imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kako prilagoditi aplikacijo Dictionary na Macu


Applova aplikacija Dictionary, ki je že nameščena na vseh Macih, je skromen vsakdanji junak. Skupaj s funkcijo “Poišči” omogoča lažje učenje novih besed in njihovo pravilno uporabo. Poglejmo si, kako lahko prilagodite slovar na Macu, da ga kar najbolje izkoristite.

Apple je leta 2005 z OS X 10.4 Tiger predstavil svojo slovarsko aplikacijo, ki so jo preprosto poimenovali kar Dictionary. Na začetku je podal definicije iz slovarja New Oxford American Dictionary in dodatne informacije iz Oxford American Writer’s Thesaurus, Wikipedije in podatkovne baze izrazov, specifičnih za Apple. Sčasoma so ga razširili z drugimi slovarji in danes se lahko pohvali z več kot 30 viri informacij, ki jih lahko uporabite.

Najboljše značilnosti

Aplikacija Dictionary ima na enem mestu vse, kar potrebujete, vendar pa je najboljša stvar ta, da vam ni treba odpirati aplikacije za dostop do vseh shranjenih informacij.  Najlažji način za dostop do slovarja je uporaba desnega klika. Izberite besedo, ne glede na to, v kateri od domačih aplikacij trenutno delate, kliknite z desno miškino tipko in izberite “Look up”. Bum! In definicija izbrane besede je že tu. Aplikacija Dictionary je sama po sebi zelo enostavna za uporabo: naredila bo vse, kar je v njeni moči, da prezre vaše napake, če ste napačno napisali besedo, ki jo iščete, in tako boste našli iskano besedo. Skoraj vsako besedo v slovarju je mogoče klikniti, kar vam omogoča, da takoj preverite več sinonimov in njihovo uporabo.

Mala piflarska opomba: vaš Mac ima tudi funkcijo za preverjanje črkovanja po celotnem sistemu. Možno je dodati posebne slovarje za preverjanje črkovanja, ki jih boste uporabljali na vašem macOS-u, lahko pa dodate svoje besede, ki jih ne želite označiti kot napačno napisane. Toda podatkovna baza za preverjanje črkovanja ni enaka kot slovar – to sta dve popolnoma različni stvari. Vendar pa slovar ponuja tudi več načinov prilagajanja. Poglejmo si, kako aktivirati dodatne slovarje, spremeniti njihov vrstni red ali jih označiti po meri ter kako uvoziti prilagojene slovarje.

Aktivacija dodatnih slovarjev

Če spadate med tiste 3,5 milijarde ljudi na svetu, ki govorijo več jezikov, boste verjetno v svoj slovar želeli dodati več jezikov. Tudi če ne govorite dveh jezikov, je dodajanje več slovarjev odličen način za pomoč pri učenju. Začnite s preverjanjem tistega, kar ste že namestili: zaženite aplikacijo Dictionary in kliknite na zavihek All, da si ogledate vse nameščene slovarje. Če želite prenesti dodatne slovarje neposredno iz aplikacije:

 1. Pojdite v Dictionary > Preferences.
 2. Na seznamu slovarjev preverite elemente, ki jih želite namestiti.
 3. V spodnjem levem kotu se prikaže vrstica napredka.
 4. Nato lahko zaprete nastavitve.
 5. Pod zavihkom Vsi v glavni aplikaciji boste videli na novo dodane slovarje.

Ko izberete in prenesete vse potrebne slovarje, jih lahko preuredite, tako da boste pri prikazovanju definicije videli najpogosteje uporabljene slovarje. Vrstni red spremenite v Dictionary > Preferences, tako da vnose preprosto povlečete v želeno zaporedje.

Prilagajanje slovarja

Nekateri vključeni slovarji imajo dodatne jezikovne možnosti. Vnos iz Wikipedije na primer omogoča iskanje virov v več jezikih. Odprite nastavitve in kliknite na vnos iz Wikipedije, nato izberite želene jezike. Ta funkcija je pogosto neupravičeno spregledana, lahko pa je še posebej uporabna pri besedah, ki se nanašajo na kulturne ali zgodovinske tematike.

Poleg tega lahko spremenite ime slovarja, če se vam zdi, da izvirno ime ni preveč koristno, kar vam olajša navigacijo po posameznih slovarjih. Če želite preimenovati slovar, z desno miškino tipko kliknite na slovar v meniju in izberite “Edit Label”. Vpišite novo ime in kliknite “OK”, da uveljavite spremembo.

Dodajanje slovarjev po meri

Če potrebujete slovar, ki ga ne najdete med integriranimi možnostmi nastavitev, boste morali rešitev poiskati pri tretji osebi. Slovarje po meni lahko enostavno uvozite v aplikacijo Dictionary, če jih seveda najdete. Aplikacija Dictionary lahko bere samo datoteke s končnico *.dictionary. Zato morate najti datoteko slovarja za želeni jezik (ali pretvoriti različne vrste datotek v slovarsko datoteko). Na žalost ni veliko aktivnih spletnih mest, ki ponujajo datoteke s slovarji za prenos. Preizkusite lahko spletno stran Michela Clasquin-Johnsona, ki je pretvoril veliko ne-slovarskih datotek v slovarsko obliko. Kakovost datotek se lahko razlikuje in kot sam priznava, njihove točnosti ne more testirati. Kljub temu boste na njegovi strani našli skoraj vse evropske jezike, najbolj priljubljene azijske jezike in tudi tri afriške. Če potrebujete jezik, ki ga ni mogoče najti na spletni strani, poskusite z Googlovim iskanjem ali izberite eno od plačljivih možnosti (npr. Dictionaries za Maca). Ko imate želeno datoteko v .dictionary formatu, je namestitev v aplikaciji Dictionary zelo preprosta:

 1. Zaženite aplikacijo Dictionary.
 2. V menijski vrstici izberite File > Open dictionaries folder.
 3. Nato povlecite in spustite preneseno slovarsko datoteko v mapo.
 4. Ponovno zaženite aplikacijo Dictionary.
 5. Po odprtju aplikacije kliknite na File > Preferences.
 6. Pomaknite se navzdol in označite potrditveno polje slovarja, ki ste ga pravkar dodali.
 7. Če želite, ga povlecite navzgor, da spremenite vrstni red.

Če ste sledili tem korakom, boste zdaj lahko videli dodan slovar v meniju aplikacije Dictionary in ga po potrebi uporabili na zelo preprost način.

Katere slovarje imate nameščene v aplikaciji Dictionary? Katere izmed njih najpogosteje uporabljate?

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)