imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prinesi starega. Odnesi novega.

Prinesi svoj Mac, odnesi novega in prihrani.

Google ustvarja “Android iPhone”

Jablan

Google je edino tako podjetje, ki lahko samo ustvari tak telefon kot je iPhone in zdi se, da bodo tvegali. Zakaj je to dobro? Zakaj je iPhone tako drugačen od drugih telefonov? Kaj pa drugi proizvajalci? V tem članku bomo poskušali poiskati nekaj odgovorov na ta vprašanja.

Govorice, da bo Google Pixel podoben iPhonu, se pojavljajo že vse od takrat, ko je bila v medijih prvič objavljena novica o Googlovem telefonu. Telefon, ki bi bil zasnovan in izdelan s strani samega podjetja Google, od prvih bitov opreme do zadnjega vijaka. Telefon, kjer govorimo o strojni in programski opremi kot eni enoti (tako kot v primeru iPhona) in ne o dveh ločenih delih.

 

Apple je dobil v roke filozofijo, ki jo je Steve Jobs že tolikokrat ponovil: “Sami moramo zgraditi celoten izdelek.” Kako jo to držalo! Vendar pa moramo zaradi izogibanja zmedi poudariti, da Apple ne proizvaja vsak del telefona in ga tudi ne sestavlja skupaj. Kar počne Apple je usklajevanje vsakega trenutka tega procesa: strojno opremo dajo v napravo, ki so jo sami zasnovali in optimizirajo programsko opremo za dopolnitev strojne opreme, da bi ustvarili najboljšo uporabniško izkušnjo.

Designed by Apple in California. Assembled in China.

 

Apple je ustvaril res koristne sporazume s svojimi dobavitelji in med njimi ustvaril konkurenco, kar je potisnilo cene navzdol. Poiskali so najboljše partnerje za sestavljanje, tako da so lahko iz tega potegnili največ denarja. Medtem pa na stotine milijonov ljudi kupuje iPhone, ker je ta telefon zelo “všečen” izdelek. Vprašanje je, kaj naredi uporabo tega izdelka tako enostavno in kako doseči tak nivo uporabniške izkušnje?

Razmišljajo o eni enoti.

Noben drug poleg njih ne počne tega. Nihče drug ne ustvarja strojne in programske opreme na enem mestu. Applov največji tekmec je Samsung in mislili smo, da je Galaxy S8 res super izdelek, dokler ga nismo dejansko držali v rokah. Čarovnija je izginila v trenutku. Ne glede na to kako velik zaslon ima (brez robov), ali dodatne funkcije, ki jih verjetno ne bomo nikoli uporabili, smo bili nad njim precej razočarani že po nekaj sekundah. Nismo čutili tako raven udobja, kot pri uporabi iPhona in ne zato, ker bi bili iPhone “evangelisti”, ampak zato, ker je celoten sistem v delih in ne deluje enotno.

 

Google je začel svojo pot enkrat lansko jesen, ko so predstavili Google Pixel pod okriljem #MadeByGoogle. Pixel je bil povsem drugačen od Nexus družine, ki je vsakič imela logotip drugega proizvajalca. Seveda smo že takrat vedeli, da je HTC proizvajal napravo, vendar je Google mislil bolj v globino, kako bi lahko dosegli končni izdelek podoben iPhonu, tako z vidika poslovanja in uporabniške izkušnje.

Obstajata dva zelo pomembna vidika v tej igri: procesorji in dobavitelji. Ni potrebe, da gremo v podrobnosti glede procesorjev. Apple vsako leto ustvarja svojo serijo čipov A, preko katerih lahko nadzorujejo hitrost njihovega razvoja telefona.

 

Če bi se Apple odločil, da bi vgradili Samsungove ali Qualcommove procesorje v njihove telefone, ne bi mogli ustvariti enak sistem, ki bi bil sposoben v iPhonu 7 hkrati uporabljati 2 jedra. Ne bi mogli nadzorovati vprašanja pregrevanja in ne bi mogli sklepati kompromisov na določenih območjih telefona. To je razlog, zakaj je Apple nenehno pred drugimi, ker sami najbolje vedo, kaj točno potrebujejo.

To nam pove veliko, da Google že dela na svojem procesorju, še več – iz strani Appla so že najeli enega od vodilnih inženirjev, Manuja Gulatija. Na začetku leta smo imeli zanimiv primerjalni test, ki nam je pokazal, da je iPhone 7 Plus trenutno najmočnejši telefon pri enojedrnih testih. Google Pixel je na tem testu pogorel. Če bi lahko odpravili ta problem, bi to odprlo nešteto razvojnih možnosti, ki bi jim omogočile, da bi bili v koraku z Applom in Samsungom.

 

Vprašanje dobaviteljev je nekoliko bolj zapleteno kot to. Po eni strani je konkurenca zelo izrazita. Dobavitelji ne morejo prodati izdelek za višjo ceno, če ta še ni pokazal, kaj vse zmore narediti; vendar pa če ohranijo neko tehnološko raven in ne opravijo dobrega posla, lahko računajo na manjši dobiček, zaradi katerega bi lahko razvoj nazodoval. Prav tako ne smemo pozabiti, da Google Pixel ni prisoten na tržišču v vsaki državi, ker ne morejo držati koraka z naraščajočim povpraševanjem…Sploh ni pomembno, ali bi lahko prodali več telefonov kot prej, če jih sploh ne morejo proizvajati zadosti, da bi lahko zadostili potrebam trga.

Tudi Apple je imel te težave. Že velikokrat se je zgodilo, da je podjetju zmanjkalo npr. iPhone 7 Plus telefonov, čeprav je tovarna Foxconn sposobna proizvajati pol milijona iPhonov na dan. Vendar pa Apple proda 250 milijonov iPhonov vsako leto, tako da ni presenetljivo, da pri njih ni prostih dni. Google bo imel zelo težko obdobje, ko se bo pripravljal za to in to je razlog, zakaj je v bistvu edino podjetje, ki lahko tekmuje z Applom in ustvari podobno dober telefon. Seveda, z optimizirano programsko opremo.

Slika je samo ilustracija…

 

Če si pri podjetju Google zares želijo ustvariti dober telefon, to lahko storijo. Microsoft je prav tako skušal narediti nekaj podobnega nekaj časa nazaj, vendar se je potem izkazalo za popoln neuspeh. Ne pričakujemo, da bo Google izdal telefon, ki bo v naslednjih dveh ali treh letih “povozil” vse druge telefone in ki bo iPhonove uporabnike prepričal o odhodu v Googlov tabor. Seveda, da ne, ampak nekaj zdrave konkurence pa je super za posel – še posebej ko govorimo o pravih konkurentih.

Vir: The Verge

Apple Inc. (AAPL)