imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Preverite, kako deluje na dolgi rok!

Ta objava ni bila posodobljena več kot leto dni. Vsebina je morda zastarela.

Face ID je dosegel profesionalen nivo

Grega

Applov sistem za prepoznavanje obraza, ki je vgrajen v iPhone X, je pionirska tehnologija na področju biometrične identifikacije. V profesionalni uporabi bi lahko naredila zajem premikov (motion capture) precej enostavnejši in cenejši.

Video, objavljen pred kratkim, kaže sposobnosti iPhona X med Hollywoodskim zajemom premikov.

Tudi če iPhone X ne bi bila najbolj profesionalna naprava, kar jo uporablja Hollywood in tudi igričarska industrija, lahko rečemo, da je tehnologija zelo napredna celo v profesionalnem okolju. So pa mnenja o tem, ali se je Applu splačalo zamenjati čitalec prstnih odtisov z Face ID, zelo deljena. Brez dvoma je to izjemna inovacija iz tehničnega vidika.

Skupina razvijalcev KNLstudio je na Twitterju objavila rezultate, ki jih dosegajo s pomočjo iPhona X. Zajem premikov je tehnologija, ki se uporablja v filmski in igričarski industriji, s pomočjo katerega zajeto gibanje enostavno uporabijo za grafični model in tako dobijo realistične računalniško ustvarjene like. V večini primerov se to snema na zelenem zaslonu, potrebuje pa nekaj referenčnih točk na telesu igralca, da lahko zajamejo njegovo gibanje.

Podobno dela sprednja kamera pri iPhonu X. Skenira prostor in analizira prepoznane točke (če se recimo ujemajo s tistimi, ki jih ima shranjene kot obraz, odklene telefon). Razlika je le v tem, da ne potrebuje filmskih trikov, ker vse opravijo senzorji sami.

Kot lahko vidite sami v videu, je skupina razvijalcev Kite Lightning creative uspela premikati 3D model le na podlagi podatkov, ki jih je priskrbel iPhone. Uporabili so nastavke, ki so fiksirali telefon na točko v bližini telesa na sredini. Tako so senzorji lahko enostavno sledili premikom obraza, kar je bilo vidno takoj vidno na modelu.

Ta videoposnetek je dober primer, kako kompleksno in napredno tehnologija je Apple ponudil svojim uporabnikom, s tem pa široko paleto možnosti in okno v nova polja tehnologije. Face ID je stroškovno precej boljša alternativa za manjše studie, podobne KNL. Do sedaj je bila taka tehnologija na voljo le večjim igralcem v industriji, kot je izpostavil Darshan Shankar.

Vir: iMore

iPad Pro 2018
Apple Inc. (AAPL)