imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Izgubiti telefon ali biti žrtev ropa – kaj je bolj verjetno?


Glede na nedavno poročilo je bolj verjetno, da bomo doma izgubili telefon, kot bili žrtve tatov ali žeparjev.

Prey razvija rešitve spremljanja kraje za prenosne računalnike, tablične računalnike in mobilne telefone, poleg tega pa te rešitve uporablja več kot 8 milijonov ljudi iz celega sveta. Podjetje je v industriji spremljanja kraj in naprav aktivno že 10 let. Zato so se odločili, da pripravijo poročilo s pomočjo pridobljenih podatkov.

Na podlagi zgodb, ki so jih s podjetjem Prey delili uporabniki, je podjetje zbralo 829 podrobnih primerov izgube ali kraje, s pomočjo katerih so identificirali vzorce. Uspelo jim je ustvariti zelo zanimiv dokument za ozaveščanje ljudi.

Podjetje je iz vzorca identificiralo 6 vrst primerov: založena naprava, žrtev žeparjenja, vdor v dom, rop, vlom v avtomobil, vlom v podjetje. Največje odkritje podjetja Prey na podlagi poročila je precej presenetljivo:

V večini primerov ljudje le založijo svoje telefone.

Kot razkriva poročilo, smo sami sebi največji sovražniki. V 69,12 % primerov je bila izguba telefona napaka uporabnika, medtem ko se je tatvina zgodila le v 30,88 % primerov. Vsekakor moramo doma najti varno mesto za našo napravo, še posebej, če k sebi povabimo goste. Vendar pa moramo biti pozorni tudi na ulici, javnih prevozih, v šoli ali pisarni. Naj vas udobje ne zavede: na tistih mestih, kjer čutimo popolno udobje, posvečamo manj pozornosti na okolico. Zato do največjih težav lahko pride ravno v naših domovih. Tudi če se počutimo varni povsem upravičeno: v primerjavi z drugimi deli sveta je na ulicah v Evropi več reda.

Prey je razkril tudi tiste kraje, kjer se nam različni primeri zgodijo najpogosteje. V primeru, da založimo stvari, je najpogostejši krivec naš dom, vendar so tudi druga navedena mesta precej nedvoumna:

V primeru tatvine so najpogostejša mesta: javni prevozi in ulice so kar razumljive, šola in pisarna? To pa je popolno razočaranje:

Ko pa govorimo o ropu, je situacija nekoliko drugačna. Med oropanimi lokacijami vdori v domove in ropi na ulicah predstavljajo več kot polovico vseh primerov:

Seveda lahko tudi v tako resni in pomembni zadevi najdemo smešne in neverjetne zgodbe. Kolegi iz Preya so izpostavili naslednje zgodbe:

  • Pijan uporabnik je po dolgem ponočevanju svoj telefon pustil v hladilniku (lol)
  • Nekdanji delavec je zaigral svojo smrt in ukradel prenosni računalnik podjetja (vau)
  • Učenec srednje šole je učitelju ukradel telefon (zanima nas, kaj je sledilo…)
  • Jezen prijatelj je vrgel telefon preko ograje (poskrbite za varnost svojih telefonov na vrtnih zabavah!)

No, vsak mora sam priti do zaključka, toda pri eni stvari MORAMO pretiravati: prosimo, poskrbite za svoje naprave, ker zavarovanje ne krije nič v primeru, če jo založite. Prej nismo poznali aplikacije podjetja Prey, jo bomo pa vsekakor preizkusili. Če se izkaže, da je boljša od Find my iPhone, vam jo bomo brez dvoma predstavili!

Ste že kdaj izgubili telefon? Kako ste se počutili?

Vir: Prey blog

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)