imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Da bi rešili zvok Stradivarija, mora celotno mesto ostati tiho


V domačem kraju Stradivarijevih violin se je začel ambiciozen projekt, za katerega mora celotno mesto združiti svoje moči.

Naši bralci se mogoče spomnijo članka, v katerem smo podrobneje predstavili delovanje super skrivnega Applovega laboratorija (15. 10. 2015) skozi očala kolega Backchannela. V tem skrivnem Input Design laboratoriju Apple oblikuje svoje vhodne periferije, tipkovnice, miške, trackpade in tako naprej.

Naloga je precej zapletena. Preučiti morajo gibanje mišic testiranih subjektov, njihovo utrujenost in preizkusiti, kako enostavno se je naučiti uporabe določene periferije in tako naprej. Tukaj moramo omeniti še en aspekt, na katerega sprva ne bi pomislili: zvok. Izjemno pomembno je, kakšen zvok ima tipkovnica, kako prijetna je za ušesa, kako nadležna je na dolgi rok itd.

Da bi vse to dosegli, Apple uporablja akustično zvočno izolirano komoro, opremljeno z več sto mikrofoni. V tej komori ne slišite ničesar drugega kot zvok določene naprave, na podlagi tega pa se odločijo, ali jo bodo obdržali, ali na njej izvedli kakšne spremembe. Na podlagi fotografij in opisa lahko zaključimo, da zvok ne bi mogel biti bolj natančen. Vse to drži, vendar ne v primeru Stradivarijeve violine…

New York Times je poročal o ambicioznem projektu mesta Cremona, ki potrebuje še bolj natančen pristop.

Če lahko malo pretiravamo – celo mesto mora utihniti za mesec dni.

Cremona, mesto, ki se nahaja v Italiji, je kraj, kjer je živela in delala slavna družina Stradivari, med drugim tudi izdelovalec violin Antonio Stradivari. Torej, v tem mestu se je rodila eden najboljših instrumentov na svetu. Stradivarijeve violine še danes sodijo na sam vrh izdelave in zvoka.

Vendar pa tu naletimo tudi na precej resen problem. Ni pomembno, kako se trudijo, da bi jih ohranili v najboljšem možnem stanju in skrbeli zanje, te violine so stare več kot sto let. Zaradi tega bodo prej ali slej neprimerne za uporabo in bodo izgubile svoj edinstven zvok. Kljub temu je Cremona združila svoje moči in varujejo zvok teh violin.

Stradivarijev spomenik v Cremoni.

Projekt vodijo trije zvočni inženirji, ki so uspeli prepričati muzej, ki skriva violine, da jim le te zaupajo in dajo v uporabo za en mesec (mimogrede, ne samo modelov Stradivari, ampak tudi Amati in Guarneri del Gesú) Njihov cilj ne, da na vsakem instrumentu s pomočjo najboljših svetovnih violinistov zaigrajo in posnamejo vse možne zvoke, ki jih lahko proizvede violina. Vključno s prehodi in tehnikami igranja. To pomeni več sto tisoč zvokov na violino.

Da bi vse to dosegli, morajo umetniki igrati več kot en mesec, osem ur na dan, šest dni v tednu.

Lahko si predstavljate, kako stresno je to, tako psihično kot fizično. Poleg tega je to le manjša težavica pri tem projektu. Za snemanje vseh možnih zvokov, ki jih oddaja violina, uporabljajo 32 zelo občutljivih mikrofonov. No, ja, toda s to fino tehnologijo lahko posnamejo tudi hrup iz okolja.

Na primer, zvoke, ki jih povzročajo avtomobili z ulice ali ženske, ki hodijo v visokih petah. V enem od posnetkov naj bi bilo celo mogoče slišati, da je nekdo odložil kozarec v kavarni poleg avditorija. Iz avditorija so odstranili vse žarnice, da bi zmanjšali hrup, prav tako so onemogočili vsa dvigala in zaprli ulice v soseščini, a to še vedno ni dovolj. Pri tem sodelujejo vsi prebivalci Cremone.

Strogo varovane Stradivarijeve violine.

Župan je prebivalce Cremone zaprosil, naj bodo v naslednjih mesecih izjemno tihi, zlasti tisti, ki prebivajo ali se zadržujejo v okolici avditorija. Za izpolnitev te zahteve celo mesto poskuša živeti izredno tiho življenje, da bi rešili zvok edinstvene violine.

Vir: The New York Times

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)