imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prinesi starega. Odnesi novega.

Prinesi svoj Mac, odnesi novega in prihrani.

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Kreator Swifta izbere Teslo

Jablan

Apple zapušča še ena pomembna oseba. Vendar pa gre Chris Lattner (na sliki), za razliko od Sal Soghoiana, iz podjetja po svoji volji. Ekipa Xcode bo v prihodnosti delala s Teslo. 

 Včeraj je Chris Lattner, izumitelj Swifta in vodja ekipe Xcode, na swift-evolution elektronskem poštnem seznamu oznanil, da zapušča Apple. Če slučajno kdo še ni seznanjen s tem, kaj je Swift, naj vam obrazložimo. Swift je programski jezik, ki so ga predstavili na dogodku WWDC leta 2014 in je kasneje postal odprta koda, ki je postala razvojni jezik tako za iOS, kot tudi macOS. Naredili smo povzetek, ki prikazuje njegovo pomembnost ob izzidu:

“Menimo, da sta bili ti objavi (Swift in Metal) na dogodku WWDC dve izmed pomembnejših, saj so programerji dobili lep opomin, da jih ni nihče pozabil in da lahko sedaj sledijo novi poti. Ena izmed glavnih prednosti, ki jih ima iOS, v primerjavi s konkurenco, je še vedno število kvalitetnih aplikacij; zato pri Apple-u vedo, da morajo biti do programerjev prijazni. Glede na to, da so programerji pridobili vrsto novih orodij, ki bodo naredili razvoj programov bolj udoben in prijeten ter lahko uporabniki uživajo v izjemno dobro narejenih 3D aplikacijah, lahko povzamemo, da je to situacija, ki se je dobro izšla za vse udeležene.”

01_swift_creator_joins_tesla_cover

Zdaj bo torej ta mož, ki je vse to ustvaril za nas, konec tega meseca podjetje zapustil. Lattner je bil na Apple-u praktično veteran, saj se je podjetju pridružil leta 2005, tako da je bil v Cupertinu več kot desetletje. Njegovo mesto bo prevzel Ted Kremenek, ki je trenutno višji vodstveni uslužbenec pri Languages and Runtimes.

“Z veseljem oznanjam, da bo projekt Swift prevzel Ted Kremenek, ki bo kot vodja projekta urejal administrativne in vodstvene obveznosti za Swift.org. S tem se prizna neverjeten trud, ki ga je že vložil v projekt in odraža odločitev, ki sem jo sprejel, da konec tega meseca Apple zapustim  in sledim drugi priložnosti.  Odločitve nisem sprejel z lahkim srcem in želim, da veste, da sem še vedno popolnoma predan Swiftu. Še naprej nameravam  ostati aktiven član ekipe Swift Core Team in prispevati k swift-evolution elektronskemu poštnemu seznamu. “

 V slabem je tudi nekaj dobrega, saj se Lattner, po svojih lastnih besedah, ne bo popolnoma odrekel svojemu ljubljenemu “otroku”. Povedal je tudi, da Swift 4 že deluje, vendar bo izšel pod Kremenekovim imenom, najverjetneje v juniju, na dogodku WWDC. Do takrat pa že nestrpno pričakujemo prvo predstavitev Swifta 3.1, ki je bil obljubljen za to pomlad in ga je Apple potrdil prejšnji december.

02_swift_creator_joins_tesla_cover

Še zadnje vprašanje, ki ostane je, kaj je imel Lattner v mislih, ko je v svojem pismu napisal “sledim priložnosti drugje”. Kljub temu, da sam o drugih priložnostih ni povedal nič več kot to, je o tem z veseljem spregovoril njegov bodoči delodajalec. Tesla je svojemu novemu kolegu izrazil dobrodošlico v besedilu polnem ponosa.

“Radi bi izrekli dobrodošlico Chris Lattnerju, ki se bo pridružil Tesli kot podpredsednik Autopilot Software-a. Chris je zelo dobro poznan po svojih odličnih inženirskih sposobnostih. Po 11-ih letih dela v Apple-u, kjer je bil odgovoren predvsem za stvaritev Swifta, programskega jezika za ustvarjanje aplikacij na platformah Apple-a in v enem izmed najbolj rastočih programskih jezikov Linux-u, se bo sedaj pridružil Tesli.”

To je ogromna izguba za Apple, še posebej zato, ker bi lahko eden izmed njihovih največjih tekmecev odpeljal stran dragoceno delovno silo. To se tudi ne bi zgodilo prvič, glede na prejšnjega direktorja od Reliability Engineering pri Apple-u, David Erhart-a. Kaže, da se situacija spreminja v ekstremno, zato jo lahko z mirno vestjo poimenujemo kar vojna za rekrutiranje. Izgleda, da bo od sedaj naprej Tesla zmagoval. Po besedah Elon Musk-a Tesla najame petkrat več inženirjev iz Apple-a, kot pa je obratno.

 04_swift_creator_joins_tesla_cover

Ne glede na to, ali je to res ali ni, imamo za Apple nasvet:

Pasite si oči na Tesli in temu, kar je pripravil za vas.

Vir: 9to5mac in Cult of Mac

Apple Inc. (AAPL)