imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kako odstraniti rdeče oči s fotografij na iPhonu


Se vam je kdaj zgodilo, da se je oseba na praktično dobri fotografiji pojavila z rdečimi očmi? No, rdečih oči se lahko znebite na zelo enostaven način, če sledite naslednjemu triku. Najboljše pri tem pa je, da za to ne potrebujete nobene aplikacije!

Seveda so vsi že videli fotografije, na katerih imajo ljudje rdeče oči. Presenetljivo je, da v ozadju tega pojava ni dejstvo, da bi bila oseba vampir ali kakšno fantazijsko bitje. Učinek rdečih oči se pojavi le, če je svetloba okolice slaba ali če fotoaparat – v našem primeru iPhone – uporablja bliskavico.

To še zdaleč ni naključje! V šibki svetlobi se vaša zenica razširi, da bi zajela več svetlobe.No ja, toda če uporabljate bliskavico v tem stanju, to pomeni, da jo izpostavljate veliki količini fotona in nima dovolj časa za prilagoditev. Tako se svetloba bliskavice odbija od fundusa na zadnjem delu očesa. Dejstvo je, da je fundus poln žil, ki povzročajo učinek rdečih oči. In to je tisto, kar ujame fotoaparat.

Žal je v večini primerov to nezaželen učinek. Na srečo ga lahko odpravite na precej enostaven način in za to sploh ne potrebujete aplikacije. Kaj morate storiti?

  • V aplikaciji Photos odprite fotografijo in kliknite na Edit v zgornjem desnem kotu.
  • Po tem boste videli ikono s prekrižanim očesom. Kliknite nanjo.
  • Kliknite na rdeče oči na fotografiji (dokler ne dosežete želenega učinka).

Težava je s tem malim čudežom kar naenkrat odpravljena!

 

To je zanimivo, a tudi žalostno dejstvo, da je odsotnost rdečih oči lahko prvi znak resne bolezni. Pri otrocih, starih od 1 do 2 let, se lahko zgodi, da se namesto rdečih oči na fotografiji pojavi bela ali rumenkasta barva (levkokorija). To je lahko simptom za retinoblastom, rakavih tumorjev mrežnice. V tem primeru je zelo priporočljivo, da obiščete zdravnika.

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)