imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Beoplay M5: minimalistična eleganca, maksimalna povezljivost

Grega

Čeprav linija Beoplay združuje cenejše produkte danskega velikana Bang & Olufsen, zvočnik, ki ga danes testiramo, ne spada ravno med najcenejše. Vendar z razlogom, saj gre za domači zvočnik, ki ima različne možnosti povezovanja, poleg tega pa se ponaša z izjemnim dizajnom, kot je značilno za produkte, ki pridejo izpod rok B&O. Kaj lahko pričakujemo od M5?

Zunanji izgled

Začnimo najprej na zunanjosti, ki je, kot sem že rekel, tipično Bang & Olufsenovska. Minimalistična, a funkcionalna, ki se lepo zlije z vašim pohištvom. Gre za valj premera 16cm, ki je visok 19 cm, na dnu in na vrhu pa ga zaključujeta aluminijasta kroga. Vmes je prekrit z posebno tkanino danskega proizvajalca Kvadrat, ki jo lahko enostavno tudi zamenjate, da zvočnik še bolj vključite v oblikovanje vašega doma. Tako kot večina ostalih B&O zvočnikov je oblikovalcu tudi tu uspelo izdelati neskončen izdelek, tkanina in aluminij se lepo skladata, napajalni kabel zadaj lepo izgine v notranjost, neskončnost moti le majhen B&O logo, vendar se (spet tako kot pri drugih produktih) lepo zlije s tkanino. Zvočnik je na voljo v dveh različnih barvah: v naravni (sivi) in črni.

Pod robom tkanine spodaj najdemo dve indikatorski lučki, na vrhu pa je celoten aluminijasti disk namenjen nadzoru glasbe. Ta disk ima na robu zadaj pet pik, ki označujejo smer spreminjanja glasnosti – več o tem kasneje. Pri vhodu za napajanje lahko najdemo še 3.5mm avdio vhod, če bi želeli glasbo predvajati preko kabla in Ethernet vhod, da ga lahko preko kabla priklopimo na domače omrežje. Vse je lepo skrito v notranjosti, ven vodi le majhna odprtina.

Zvok

Kot vedno pri zvoku ne gre bom preveč izgubljal besed, saj je tu vedno treba upoštevati osebne preference in izkušnje vsakega uporabnika posebej. Priporočam, da se oglasite v eni izmed iSTYLE trgovin in zvočnik tudi z živo preizkusite. Beoplay M5 ima v notranjosti nekaj zelo močnih zvočnikov, ki zadostijo obljubam glede zvoka. Dajejo odličen 360 stopinjski zvok, kar pomeni, da je zvok enak, ne glede na to, na kateri strani zvočnika stoji poslušalec. Že prednastavljeno ima zvočnik precej poudarjene nizke tone, kar morda ne bo všeč vsem ljubiteljem glasbe. To se da prirediti v Beoplay aplikaciji, ki ima vgrajen tudi izenačevalnik, tako da lahko zvočni odtis zvočnika vsak priredi svojim željam. V aplikaciji lahko tudi nastavimo, kje je zvočnik postavljen (ob zidu, v kotu,…), da lahko zvočnik temu primerno nastavi tudi zvok.

Uporaba

Najprej se dotaknimo fizičnih gumbov za nadzor glasbe. Gumbov ni, vse nadzoruje zgornji aluminijasti disk, o čemer sem že pisal. Disk lahko zavrtimo v levo ali desno za zmanjšanje ali zvišanje glasnosti. To označujejo tudi pike na robu diska. Celoten disk lahko pritisnemo, kar aktivira zvočnik, med samo uporabo pa lahko s pritiskom pavziramo in ponovno predvajamo glasbo. Vsi premiki delujejo zelo mehko, pri B&O pravijo, da se disk vrača na svoje mesto ne prepočasi in ne prehitro; s tem se strinjam, premikanje je enostavno in prijetno.

Pomembna lastnost tega zvočnika je povezljivost. Omogoča ogromno različnih načinov predvajanja glasbe na zvočnik predstavlja velik del izkušnje pri uporabi tega zvočnika in zagotavlja, da vaša soba nikoli ne bo ostala brez glasbe. Zvočnik lahko priključite na omrežje in preko njega direktno pretakate glasbo preko Spotify Connect ali Deezerja. Vgrajen ima tudi Chromecast in seveda standarden priklop preko kabla, ki sem ga že omenil in še eno stalnico Bluetooth. Nam je morda najbolj zanimiv AirPlay. To je Applova storitev, ki omogoča predvajanje zvoka iz katerekoli Applove naprave preko omrežja z le nekaj kliki. Ko je naprava na istem omrežju kot zvočnik, se lahko v nadzornem centru enostavno priključimo na zvočnik in začnemo uživati v glasbi. Če želite še bolj poln zvok, lahko povežete več zvočnikov skupaj, da napolnijo celo stanovanje ali hišo.

Zaključek

Beoplay M5 je odličen dodatek za vašo dom ali pisarno, saj se enostavno vključi v pohištvo, če pa želite ga lahko še dodatno personalizirate. Močan zvok, skupaj z ogromno možnostmi za povezljivost je je takojšnja nadgradnja vaše domače opreme, tako da se M5 definitivno splača preizkusiti!

Apple Inc. (AAPL)