imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kako uporabljati nove geste iOS-a 13


Čeprav je iOS že podprl geste z več prsti, so z ločitvijo Applovih mobilnih operacijskih sistemov v iOS prispele nove geste s tremi prsti.

Z novimi funkcijami za izrezovanje, kopiranje, lepljenje, razveljavitev, ponovno uveljavitev je delo z besedili poenostavljeno in lahko pozabite na eno izmed najbolj groznih možnosti – funkcijo Shake to Undo (pretresi za razveljavitev). Na iPhonih ta funkcija niti ni bila tako slaba, toda stresanje iPada je bilo vsekakor videti neumno.

Nove geste delujejo skupaj z dobro znanimi funkcijami dvojnega dotika in označevanja besedila na iOS-u 13 in novem iPadOS-u. In njihova uporaba je enostavna kot ABC.

Za uporabo

  • Kopiranja – s tremi prsti povlecite skupaj po zaslonu
  • Izrezovanja – s tremi prsti dvakrat povlecite skupaj po zaslonu
  • Lepljenja – s tremi prsti povlecite narazen po zaslonu
  • Razveljavitve – s tremi prsti podrsajte v levo
  • Ponovne uveljavitve – s tremi prsti podrsajte v desno
  • Menija bližnjic – s tremi prsti se enkrat dotaknite zaslona

Ko v iOS.u 13 uspešno uporabite eno od gest s tremi prsti, se na vrhu zaslona prikaže potrditev.

iOS 13 je trenutno na voljo v razvijalski beta različici. Pričakujemo, da se bo javna beta različica pojavila v začetku julija, končno različico pa po navadi predstavijo v živo na septembrskem Keynote dogodku.

Čeprav nova različica vsebuje veliko odličnih funkcij, vam svetujemo, da javne beta različice ne nameščate samo za zabavo ali iz čiste radovednosti. Beta različice so beta različice z razlogom. V primeru vsakdanje uporabe lahko pričakujete nekaj težav, zaradi katerih je uporaba naprave precej tvegana. Zato priporočamo, da počakate na končno različico. Če pa želite vseeno namestiti katero od beta različic, se nalaganje v napravo od sistema iOS 12 ni prav nič spremenilo.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)