se nam je po glavi podila že prej, tako da o tem ne bi več zapravljali besed. Magic Keyboard, obogatena s Touch Barom. No, v naši pisarni nismo povsem enakega mnenja o tem, da bi takšna naprava imela neko trdno podlago. Ampak, zakaj pa ne?

Delu Viktorja, ki ga poznamo tudi kot K1l1m6n, sledite tudi na drugih platformah:

Naši pretekli koncepti:

 

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)