imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Dokazali so, da je Face ID nepremagljiv


Forbes je testiral vse naprave na trgu, ki vsebujejo prepoznavanje obraza, in Face ID je dosegel čisto petico.

Danes večina proizvajalcev v svoje vodilne naprave vključuje prepoznavanje obraza. Ampak obstaja velika razlika v njihovi hitrosti in stopnji varnosti. Morda veste, da je Apple ustvaril najbolj zapleten in najdražji sistem za prepoznavanje biometričnih podatkov, Face ID. Ene stvari pa še nismo razrešili. Kako velika je razlika v primerjavi s konkurenti?

Face ID je bil predstavljen pred letom in pol kot pionir na trgu in lahko rečemo, da uporabnikom odlično služi. Predvsem zato, ker je to edini način za identifikacijo, saj je Apple odstranil skeniranje prstnih odtisov. Zato Face ID nima druge izbire, kot da deluje brezhibno.

Forbes je preveril, kateri sistem prepoznavanja obrazov deluje najbolje. Vzeli so štiri naprave različnih proizvajalcev (OnePlus 6, Samsung S9, Samsung Note 8 in LG G7 ThinQ), 3D skener in 3D tiskalnik. Ko so isti obraz postavili pred vsako napravo, so ustvarili natisnjeno 3D različico in poskušali prelisičiti naprave.

OnePlus 6 so lahko prelisičili takoj, s tem pa so dokazali, da je ta naprava najšibkejša. Samsung je svoje delo opravil nekoliko bolje. V obe napravi, tako Samsung S9 kot Samsung Note 8, je bilo mogoče udreti. Tudi če smo na obeh napravah lahko nastavili višjo stopnjo zaščite, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bomo napravi brez težav odklenili.

LG G7 ThinQ je zdržal najdlje, dokazali pa so, da v iPhone X ni mogoče vdreti preko Face ID-ja. Jasno lahko vidite, da obstaja velika razlika med napravami Android proizvajalcev in da v naprave namerno vključujejo primitivne tehnologije.

Predstavnik OnePlusa je na to reagiral tako, da je zatrdil, da OnePlus nadaljuje svoje delo z novimi tehnologijami. Vendar se podjetje osredotoča na hitrost in enostavne rešitve, ne pa na varnost, zato je zelo priporočljivo, da za avtentikacijo nastavite druge metode, saj je na voljo kar nekaj načinov za dostop do njihovih naprav, kot so gesla ali prstni odtis.

V primeru OnePlus naprav vam ni dovoljeno plačevati ali uporabljati bančnih storitev z avtentikacijo obraza. Zahtevajo dodatno zaščito. Vsekakor pa je Apple dosegel najvišjo oceno, kar se sliši več kot odlično, saj smo tako lahko prepričani v varnost naših podatkov.

Vir: Forbes

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)