imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Bilijonski padec Appla


Pred nekaj tedni so bili na vrhu sveta in v preteklosti so imeli podjetje z največjo tržno kapitalizacijo v zgodovini. No, zdaj jih je prehitel tudi Microsoft.

Konec tega poletja smo poročali, da je Apple že prestopil pričakovano bilijonsko mejo. Postali so (skoraj) prvo podjetje s tržno kapitalizacijo v višini 1.000 milijard. Sonce, zabava, nasmejani vlagatelji.

Padec od tu pa je dokaj enostaven. Panika se je začela malo po zadnjem četrtletnem finančnem poročilu ///////////////////////////////// – čeprav je bilo govora o povečani prodaji in velikih dosežkih – kjer je Apple dejal, da s širšo množico ne bodo več delili natančnih prodajnih številk. Applove delnice so začele padati, vlagatelji so odšli. To obvestilo sicer ne pomeni, da obstajajo težave pri prodaji iPhonov.

Za bilijonski rekord so potrebovali stopnjo od 207,05 dolarja po AAPL-u. Na samem vrhu je znašala 232 dolarja. Danes je Apple nekje pri 174,62 dolarja. To je postalo tako resno, da je Microsoftova tržna kapitalizacija presegla Apple. Glede na Bloomberg gre za največji padec zadnjih 8 let.

Kaj pa to pomeni za nas uporabnike? V glavnem nič, tako kot ni pomenilo 1 000 milijard dolarjev – če niste vlagatelj -. Vendar pa to nakazuje na dejstvo, kako je lahko status bilijonskega podjetja krhek.

Torej, če ste imeli slab dan, pomislite na Tima Cooka, ki se je zbudil ob podjetju, vrednem več sto tisoč dolarjev manj…

Vir: MacRumors

Zamenjaj napravo in dodatno prihrani
Apple Inc. (AAPL)