imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Kdaj bo na voljo javna beta iOS 12?

Urednik

V zadnjih dneh je marsikdo vprašal, kdaj bo lahko preizkusil iOS 12 in macOS Mojave, če ni razvijalec.

Ker Apple predstavlja nove sisteme z veliko pompa, je za njihovo preizkušanje zainteresiranih tudi veliko “navadnih” uporabnikov. Problem je, ker po WWDCju sledi nekajmesečno obdobje preizkušanja, javne verzije pa so na voljo jeseni. To je tako, kot če bi že poleti vedeli, kaj boste dobili za božič, vendar morate potem čakati do decembra.

Ni presenetljivo, da težko čakamo tako dolgo in marsikdaj raje tvegamo z beta sistemom. Tveganje tu pomeni, da lahko beta sistemi vsebujejo ključne težave, ki lahko uničijo uporabnost med vsakodnevno uporabo. Zato priporočamo beta testiranje le, če točno veste, kaj morate storiti in ste prepričani, da vas hrošči ne bodo motili med delom.

Tudi beta verzije se razlikujejo. Prva, najbolj zgodnja verzija je razvijalska beta. Kot lahko ugotovite iz imena, je namenjena razvijalcem; potrebujete razvijalski račun, ki ni brezplačen. Večinoma tega nimamo, zato moramo čakati na javno beto, ki jo lahko pridobi vsak entuzijast. Ta je ponavadi na voljo kasneje.

Zaenkrat sta iOS 12 in macOS Mojave na voljo le kot razvijalska beta. Točnega datuma javne beta verzije ne moremo napovedati, lahko pa predvidevamo na osnovi preteklih let:

 

  • WWDC 2015, 8. junij: iOS 9 in macOS El Capitan javna Beta – 9. junij
  • WWDC 2016, 13. junij: iOS 10 in macOS Sierra javna Beta – 7. junij
  • WWDC 2017, 5. junij: iOS 11 javna Beta – 26. junij; macOS High Sierra javna Beta – 29. junij

 

Če povzamemo: leta 2015 je med WWDC in izdajo javne bete preteklo 31 dni, leta 2016 24 dni in leta 2017 21 dni. Povprečno lahko rečemo, da bo izdaja letošnjih javnih beta iOS in macOS enkrat okoli 29. junija.

 

Vsi, ki s težavo pričakujete prihod novih sistemov, se lahko začnete pripravljati, primarno predlagamo, da naredite varnostno kopijo vseh podatkov.

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)