imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kaj se dogaja z univerzalnimi aplikacijami?

Urednik

Čeprav projekt Marzipan ni bil predstavljen na letošnjem WWDC, je Apple omenil nekaj stvari v zvezi z njim. Ali se bodo napovedi torej uresničile? Kaj se dogaja?

Občasno se pojavljajo novice, da naj bi se iOS in macOS združila. Zdi se, da se to ne bo zgodilo.

Konec lanskega leta je Mark Gurman, eden izmed najbolj zanesljivih virov, razširil novice o “največji inovaciji iOS 12”. To naj bi bila združitev aplikacij za iOS in macOS. Razvoj naj bi potekal pod imenom Marzipan in zvenelo je kot res obetajoč koncept.

Mesec pred WWDC pa je John Gruber to ovrgel in trdil, da lahko prihod te nove funkcije pričakujemo šele leta 2019. Izkazalo se je, da ima prav, projekt Marzipan še ni javno predstavljen. Kljub temu pa smo dobili nekaj namigov. Craigh Federighi je delno odgovoril na naslovno vprašanje.

 

Razlikovati moramo med združitvijo iOS in macOS v en sistem in združitvijo aplikacij za iOS in macOS. Apple je zavrnil prvo možnost, potrdili pa so drugo (projekt Marzipan). Na kratko: ja, naslednje leto lahko pričakujemo univerzalne aplikacije.

V tem kontekstu univerzalno pomeni, da bo razvoj aplikacij za obe platformi zelo podoben, praktično se bodo aplikacije razlikovale le ne zunaj. Na znotraj bo koda tako zelo podobna, da bo potrebno le malo prilagoditev. Razvijalci bodo tako porabili manj časa za razvoj, s tem pa se bo zmanjšala tudi investicija v posamezne aplikacije.

iPhone 7
Apple Inc. (AAPL)