imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Kamera s 400 megapiklsi za 48.000 evrov!

Grega

Švedsko podjetje Hasselblad, ki proizvaja digitalne kamere je predstavilo svoj novi hit, ki lahko zajame fotografije velikosti do 400 megapikslov. Tako kot tehnologija, ki se skriva v notranjosti je tudi cena izjemna. Ali bi bil lahko ta stroj vrh fotografije?

Kamere, vredne 48.000 evrov, (ponavadi) visijo okrog vratu kar kogarkoli. Ime Hasselblad je eno s fotografijo že 75 let in v marcu bodo izdali nov mejnik v fotografiji. Model H6D-400C MS vsebuje tehnologijo, ki jo (vsaj za sedaj) težko zares uporabljamo.

Njegov predhodnik je snemal fotografije do 200 megapikslov, sedaj pa so to s pomočjo multi-shot tehnologije to podvojili. Tako ne potrebuje smešno velikega senzorja. Senzor v kameri se šestkrat premakne (kot je vidno v videu zgoraj), da zviša gostoto piklsov in napravi 400 MP fotografijo.

Najprej kamera naredi štiri 100 MP fotografije, ki so zamaknjene za en piksel, potem pa še dve, ki sta zamaknjeni za pol piksla. Rezultat je 16-bitna TIFF fotografija v resoluciji 23.200 x 17.400. To pomeni da je velikost datoteke 2,4 GB.

Ker naredi kamera 6 fotografij zaporedoma, ne more fotografirati premikajočih objektov – poleg tega pa mora biti priklopljena na računalnik s kablom.

Naprave takega tipa se uporabljajo za fotografije pokrajine in modno fotografijo ali so uporabljene za luksuzno uporabo, kjer denar ni problem. Senzor je precej velik, do 6 x 9 centimetrov; pri ostalih kamerah, ki jim lahko zamenjamo objektive, je to okoli 24 x 36 milimetrov.

Čeprav je Hasselblad pionir na področju digitalne fotografije, je potreben le en pogled na fotografije, da ugotovimo, da je kamera namenjena zelo majhni skupini uporabnikov. Ne glede na to, ali gre za umetnost ali uporabno fotografijo, večina ustvarjalcev take naprave ne morejo uporabljati v svoji karieri. Hasselblad H6D-400C

Podobno je Sennheiserjevim slušalkam Orpheus, ki so prav tako namenjene premikanju fizičnih meja. Ima pa to slab učinek za povprečne uporabnike. Ali je tako Hasselblad H6D-400C res vrh fotografije?

Morda večji napredek na tem področju uspeva proizvajalcem mobilnih kamer. Te delujejo z manjšimi senzorji, a vendar se kvaliteta viša iz leta v leto. Poleg tega pa so tu še algoritmi, ki avtomatsko obdelajo in prepoznavajo fotografije ipd.

Cenejše MILC kamere ponujajo profesionalne rešitve za vse uporabnike. Če gre za profesionalno kamero ali kamero na pametnem telefonu, velik del uporabnosti prinese prijaznost za uporabnika. In tako lahko vsi sodelujemo v umetnosti fotografije.

Vir: Hasselblad

iPad Pro 2018
Apple Inc. (AAPL)