imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Chuchel – Čudovita norost


Mnogi podcenjujejo komedijo, čeprav to sploh ni lahek žanr. Na srečo češke skupine Amanita Design izziv ni odvrnil. Poskušajo dati vse od sebe, da bi se lahko z njihovo najnovejšo igro zabavali in se ob njej nasmejali.

Mnogi so se razveselili izida igre Chuchel, saj so razvijalci že dobro poznani v tej industriji zaradi iger, kot sta Samorost in Machinarium. Uresničila so se optimistična pričakovanja. Kritiki so pregledali njihovo najnovejšo igro in ker je osvojila Windows in OS X, so pred kratkim igro ponudili tudi na iOS-u in Androidu.

Bil sem nekoliko skeptičen, ko sem jo videl med priporočili v trgovini App Store, kjer nas prepričujejo, da nas bo Chuchel res nasmejal. V mojih 20-letnih izkušnjah z igrami sem dobil vtis, da razvijalci le redko poskušajo vključiti humor v svoje igre. In četudi to storijo, pri tem niso vedno uspešni. Seveda obstajajo tudi izjeme. Dovolj je, če pomislimo na genialno igro Neverhood Chronicles. Zato sem držal fige in upal, da jo bodo Applovi tržni strokovnjaki omenili med priporočili.

Naj vam povem ključno točko: tokrat so se ustvarjalci resnično potrudili. Češki skupini je uspelo ustvariti tako smešno neumno in edinstveno igro, da ji ni para. Še posebej ne na mobilnih platformah. Med igro, ki traja približno 2 uri, sem se večkrat do solz nasmejal in že v nekaj minutah sem se povsem navezal na te preproste like iz igre. No, humor je seveda relativna stvar, vendar verjamem, da se bodo mnogi počutili isto, kot sem se ob igranju počutil jaz. O čem pravzaprav govori ta igra?

Chuchel je pustolovska igra z izjemno preprosto zgodbo. Ogromna roka zgrabi češnjo, ki si jo je glavni lik, ki si z naslovom deli isto ime, privoščil za zajtrk in dela na tem, da češnjo dobi nazaj v svoje roke. Kaj sledi po tem? Kreativna norost najboljše vrste. Zgodba nas vodi od potopa v vesolju do nedoločljivega ogromnega črevesnega trakta, tako da igri ne manjka zapletov.

Zgodba o lovu na sadje, ki je sestavljena iz 30 stopenj, je prav tako barvita kot grafika. Izlet je poln spretnosti in logičnih izzivov. Včasih lahko dosežete višjo stopnjo s klasično točko in načinom klikanja, dajanjem pravih interakcijskih ukazov, v drugih primerih pa potrebujete natančne poteze, mogoče tudi noro in neumorno tapkanje po zaslonu.

Nekatere stopnje nas spominjajo na nesmrtne igre, kot sta Pac-Mac in Tetris, vendar se pojavljajo tudi podobnosti z igrami, kot sta Flappy Bird in Angry Birds. Če sem iskren, je preučevanje glavnega bistva igre Chuchel brezupen poskus, saj z malo pretiravanja vse stopnje predstavljajo različne žanre.

Zgodba je polna absurdnih situacij, ki so začinjene z nepozabnimi liki. Glavni vir humorja je spotikanje našega glavnega lika in grozodejstva, katerim je izpostavljen. Glede na navedeno igra sledi tradiciji burleske, toda brez odlične vizualne podobe ne bi mogla uspeti.

Liki in skladbe, ki so jih ustvarili razvijalci, so preprosto smešni. No, vsaj jaz nisem mogel zadrževati smeha. Majhne podrobnosti, kot je vse bolj intenzivna nejevolja glavnega lika, ko posežete po namigih v spodnjem levem kotu, so tisti dejavniki, ki dokazujejo natančnost razvoja. Zaradi takšnih stvari bi morali večkrat igrati Chuchel. Zakaj? Ker verjetno ne boste takoj odkrili vseh majhnih korakov, ki jih morate narediti.

Ekipa Amanita Design je opravila odlično zvočno delo. Melodije, ki jih slišite, so včasih enako različne kot nespametnost Chuchela. Najboljše od vsega pa je, ko slišite zvoke cvrčanja, piskanja in šumenja, kar še dodatno oživi igro. Razvijalci, ki so odgovorni za zvočne učinke, so te zvoke vgradili v igro, da bi še bolj poudarili njeno humoristično stran. Brez teh, igra ne bi prišla tako do izraza.

Da ne bom izpadel popolnoma navdušen, moram igro tudi malo skritizirati. Razvijalci niso izkoristili možnosti, ki jih ponuja velikanski zaslon novih naprav, zato se na robovih pojavijo prazni črni trakovi. Ne gre za pomanjkanje optimizacije, ker se ravno tu pojavi 1 ali 2 gumba, vendar ta rešitev še vedno ni tako zahtevna, v primerjavi s tem, kar bi si želeli za takšno premium igro.

Razen tega negativnih komentarjev za to igro skorajda nimam. Češka igra je povsem edinstvena. Na neki točki ponuja tako nenavadno izkušnjo, ki sicer uporablja najpreprostejša orodja komedije, da bodo ob njej le čudaki ostali ravnodušni. Zaradi preprostosti humorja in vizualnim podobam, ki spominjajo na risanke, ni primerna le za otroke, saj se ob njej lahko zabava celotna družina.

Prenesite Chuchel iz trgovine App Store (iPhone, iPad – 5,49 €)

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)